ACTUALITATE 20 noiembrie 2020

Șefa Secției de Neurologie Pediatrică: Lunar sunt depistate câte 50 de cazuri noi

de Iulia Drăghici - Taraș | 10511 vizualizări

Dr. Ioana Dumitru spune că numărul tot mai mare de pacienți este dat de accesibilizare 

Șefa Secției de Neurologie Pediatrică de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, dr. Ioana Dumitru, a spus joi, într-o videoconferință de presă, că numărul pacienților copii cu boli neurologice este în creștere. Fenomenul este unul general, deci nu valabil doar pentru județul Covasna și are mai multe explicații, potrivit medicului: secțiile au devenit mai accesibile și mai dotate, drept urmare a crescut adresabilitatea și ajung pacienți mai mulți la controale. Dar nu se exclude nici genetica, stilul de viață sau poluarea, care la rândul lor contribuie la dezvoltarea patologiilor neurologice chiar și la cei mici. 

Cabinetul de Neurologie Pediatrică are lunar, în medie, 1.300 de consultații. Aici vin pacienți atât din județul Covasna, cât și din Brașov, Harghita, Buzău, Bacău sau chiar Vrancea. Statistica arată că în fiecare lună sunt depistate câte 50 de cazuri noi (aproximativ 10 – 15 din județul Covasna), copii cu diverse patologii neurologice, iar dintre acești pacienți, câte doi sau trei sunt trimiși la București pentru tratamente și intervenții mai complicate. 

În medie, lunar câte 50 de copii noi sunt luați în evidență cu diverse patologii neurologice. (...) Noi nu avem mai multe cazuri de epilepsie raportate la numărul de copii din județ mai mult decât e statistica. Asta e și în America și peste tot. Sunt boli de dezvoltare. Adresabilitatea a crescut, însă, constant. Dacă ne întâlneam acum 5 ani, vă spuneam cu totul alte cifre. Adresabilitatea a crescut de la o lună la alta, de la un an la altul, pentru că am avut cu ce să investigăm, oamenii au văzut că facem treabă și medicii de familie îi trimit la noi. (...) Sunt mult mai multe nașteri cu prematuri, cu greutăți mici la naștere, din mame foarte tinere și cred că și de aici avem o problemă socială, dar nu numai la noi în județ. (...) A crescut foarte mult adresabilitatea și prin prisma colaborării foarte bune cu pediatria”, a spus dr. Ioana Dumitru, care  a mai precizat că cifrele din România încep să se apropie de cele din Europa de vest, dar principalul motiv subliniat este că s-a extins și accesibilizat și sistemul medical de la noi. 

Cât despre tipurile de boli care intră sub incidența Neurologiei Pediatrice, medicul a explicat: „Patologia neurologică pediatrică are un spectru foarte larg. Urmărim copiii din prima zi de viață, până la 18 ani. Pe etape de vârstă, tot ce înseamnă naștere prematură, cu greutate mică, are un grad de afectare cerebrală, motiv pentru care împreună cu colegele de la Neonatologie, am pus bazele unei colaborări privind urmărirea dezvoltării copilului, de la naștere până în jurul vârstei de 2 ani, când achiziționează mersul și limbajul. Probleme care pot să apară în perioada asta: întârziere în dezvoltarea motorie, întârziere în dezvoltarea psihică, paralizii cerebrale, hemipareze, tetrapareze, monopareze, pareze asemănătoare cu cele de la adulți la accidentele vasculare cerebrale, dar care vin pe prematuritate. Aici avem și patologia congenitală neurologică, bolile de metabolism, o grămadă, pentru care din maternitate se face screening (...), epilepsiile. După vârsta de 2 ani, în perioada 2 – 6 ani, cea mai frecventă e patologia motorie și epilepsiile. După vârstă de 6 ani, încep să apară, în plus, partea de cefalee, cu tulburări de vedere. (...), bolile neurodegenerative cu debut mai tardiv, respectiv leucodistrofiile”. 

Fără tratamente pentru bolile neurologice grave

Șefa secției de Neurologie Pediatrică a mai spus în același context și că în cazul bolilor neurologice grave nu există tratamente care să vindece afecțiunile, ci doar medicație care poate să țină sub control efectele acestora. 

Deși patologia e destul de largă, posibilitățile de tratament sunt limitate și la copii și adulți. În neurologie nu prea poți să rezolvi cauza, ci mai degrabă să ameliorezi efectele. Până și epilepsia se tratează simptomatic. Medicația nu tratează cauza, ci efectul, crizele, care se declanșează din cauza unor modificări la nivelul membranei neuronului. Nu putem umbla acolo. Dar prin medicație încercăm să ajungem la o funcție cât mai aproape de normal, astfel încât creierul să nu mai producă crize și copilul să aibă o viață cât mai aproape de normal”, a spus dr. Dumitru. 

Și fără prevenție 

Ceea ce este și mai rău este că, din păcate, nu există prevenție pentru bolile majore neurologice, potrivit medicului neurolog pediatru. 

Am putea să evităm nașteri la mame de 13 ani, care să nu mai aibă copii de un kilogram și 100. Putem face educație pe linia asta. Dar pentru bolile majore neurologice nu există prevenție. Nu există să poți să faci ceva să nu mai apară epilepsia sau să faci ceva ca să nu apară leucodistrofia. Da, putem urmări sarcinile, ecografiile morfofetale, testările pentru Down și alte boli. Dar altfel, prevenție pe bolile majore neurologice din păcate nu există”, a mai explicat dr. Ioana Dumitru. 

Medicul a subliniat totodată și că secția pe care o conduce are colaborări foarte bune cu centre universitare din București sau Mureș, iar pacienții care au nevoie de intervenții mai complicate sunt trimiși la sigur mai departe. 

Pe de altă parte, deși secția din Sfântu Gheorghe a fost renovată de câțiva ani la interior, fiind în clădire de patrimoniu, la locația din strada Gábor Áron, la un loc cu Psihologia Pediatrică, nu se poate extinde și spațiul nu este suficient pe cât ar fi nevoie, având în vedere numărul tot mai mare de pacienți.

Chiar și așa, dr. Dumitru transmite părinților din județ să nu ezite să meargă la specialiști. 

Să se încreadă în instinctul lor de părinți și dacă simt că ceva e în neregulă cu copilul lor să vină la medic”, a transmis șefa secției de Neurologie Pediatrică de la SJU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.