ACTUALITATE 7 octombrie 2013

Se plănuieşte greva generală în Sănătate

de Monica Vrânceanu | 428 vizualizări

Spitalele nu mai au finanţare şi încep să adune datorii, astfel că Sanitas a demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale

Sindicatul Sanitas Covasna a demarat de luni, 7 octombrie, o acţiune de strângere de semnături pentru declanşarea Grevei generale din Sănătate, programată pentru luna viitoare. Acţiunea vine pe fondul lipsei de comunicare a Ministerului Sănătăţii, care nu a luat în calcul niciuna dintre propunerile Sanitas la nivel naţional: alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate – treptat până în 2016, finanţări pentru toate unitățile spitalicești, menținerea sistemului actual de organizare a spitalelor, creșterea salariilor din 1 ianuarie 2014, deblocarea reală de posturi și negocierea urgentă a unui Contract Colectiv de Muncă sectorial. Greva generală va fi precedată de un protest de amploare, care va avea loc pe 2 noiembrie în Bucureşti, iar de săptămâna viitoare se vor purta şi banderole, în semn de protest împotriva situaţiei actuale din sistemul de sănătate.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a ţinut cont de niciuna din revendicările noastre. Numulţumirile oamenilor sunt majore, ceea ce ne obligă la acţiuni de protest. Nu dorim paturi private în spitalele publice, ci o soluţie pentru finanţare inclusiv până în decembrie. Pentru că ministrul doreşte ca pe acelaşi buget din acest an să transforme spitalele în tot felul de forme economice – societăţi comerciale, regii autonome sau ONG-uri chiar. Este extrem de grav ceea ce propune, pentru că din cele 374 de unităţi sanitare care mai sunt, cel puţin o treime vor deveni istorie cu o asemenea finanţare. În funcţie de ideile năstruşnice ale ministrului însă, vom stabili în noiembrie data la care se va intra în grevă generală – undeva la jumătatea lunii” , a declarat liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

De la mijlocul lunii se va funcţiona pe arierate

Potrivit acestuia, reorganizarea sistemului după propunerea lui Nicolăescu ar afecta toate spitalele din judeţul Covasna, iar primul care ar fi cel mai lovit ar fi Spitalul Orăşenesc din Baraolt.

„Probleme vor fi oricum în toate spitalele, cu finanţarea de acum au reuşit să se descurce peste vară, însă dacă de la 1 septembrie au trebuit să dea drumul la gaze, au început deja să acumuleze datorii – atât Cardiologia din Covasna cât şi Spitalul din Târgu Secuiesc şi Judeţeanul din Sfântu Gheorghe. Practic, nicio unitate nu-şi mai acoperă funcţionarea normală din sumele care le intră de la CAS şi vor acumula arierate până la o limită – deoarece autorităţile locale nu-şi vor da acordul în acest sens”, spune Neagovici.

Liderul Sanitas Covasna a explicat că finanţarea există parţial pentru luna octombrie, cu promisiuni că în noiembrie se va debloca fondul de rezerve de 10% al CNAS iar în decembrie se va face o rectificare.

Cel puţin pentru salarii, susţin cei din Minister, vor fi bani. Dar asta ne îngrijorează, pentru că un spital nu poate funcţiona doar cu salarii”, a spus Neagovici.

Schimbările din Sănătate, respinse de sindicate

Nici pachetul minimal de servicii medicale propus pacienţilor de către Minister nu este pe placul sindicatelor, precum nici limitarea listei de diagnostice, în condiţiile în care există afecţiuni care chiar nu pot fi tratate în ambulatoriu sau în cabinetele de familie – cardiopatii ischiemice, diabet de dip II sau chiar pneumonie.

Toate acestea vor duce la proteste, căci ministrul Nicolăescu a început să ne mintă. Guvernul pare imun la proteste, probabil că asta se întâmplă când ai 70%, dar cred că Nicolăescu trebuie demis şi cu ajutorul nostru, mai ales că a uitat cum în 2009 şi 2010, când protestam, el făcea turul televiziunilor şi spunea că ne susţine”, a mai spus Neagovici.

La acţiunile de protest se mizează şi pe sprijinul societăţii civile, deoarece şi pacienţii vor fi afectaţi de noile proiecte din Sănătate. În judeţul Covasna, Sanitas şi-a propus strângerea a 1.800 de smnături; în condiţiile în care Sănătatea are 2.300 de salariaţi la noi în judeţ, sunt aşteptaţi şi restul să se alăture, chiar dacă sunt membri ai altor sindicate. Pentru declanşarea grevei generale din Sănătate sunt necesare în jur de 60.000 de semnături, astfel încât să existe în acest sens acordul a jumătate plus unu din numărul total al salariaţilor din sistem.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.