Se plâng de facturi enorme şi condiţii proaste
Chiriaşii celui mai vechi bloc ANL din Sfântu Gheorghe au reclamat Primăria la Protecţia Consumatorului
Mai mulți locatari ai celui mai vechi bloc ANL din Sfântu Gheorghe, cel din cartierul Lenin, au depus o sesizare la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului (CPC) Covasna, plângându-se de faptul că plătesc facturi enorme la chirie și consum, în vreme ce condițiile de trai nu sunt dintre cele mai bune. În opinia oamenilor, Primăria Sfântu Gheorghe, în calitatea sa de administrator şi proprietar al acestor locuinţe este principalul responsabil de starea lor, astfel că aceasta ar trebui să plătească pentru toate neajunsurile.
Se plâng de tot felul de nereguli
Oamenii arată în sesizarea depusă la OPC că plătesc o chirie lunară de 500 de lei, în vreme ce factura la încălzire a depășit alți 500 de lei pe apartament, pe timp de iarnă. Locatarii blocului au mai arătat că scările blocului se află în stare proastă, la fel ca și ferestrele, ușile și zugrăveala. În plus, oamenii au mai spus că, în vreme ce în contractul de închiriere se arată că ferestrele locuințelor sunt din termopan cu PVC, în realitate termopanul e cu tâmplărie din lemn, aceasta degradându-se în timp și implicând cheltuieli ale chiriașilor, deși, spun ei, Primăria ar trebui să le suporte. O altă neregulă de care s-au plâns locatarii se referă la tabloul de electricitate, amplasat pe casa scării și unde s-ar scurge apa și ar pune astfel în pericol copiii.
Potrivit celor de la CPC, un comisar a fost trimis pentru verificări, iar majoritatea celor sesizate s-au adeverit. În consecință, au luat legătura cu autoritățile locale, au cerut unele documente precum și comunicarea măsurilor pe care acestea le vor lua pentru a se schimba situația. Cei de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului susțin că este obligația municipalității să intervină pentru remedierea situației, în calitate de proprietar, în vreme ce chiriașii trebuie să se îngrijească de interiorul apartamentelor. Conducerea Oficiului a mai arătat că, dacă în câteva zile Primăria nu va veni cu o informare oficială privitor la măsurile pe care le va lua pentru remedierea deficiențelor, va fi aplicată sancțiunea maximă.
Realitatea nu-i roz, dar nici dramatică
Blocul ANL din cartierul Lenin a fost construit în 2003, iar situația pe care am găsit-o noi la fața locului corespunde parțial celor relatate în sesizarea la CPC. Astfel, geamurile termopan au tâmplărie de lemn, într-adevăr, iar unele dintre ele s-au degradat în mod vizibil. Pe casa scărilor, însă, situația nu e nici mai rea și nici mai bună decât pe oricare alte case ale scărilor din oraş. În ceea ce privește chiriile mari și facturile ridicate la întreținere, aici nu mai poate fi vorba de interpretări: unii locatari plătesc chirii de 500 de lei lunar, în vreme ce unele facturi sar, într-adevăr, de 500 de lei; tocmai de asta, unii au acumulat și restanțe.
„Noi ne-am mutat aici în octombrie 2013, așa că plătim o chirie lunară de 75 de lei. Dar asta pentru că suntem la început, căci cei cu vechime de peste cinci ani, plătesc 500 de lei. Cheltuielile sunt mari, așa e: la două camere, avem de plătit 430 de lei numai încălzirea, ceea ce este foarte mult. Ferestrele degeaba sunt termopan, căci tâmplăria e din lemn și veche fiind, intră curentul prin ea”, ne-a declarat Maria, mamă a doi copii.
O altă doamnă, care locuiește în blocul ANL de doi ani, plătește tot o chirie de 75 de lei, însă e revoltată de factura mare la căldură – 520 de lei în luna ianuarie. Femeia spune că dacă deocamdată nu are alte nemulțumiri asta se datorează faptului că vreme de un an de zile de la momentul mutării, a investit în refacerea apartamentului ce i-a fost repartizat.
„Am investit mult, am reparat ferestrele, tot ce ține de instalațiile de apă care ba nu funcționau ba curgeau. Am zugrăvit, am schimbat ușa – și nimeni nu ne va deconta vreodată aceste cheltuieli”, a spus femeia.
Chirie de 500 de lei la o vechime de cinci ani
Doamna Clara stă la parterul blocului ANL și se numără printre cei care locuiesc aici de mai bine de cinci ani, deci are o chirie lunară de 500 de lei. Femeia știe despre plângere, dar nu ar merge atât de departe încât să se plângă de altceva în afară de factura mare la încălzire.
„Eu cred că această chirie de 500 de lei e una normală – atât am plăti şi altundeva, cu diferenţa că aici avem o siguranţă că proprietarul nu se răzgândeşte peste noapte şi nu ne dă afară când vrea el. Singura chestiune rea este că avem mult de plătit la căldură, chiar şi pe timp de vară vine mai mult decât la cei care au centrale de apartament şi asta pentru că centrala e pe scară şi consumul la comun”, ne-a spus femeia, care crede că în rest condiţiile de aici sunt decente.
Un alt locatar, care a dorit să rămână anonim, ne-a spus că neregulile sunt „multe şi mărunte”, tocmai de asta nu pot fi sesizate la prima vedere. Omul spune că Primăria nu se îngrijeşte deloc de acest bloc, dar vrea să încaseze chiriile – ceea ce locatarilor nu li se pare normal.
„Iarna trecută n-am lucrat trei luni, aşa că am rămas în urmă cu dările şi am acumulat restanţe la întreţinere. Nu e normal să plăteşti chiar 600-700 de lei pe încălzire la un apartament de două camere”, ne-a spus bărbatul.
De altfel, părerile oamenilor de aici sunt împărţite în legătură cu ce ar trebui sau nu să facă municipalitatea, astfel că principalul aspect asupra căruia sunt de acord se referă la faptul că da, trebuie făcut ceva în privinţa facturilor prea mari.
Primăria promite să rezolve ce şi cât poate
Viceprimarul responsabilul de blocurile ANL şi cele sociale, Tischler Ferenc, ne-a declarat că situaţia blocului ANL din Lenin nu-i este necunoscută, deoarece a fost acolo în recentele zile ploioase, chemat fiind de locatari. Tischler susţine că iniţial a fost chemat pentru că în urma ploilor abundente, un bazin de scurgere a apei de pe acoperiş s-a înfundat, ceea ce a făcut ca apa de acolo să se scurgă pe toţi pereţii. Legat de aspectele semnalate în sesizarea depusă la CPC, Tischler susţine că nu ştie nimic.
„Nu mi-a spus nimeni nimic de asta, dar sunt aspecte pe care le pot lămuri: pot spune deci că în bugetul Primăriei avem prevăzută o sumă pentru eventuale intervenţii şi o vom folosi dacă va fi cazul. Cu toate acestea, aş vrea să menţionez că acest bloc a ieşit din garanţie acum cinci ani, şi chiar dacă vorbim despre locuinţe care nu au fost comandate de autorităţile locale, nouă ne revine responsabilitatea de a le întreţine. Şi nu ar fi o problemă asta, ci faptul că le-a comandat Guvernul României iar lucrările sunt fără calitate. În condiţiile în care Primăria a pus la dispoziţia Guvernului terenul, utilităţi, plus alte cheltuieli, lumea tot pe noi ne trage la răspundere”, a arătat Tischler.
Viceprimarul susţine că locatarii ANL-urilor vin sistematic la Primărie şi îi trag la răspundere pe aleşii locali de faptul că preţul chiriei e prea mare. Tischler a ţinut să explice faptul că valoarea chiriei este reglementată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel că autorităţile locale nu au niciun control asupra acestui aspect.
„Ştiu că oamenii s-au plâns de aceste aspecte şi cele legate de cheltuieli. Dar poate că şi ei ar trebui să ştie că noi, din bugetul local, am subvenţionat aceste costuri, căci dacă le-am fi lăsat la valoarea celor fixate de ANRE, ar fi fost şi mai mari”, a spus Tischler, referindu-se la cheltuielile de gaz.
Tischler a ţinut să amintească faptul că valoarea chiriilor este una stabilită la nivel naţional, ca şi valoarea în sine a apartamentelor, astfel că nu e nicio diferenţă între a locui într-un apartament ANL din Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului sau Bucureşti.
În concluzie, Tischler a solicitat înţelegere şi cooperare din partea locatarilor ANL, în vreme ce a promis că municipalitatea va reglementa situaţia din Lenin, atât cât îi va permite bugetul. Despre sesizarea la Protecţia Consumatorilor, viceprimarul a arătat că nu doreşte să comenteze mai multe şi a dat asigurări că autorităţile locale nu au niciun interes să plătească amenzi, fiind de preferat ca acei bani să fie investiţi în alte nevoi ale oraşului.