ACTUALITATE 22 aprilie 2017

Se dă startul Zilelor Sfântu Gheorghe 2017!

de Iulia Drăghici - Taraș | 5247 vizualizări

A 26-a ediție înseamnă 9 zile de evenimente, 300 de programe în 40 de locații din oraș

Pe 22 aprilie, sâmbătă, ia startul seria de evenimente Zilele Sfântu Gheorghe – ediția a 26-a, care începe și anul acesta cu evenimente culturale, pentru ca între 28-30 aprilie, în weekendul festivalului, publicul să poată participa la programele în aer liber. Carla׳s Dreams, Nazareth și Șuie Paparude sunt cei mai așteptați artiști din această ediție a zilelor orașului.

Timp de nouă zile, în 40 de locații, Zilele Sfântu Gheorghe vor pune la dispoziția publicului 300 de programe.

În săptămâna culturală, concerte de jazz, blues și de muzică contemporană, spectacole de teatru și teatru de păpuși, întâlniri cu scriitori, difuzări de film și expoziții de artă îi vor delecta pe toți cei interesați, iar în weekendul festivalului, pe lângă evenimentele susținute pe scena principală și scena comunității, copiii vor avea parte de un oraș al copiilor, iar tinerii se vor putea relaxa în Curtea tineretului. Pe lângă toate acestea, Grădina Muzeului îi va aștepta pe toți cei pasionați de muzica jazz, folk sau muzică veche.

Un element indispensabil al festivalului este târgul de artizanat și bucatele tradiționale, centrul orașului găzduind și anul acesta seria de evenimente. Anul acesta, târgul va fi îmbogățit cu prezentări de meșteșuguri și, pe lângă alții, chiar și producătorii primari și vânzătorii de carte vor avea posibilitatea să-și pună produsele la dispoziția publicului. În Curtea cu Ruine va avea loc un târg gastro-turistic, unde vizitatorii vor putea chiar degusta bucatele puse la dispoziție.

Săptămâna Culturală – premiere, întâlniri cu publicul și delicatese

Sâmbătă, pe 22 aprilie, la ora 19:00, va avea loc concertul de deschidere „QueenClassics by Vlad Maistorovici”. Violonistul Vlad Maistorovici, de origine din Ploiești, în vârstă de 32 de ani, reprezentant eminent al muzicii internaționale, a creat această producție unică împreună cu britanicii Robin Green (pian) și Harry Cameron-Penny (clarinet și clarinet bas), respectiv Ferencz Áron (tobă), de origine din Sfântu Gheorghe, și cu Orchestra Simfonică din București, în cadrul concertului susținut interpretând melodiile celebrei trupe Queen, oferind totodată atât calitatea concertelor clasice, cât și simplitatea genurilor muzicale mai populare.

Tot sâmbătă, însă de la ora 20:00 va avea loc premiera națională a filmului maghiar „Kojot”. Premiera va avea loc în Cinematograful Arta by Cityplex din Sfântu Gheorghe și va fi urmat de întâlnirea cu publicul, unde pe lângă regizorul Kostyál Márk, vor fi prezenți și cei doi actori din Sfântu Gheorghe care joacă în film, Mátray László și Orbán Levente.

Tot în cadrul acestei săptămâni va avea loc premiera spectacolului Teatrului Andrei Mureșanu, „O noapte furtunoasă”, cât și concertul de lansare a albumului formației Evilági.

Săptămâna culturală va fi caracterizată prin diversitate muzicală, în cadrul acestei săptămâni publicul putând să participe la un concert pentru orgă și corn, recitalul olimpicilor, concertul aniversar al trupei Cinematic Bones, Club de blues Concert Vali „Sir Blues” Răcilă şi Black Betty, cât și la folk pub. Szabó Tibor și orchestra invită publicul într-o călătorie muzicală, spectacolul lor intitulat „Meseautó” (Mașina de vis) incluzând chansonete franceze, serenade italiene, melodii emoționante latino-americane și desigur și melodii maghiare și piese de film.

Literatura vorbită

Programele literare vor fi grupate sub titlul „Literatură vorbită” și „ConTeiner”, pe lângă reprezentanții literari contemporani maghiari și români, apărând chiar și autori locali ale căror lucrări sunt importante în primul rând din punct de vedere al istoriei locale din Transilvania și Ținutul Secuiesc. Organizatorii au încercat să invite autori și să prezinte tematici care sunt importante, interesante și cruciale în literatura de azi.

Cristian Teodorescu scriitor, publicist, redactorul publicației satirice „Cațavencii”, și Simona Popescu poetă, scriitoare, vor reprezenta literatura română contemporană la Zilele Sfântu Gheorghe, partenerul lor de discuție fiind Adrian Lăcătuș, critic literar, profesor universitar din Brașov.

Parada Sfântu Gheorghe în anul Participării Comunității

„În acest an, seria de evenimente se axează pe legenda cavalerului Sfântul Gheorghe, sfântul care a ucis balaurul și după al cărui nume a fost denumit orașul: am dori ca renașterea de primăvară să se lege de experiența comunității. În scopul consolidării și păstrării tradițiilor, membrii comunității locale sunt invitați în vinerea din weekendul Zilelor Sfântu Gheorghe să participe la Parada Sfântului Gheorghe. Participanții se vor aduna la ora 19:00 în fața statuii Gróf Mikó Imre. Sărbătoarea oferă un prilej extraordinar pentru a experimenta puterea eliberatoare a experienței comunității. Ideea paradei nu este o coincidență deoarece în urma anilor tematici, anul acesta organizatorii au anunțat anul Participării Comunității”, anunță organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe.

Biletele la spectacole se pot achiziționa online

Biletele pentru spectacole pot fi cumpărate de la Biroul de Evenimente Culturale din centrul orașului Sfântu Gheorghe sau online, pe pagina www.biletmaster.ro. Alte informații privind programul puteți găsi accesând pagina de Facebook a Zilelor Sfântu Gheorghe.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.