ACTUALITATE 7 noiembrie 2016

Şcoala dansului popular se mută săptămâna aceasta la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 365 vizualizări

Festivalul naţional „Mlădiţe Româneşti” se desfăşoară în perioada 9–13 noiembrie la Întorsura Buzăului şi Vama Buzăului. La eveniment iau parte în total peste 350 de persoane, dintre care şi 100 de tineri participanţi la festivalul-concurs organizat în cadrul acţiunii. Participanţii vin din Arad, Covasna, Buzău, Braşov, Olt, Maramureş, Brăila, Dâmboviţa, Botoşani, Prahova şi chiar din Republica Moldova.

„Îmi doresc să iasă totul bine, să fie toată lumea mulţumită şi ca scopul proiectului să fie îndeplinit. Acesta este optimizarea procesului de predare şi învăţare a dansului popular, în vederea păstrării formei sale autentice, atingerea unui grad cât mai înalt al stilului de interpretare din vatra folclorică de origine şi totodată asigurarea viitorilor specialişti în coregrafie şi instruire cu mijloacele specifice educaţiei non-formale. Asta ne-am propus în urmă cu un an, atunci când am iniţiat proiectul”, ne-a declarat coordonatorul principal al evenimentului, coregraful Rodica Boieru.

Potrivit programului evenimentului, de miercuri până sâmbătă, participanţii la concurs vor desfăşura activităţi la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului. În acest an, toţi vor învăţa despre dansurile tradiţionale din zona Buzaielor, urmând ca la ediţiile viitoare fiecare participant să aibă ocazia, pe rând, să îi înveţe pe ceilalţi dansul specific zonei din care provine. Sâmbătă de la ora 17, scena Căminului Cultural din Vama Buzăului va găzdui un spectacol folcloric, la care sunt invitaţi să ia parte toţi iubitorii dansului popular.

„Miercuri seara vin invitaţii şi va fi şedinţa tehnică. Joi, vineri şi sâmbătă noi vom avea activităţi, ateliere practice, la Clubul Copiilor, care privesc studiul folclorului coregrafic de la noi din zonă şi pentru diversitate şi din alte zone, pentru că o să avem aici specialişti. O să finalizăm cu o evaluare tip concurs. Festivalul se va încheia cu un spectacol, ce va avea loc sâmbătă, ora 17, la Căminul Cultural de la Vama Buzăului. După spectacol, cei înscrişi în concurs vor rămâne în continuare la un eveniment tradiţional festiv, un fel de bal, în care copiii tinerii vor pune în practică ce au învăţat, dar fără să fie constrânşi de emoţii, ca într-un spectacol”, ne-a spus Rodica Boieru.

Anul acesta are loc prima ediţie naţională a festivalului, precum şi a XI-a ediţie de când a luat fiinţă evenimentul.

„Mlădiţe Româneşti” este organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Asociaţia culturală „Brâul sitean”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.