ACTUALITATE 2 iulie 2019

Sclavie modernă și tăcere de mormânt, la o fabrică de textile din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 30002 vizualizări

Angajații s-au trezit cu porțile închise, fără salarii și fără nicio explicație 

Situație incredibilă la un punct de lucru din orașul Covasna al unei fabrici brașovene de textile. Peste 60 de femei din județul Covasna trec prin clipe de coșmar după ce poarta unității unde lucrau de câteva luni s-a ferecat, fără să primească nicio explicație. A apărut doar inscripția „Accesul persoanelor neautorizate STRICT INTERZIS” și s-a instalat o tăcere de mormânt. Zeci de persoane au rămas și cu salariile neplătite din luna mai și ce este și mai dubios este că nimeni nu oferă oamenilor niciun răspuns concret. Inspectoratul Teritorial de Muncă a început o anchetă în urma sesizărilor primite de la femeile care, de joi așteaptă nedumerite în fața porților fabricii Textile Blue Wash din orașul Covasna. 

Totul a început, potrivit spuselor angajatelor pe care le-am întâlnit luni la orele prânzului în fața punctului de lucru din orașul Covasna, de săptămâna trecută, când a avut loc o mică grevă din cauza neplății salariilor pentru toate angajatele. De fapt, ne-au precizat femeile, situația nu a fost roz nici înainte, dat fiind faptul că nu puține au fost situațiile când au avut de îndurat insulte și cuvinte grele din partea superiorilor. 

„Ne-a vorbit foarte urât de fiecare dată când se țineau ședințe. Ne-a spus și că ne-a dat banii ca la curve. Că ne-au adunat de pe stradă. Așa vorbe se spun? Dacă am venit din șomaj, nu înseamnă că trăiam în stradă. Am venit din șomaj pentru că am vrut să muncim, să facem un ban cinstit”, ne-a spus o doamnă, aprobată gălăgios de mulțimea care o înconjura. 

Aproape cu lacrimi în ochi și îmbujorate din cauza caniculei de la început de iulie, angajatele – sau fostele angajate – pentru că nimeni nu le spune nimic, așteptau deznădăjduite în fața porții închise, atent supravegheate de niște camere video nou-instalate. „Bani de camere au avut, dar când le ziceam să ne dea salariile, spuneau că nu au bani”, a spus, în treacăt, una dintre acestea. 

Supărările lor sunt multiple, dar cea mai mare este dată de tăcerea de mormânt ce a cuprins punctul de lucru și lipsa de dialog. 

„Miercuri am mai lucrat un pic și joi, când am ajuns, era lacătul pus pe ușă. Fără să ne înștiințeze. Lacătul era schimbat, nici portarii nu au putut să deschidă. De atunci am rămas la poartă. Nu ne răspunde la telefon, nu vine să stea de vorbă cu noi. Salariile nu ni le-au dat la mulți dintre noi”, ne-au spus femeile, aproape în cor. 

„A trimis doar vorbă că suntem în șomaj tehnic. Dar asta ar fi trebuit să ne spună înainte, nu?”, ne-a întrebat, aproape retoric, una dintre angajate. 

„Avem și obiecte personale înăuntru. Ne-au închis poarta și nu putem să le mai luăm. Aproape 70 de oameni să ne lase așa, pe marginea străzii?”, spun femeile venite la muncă din Zagon, Păpăuți, Zăbala, Brateș, Covasna și din alte localități din județ. 

 „Ne-a trimis vorbă că azi (n.red. luni, 1 iulie) ne primim salariile. Dar ne-a lăsat pe drumuri. Venim aici de trei, patru zile și stăm în fața porții. În altă parte unde am lucrat, când s-a închis am fost anunțați, s-au făcut formalitățile și am intrat în șomaj.  Dar dacă ne-au angajat aici, nu trebuia să ne zică ceva? Ne-am trezit la 4:30 să facem naveta ca să își bată joc de noi? Trebuia să ne spună dinainte „nu mai merge”, „nu mai pot” și nu era nicio supărare”, a explicat o altă angajată. 

Acestea ne-au spus și că au făcut plângeri la ITM, dar că se gândesc să meargă mai departe, să îl cheme pe angajator în instanță. 

„Noi nu am vrut să facem rău la nimeni, dar nu putem să stăm să își bată joc de noi. Întotdeauna a dat vina pe noi că nu vrem să lucrăm. Dar cum să nu? Nu de aia am venit din șomaj?”, a mai spus una dintre femei. 

ITM a început o anchetă 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna ne-a confirmat că s-au înregistrat plângeri, 24 la număr până luni la prânz, și că s-a pornit o anchetă pentru a se stabili ce s-a întâmplat de fapt. Dat fiind faptul că sediul central al firmei este în Brașov, cercetările vor fi transmise către ITM Brașov pentru a fi continuate.

„Colegii mei au fost acolo, au completat niște fișe de identificare vineri. Urmează să trimitem la Brașov, fiindcă sediul firmei este acolo și colegii din Brașov o să continue cercetarea. (...) Nu vreau să mă pronunț, pentru că trebuie să vorbim și cu patronul firmei, dar să vedem ce rezultate o să aibă cercetarea noastră”, a declarat luni, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, șeful ITM Covasna, Ördög Lajos, care ne-a mai spus și că cel puțin pentru el o astfel de situație este nemaiîntâlnită.

Ceea ce este clar este că în afară să facă sesizări și să aștepte rezultatele cercetărilor, oamenii nu prea mai au ce să facă. „O să le comunicăm la fiecare rezultatele cercetărilor”, ne-a mai spus șeful ITM Covasna. 

Autoritățile locale, deschise la dialog, în lipsa pârghiilor legale de intervenție 

Situația a ajuns și la urechile autorităților locale, care, însă, spun că nu au pârghii legale de a interveni în astfel de situații, dar că se declară deschise în a discuta cu patronul despre ce s-ar putea face pe mai departe. 

„Am luat și noi la cunoștință de această situație regretabilă. M-au căutat și pe mine cetățeni din orașul Covasna, angajați în această firmă. Știm că are punct de lucru în Covasna, dar care sunt cauzele pentru care s-a ajuns aici nu știm. Urmează sau aș încerca să îl contactez pe patronul acestei firme, dacă stă de vorbă cu mine. Pârghii legale ca Primăria să le ceară socoteală sau să îi oblige să plătească salariile, noi nu avem, motiv pentru care i-am îndrumat pe oameni să se îndrepte către forurile competente. (...) Ceea ce am decelat eu este această lipsă de comunicare cu oamenii. Oamenii se exprimă în sensul acesta, că nu sunt luați în seamă în identitatea lor ca și persoane, practic că sunt tratați în ultimul hal de acest patron, care nu comunică, nu le explică, îi amenință, pune lacătul pe ușă și atât, fără să le ofere alternative, informații, să știe și ei ce se întâmplă, mai ales și cu salariile restante pentru care au lucrat două luni de zile. (...) Până la urmă oamenii ar trebui să știe: e șansă să se reia activitatea, s-a închis această fabrică în mod definitiv, fiecare să își vadă de drumul lui? Nu știm. Nici oamenii nu știu”, ne-a spus luni și primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Hugo Boss sau Benetton, printre clienții firmei 

Până la ora publicării prezentului articol, conducerea fabricii nu a oferit niciun punct de vedere, deși a fost solicitată prin toate instrumentele avute la dispoziție (telefon, SMS, e-mail pe patru adrese ale firmei) o explicație cu privire la situația deosebit de ciudată de la punctul de lucru din orașul Covasna. 

Compania Textile Blue Wash, cu 100% capital românesc, s-a fondat în martie 2008, cu misiunea de a oferi servicii de înaltă calitate pe piața textilelor. 

Potrivit unui articol publicat pe site-ul start-up.ro în octombrie 2017, firma cu sediul în Săcele avea clienți importanți, printre care Alberto, Hugo Boss, Paul & Shark, Marc Cain, Benetton, Balko, dar și colaborări cu firme locale, precum Secuiana, Mexton sau Tanex. 

Același material puncta atunci că Textile Blue Wash este o companie atentă cu personalul. „Fiecare angajat este implicat în ceea ce face, are sarcini bine stabilite și definite. Fiecare pantalon ce trece prin fabrica noastră va trece, literalmente, prin mâinile noastre, toți angajații își lasă amprenta pe produsul finit, iar clienții noștri apreciază acest lucru”, spunea, în 2017, patronul firmei Textile Blue Wash, Gigi Anghel. 

Punctul de lucru din Covasna și-ar fi început activitatea, conform celor afirmate de angajatele care au fost încă de la debut, în noiembrie 2018. 

Compania care vopsește pantaloni pentru celebra firmă Hugo Boss a avut în 2016, când și-a mutat sediul în parcul industrial din Săcele, o cifră de afaceri de 8,69 milioane de lei (1,93 milioane de euro). În 2015 raportase un business de 10,27 milioane de lei, potrivit BizBrașov.ro. 

Nici nouă nu ne rămâne decât să așteptăm un eventual răspuns la solicitările transmise. Dacă va veni, va fi publicat în paginile ziarului, cât și în ediția electronică, www.covasnamedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.