Scandal pe un supermarket la Baraolt

O investiţie de 650.000 de euro e blocată în Consiliul Local
Primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan, susţine că un proiect de investiţie de câteva sute de mii de euro este blocat în Consiliul Local (CL) de către consilierii UDMR care apără anumite interese de monopol în oraş. Varianta primarului este susţinută inclusiv de către un om de afaceri braşovean, Adrian Costea, care ar dori să deschidă la Baraolt un supermarket- discount.
Povestea unui nou scandal la Baraolt începe cu câtva timp în urmă, când omul de afaceri Adrian Costea a achiziţionat, prin licitaţie publică organizată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Covasna, 1600 de mp de teren în zona gării din Baraolt. După acest pas, omul de afaceri a primit aviz favorabil în Comisia urbanistică a Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, dorind să contruiască aici un supermarket, însă în comisiile tehnice din CL Baraolt proiectul a fost respins de trei ori deja.
„Nu s-a argumentat punctual pentru ce anume s-au respins modificările cerute şi care priveau Planul Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce mă face să cred că nu este dorită o investiţie de teama concurenţei, un supermarket urmând să aducă preţuri mai mici la alimente şi alte produse”, a declarat Adrian Costea.
Potrivit acestuia, investiţia sa ar urma să fie exclusiv privată şi s-ar cifra undeva la 650.000 de euro. În plus, în prima fază, cea a construcţiei, s-ar crea aproape 100 de locuri de muncă şi vânzări firmelor de materiale de construcţii din zonă; în cea de-a doua fază, a finalizării investiţiei, s-ar crea peste 20 de locuri de muncă, supermarketul urmând să funcţioneze cu program zilnic de două schimburi.
Primarul Nagy Istvan spune că în CL trebuia aprobat un PUZ pentru mărirea spaţiului de ocupare a construcţiei, căci în vreme ce clădirea supermarketului ar urma să se întindă pe o suprafaţă de aproximativ 60% din cei 1.600 de mp, ar putea fi construită şi o parcare. Nagy susţine că omul de afaceri braşovean a obţinut deja toate avizele şi aprobările de la Mediu, Sănătate şi Electrica, fiind montaţi şi stâlpii de curent electric, deci există seriozitate dovedită clar prin acţiuni.
„Îmi doresc un supermarket la Baraolt pentru că acest lucru înseamnă în primul rând deschidere şi apoi concurenţă. Competiţia e mereu benefică, dar nu le convine unora din UDMR care susţin sau au legături cu diverse firme ce deţin monopol la Baraolt. Aceste firme se duc după marfă la Sfântu-Gheorghe, Braşov sau Bucureşti şi o vând apoi mai scump oamenilor din Baraolt, profitând de faptul că este o zonă închisă şi izolată. Dar UDMR-ului îi convine acest lucru, să ţină zona închisă, chiar dacă asta înseamnă să le facă rău în primul rând oamenilor”, a declarat Nagy Istvan.
Pentru că proiectul nu are, se pare, nicio şansă să treacă în CL ca urmare a majorităţii consilierilor UDMR, iniţiatorii acestuia şi-au propus să adune semnături de la populaţie, astfel încât oamenii să arate clar că doresc deschiderea unui supermarket în oraşul lor. Subiectul nu a putut fi comentat de către cei din UDMR, liderul judeţean al Uniunii, Tamás Sándor, neputând fi contactat.