ACTUALITATE 3 iulie 2014

Scăldatul în lacuri și râuri, doar pe propria răspundere

de Székely Emőke | 3233 vizualizări

Nimeni nu a solicitat autorizație de la DSP pentru asemenea activități, și nu știm nici cât de curate sunt aceste ape

Pentru cei care nu au bani de ștrand sau piscină, există râul Olt sau lacurile din apropiere de Sfântu Gheorghe. Cu toate că scăldatul aici este teoretic interzis, oamenii nu țin cont de acest lucru și intră în apele care ascund pericole. Pe lângă pericolul de înec există și cel al îmbolnăvirilor, e drept, aici nu avem o situație clară pentru că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna nu are bază legală pentru interpretarea rezultatelor de la probele luate din apă.

Calitatea apei, un mister

Dr. Alina Bârzan, specialist în cadrul DSP Covasna, spune că legea le impune să ia probe din apele lacurilor, însă nu există o lege care să reglementeze interpretarea rezultatelor. „Noi luăm probe din ape la începutul, în timpul și la sfârșitul sezonului de scăldat, însă nu putem interpreta rezultatele analizelor pentru că nu există o lege în acest sens. Probabil că se va reglementa acest lucru, așa a fost și în cazul piscinelor și până la urmă s-a rezolvat, însă deocamdată aceasta este situația. Este normal ca în apele lacurilor să existe microbi, nu vorbim de apă potabilă, însă așa cum am spus, noi doar preluăm probe și trimitem rezultatele la București, fără a le interpreta” – ne-a declarat dr. Alina Bârzan.

Autorizație nu a cerut nimeni

În ceea ce privește întrebarea dacă este sau nu permis scăldatul în lacurile din județ, specialistul DSP spune că este permis pe proprie răspundere. Și asta pentru că nimeni nu a cerut autorizație sanitară pentru această activitate. „Noi am trimis adrese către primării și administratorii de lacuri în care îi înștiințăm despre faptul că au nevoie de autorizație pentru scăldat, însă nimeni nu a solicitat asemenea hârtii” – spune Dr. Bârzan. E drept, pentru ca un loc de scăldat să funcționeze în condiții legale, e nevoie de investiții. Locul trebuie să fie curat și dotat cu toalete și dușuri, ceea ce deocamdată este doar un vis în județ.

Turiștii sunt așteptați la Reci

Pe proprie răspundere, doritorii se pot scălda în lacul de la Reci, unde există o plajă amenajată pentru turiști. Administratorul hotelului de pe malul lacului, Gheorghe Șimon, spune că anul acesta turiștii nu s-au scăldat din cauza vremii, dar dacă se va încălzi, cu siguranță vor apărea și iubitorii de bălăceală. „Până acum nu s-a scăldat nimeni, dar odată ce vremea se va încălzi, cu siguranță vor apărea și turiștii” – spune Gheorghe Șimon. De aceeași părere este și viceprimarul comunei, Márk Csaba. „La noi este pace între petrecăreți și pescari. Scăldatul este permis pe proprie răspundere în partea amenajată pentru acest scop, în apropierea hotelului, iar în partea cealaltă a lacului vin pescarii. Astfel nimeni nu deranjează pe nimeni, și toată lumea se simte bine” – a declarat viceprimarul. Acesta a adăugat că la Reci vin de obicei turiști din județ și din Brașov.

La Moacșa sunt mai puțini iubitori de bălăceală

Reprezentantul Asociației „Natura Sălbatică”, cea care administrează lacul de la Pădureni, Șelariu Gyula, spune că anul acesta pescarii nu mai sunt deranjați de petrecăreți. Asta pentru că au angajat o firmă de pază și protecție care îi îndrumă pe turiști (cei care nu vin la Pădureni să pescuiască) să meargă în partea de sus a lacului. „Cei care au venit la scăldat, au fost îndrumați să meargă pe partea spre sat a lacului, astfel încât să nu deranjeze pescarii. Nici nu am avut probleme anul acesta, cum a fost anul trecut, de exemplu” – spune Șelariu Gyula. Cu toate acestea cei care iubesc acest lac și vin aici pentru un weekend, nu ratează o baie. Răzvan și prietenii lui merg în mod regulat la Pădureni, iar scăldatul se numără printre activitățile preferate la lac. „Interzis sau nu, când vii cu gașca, parcă nu te poți abține, tot te bagi în lac pentru o bălăceală. Mergem la Pădureni de mai multe ori pe an, până acum nu am avut probleme de sănătate din cauza scăldatului, așadar nu cred că e periculos” – spune el.

Pericol de înec

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) le recomandă oamenilor să nu se aventureze în apă pentru că există pericolul de înec. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Veronica Gunea, spune că cei care se scaldă în locuri nepermise riscă accidentări sau chiar moartea. „Le recomandăm cetățenilor să nu se aventureze în lacuri și râuri pentru că diferențele de temperatură dintre aer și apă pot duce la afecțiuni cardiace, sau chiar stop cardiac” – spune purtătoarea de cuvânt. Nu sunt de neglijat nici curenții care le pot da de furcă și celor mai buni înotători. Nu trebuie lăsați nesupravegheați nici copiii, anul trecut un băiețel murind înecat în lacul de la Bodoș.

meteo vara 3

În deplină siguranță la Natura Parc

Cei cărora le este totuși teamă să intre în ape deschise, dar doresc să iasă din oraș, există Natura Parc la Chichiș. Aici scăldatul se face exclusiv în piscine, în timp ce pe lacuri se practică doar pescuitul sau mersul cu hidrobicicleta. Reprezentanții Natura Parc spun că au destul de mulți vizitatori, totul depinde însă de vreme. „Dacă e cald, vin turiști din județ, dar și de la Brașov sau din județul Harghita. Le oferim o gamă variată de activități, avem ștrand, hidrobiciclete, teren de fotbal, de volei, de minigolf pentru copii. De asemenea turiștii se pot campa la cort sau pot opta pentru cazare în căsuțe” – ne-a declarat reprezentanta Natura Parc.

Tinerii aleg nebunia

Pentru Andrei și prietenii lui scăldatul pe proprie răspundere înseamnă de fapt „la bălăceală înainte”. Tânărul ne-a spus că ori de câte ori are ocazia, nu ratează o ocazie bună de distracție la Olt sau la Reci. „Ne place să ne scăldăm, de aceea mergem de multe ori ba la Olt, ba la Reci. Anul acesta încă nu a fost vreme foarte caldă, am fost doar o singură dată la ștrandul din Sfântu Gheorghe, dar tot trebuie să vină canicula, și atunci vom merge la Reci să ne scăldăm în lac. Acolo apa este curată, vin și fete frumoase, așadar sunt toate premisele unor zile de neuitat” – este de părere tânărul.

Însă nu doar tinerii aleg să meargă la scăldat. Un tată din Sfântu Gheorghe ne-a spus că și-a învățat fiul să înoate la lacul de la Pădureni. „Peste tot se spune că te poți scălda pe propria răspundere, de parcă ar fi ceva rău. Desigur, există pericol, dar aceste este la fiecare pas, nu doar în apă. Eu și în tinerețe am mers des la Pădureni, în vacanțe mergeam cu colegii și stăteam cât e ziua de lungă pe malul lacului sau în apă. Nu am pățit nimic, și cred că nici copiii nu vor păți nimic atâta timp cât sunt supravegheați. Eu mi-am învățat fiul să înoate la acest lac, și mergem deseori acolo cu toată familia” – ne-a mărturisit bărbatul.

Anul acesta așadar situația este neschimbată față de anul trecut. Pe proprie răspundere oricine poate intra în lacuri, iar până ce DSP nu va avea o lege prin care să interpreteze rezultatele analizelor de apă, nu putem decât să sperăm că nu există viruși și bacterii foarte periculoase în aceste ape.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.