Sărbători în siguranță: 6 recomandări de la pompieri
Pentru ca bucuria Sfintelor Sărbători Pascale să nu fie umbrită de evenimente nedorite, pompierii le reamintesc cetăţenilor necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, cât și în locuințe.
- Accesul persoanelor în incinta lăcaşurilor de cult este permis numai în limita capacităţii acestora, cu respectarea distanțării fizice, iar purtarea corectă a măștii de protecție, prin acoperirea nasului și a gurii, este obligatorie și în lăcașurile de cult.
- Dacă publicul este numeros, uşile de pe căile de acces şi evacuare se vor menţine deschise pe timpul slujbelor religioase. În scopul evitării supra-aglomerării bisericilor şi mănăstirilor, dar şi pentru evitarea producerii unor accidente, se recomandă desfăşurarea slujbelor în aer liber.
- În timpul slujbelor religioase, credincioşii trebuie să manifeste prudenţă la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ţinute la distanţă faţă de haine şi păr, evitând apropierea acestora de icoane și obiecte de decor care ar putea lua foc.
- O atenţie deosebită trebuie acordată şi copiilor, care trebuie supravegheaţi permanent.
- Recomandăm credincioşilor să evite deplasarea cu lumânările aprinse în autovehicule.
- La întoarcerea acasă, lumânările sau candelele aprinse trebuie așezate într-un suport incombustibil la distanță față de haine, alte textile sau obiecte de mobilier. În nicio situație, lumânările sau candelele aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate.
În vederea diminuării riscului de producere a unor evenimente nedorite în perioada Sărbătorilor Pascale, ISU Covasna a luat măsuri menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.
Premergător sărbătorilor pascale, acțiunile inspectorilor de prevenire s-au derulat cu precădere la unitățile de cult, având în vedere că în această perioadă un număr foarte mare de cetățeni vor păși pragul acestora.
Pe timpul controalelor, specialiștii în prevenirea incendiilor au avut în atenție dotarea cu stingătoare a lăcașurilor de cult, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și stabilirea zonelor de parcare, astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie afectat.
Zilnic, peste 50 de pompieri militari sunt pregătiţi să intervină operativ în sprijinul comunităţilor, acolo unde situaţia o va impune.
Pe această cale, pompierii covăsneni vă doresc sărbători fericite și fără evenimente neplăcute!
Sursa: Comunicat de presă ISU Covasna.