ACTUALITATE 16 martie 2014

Sărbătoare în spiritul tunarului Gábor Áron [FOTO]

de Székely Emőke | 309 vizualizări

Mii de persoane au participat la evenimentele de 15 martie la Sfântu Gheorghe

Mii de persoane au participat sâmbătă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni – 15 Martie. Înainte de manifestările din centrul orașului au fost depuse coroane de flori la monumentele din cartiere, apoi oamenii au pornit în două marșuri din două zone ale municipiului și s-au întâlnit în centru.

Panoramă Gábor Áron

Aici a avut loc o defilare a fanfarelor și a husarilor, apoi președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și secretatul de stat din cadrul Ministerului Internelor din Ungaria, Németh Zsolt, au inaugurat noua panoramă din oraș, dedicată lui Gábor Áron, figură emblematică a Revoluției din 1848-49. Lucrarea de benzi desenate a fost făcută de artistul plastic Damokos Csaba, iar panorama face parte dintr-o serie de evenimente culturale dedicate aniversării a 200 de ani de la nașterea tunarului din Brețcu.

Discurs autonomist

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a ținut un discurs puternic, prin care le-a cerut autorităților române să nu mai considere maghiarii din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

„Noi nu suntem nişte imigranţi care am venit dintr-o ţară săracă cu speranţa de a primi aici bunăstarea în România. Noi stăm aici de peste 1.000 de ani pe pământul nostru natal. Graniţele s-au mişcat peste capul nostru şi eu cred că este responsabilitatea celor care conduc această ţară să adopte legi prin care noi să ne putem simţi confortabil. Nu vrem să facem absolut nimic împotriva românilor, vrem să trăim împreună cu ei în bunăstare, în pace, dar vrem legi care să ne permită să luăm decizii pentru comunitatea noastră” – a declarat primarul adăugând că maghiarii din Transilvania nu sunt cu nimic mai prejos decât românii din Ucraina. „Autoritățile române fac apel statului Ucraina să respecte drepturile românilor din Ucraina. Cu ce suntem noi mai prejos decât ei, sau decât găgăuzii sau rușii din Republica Moldova?” – a spus primarul.

Acesta, dar și secretarul de stat ungar Németh Zsolt, au vorbit în discurs despre autonomie, iar mulțimea a scandat „Autonomie” și „Suntem acasă”. Németh Zsolt i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul Ungariei în demersurile de obținere a autonomiei.

La festivități au fost aduse două steaguri uriașe de 200 de metri, unul al Ungariei și unul secuiesc, iar la final au fost intonate imnurile Ungariei și cel secuiesc. Evenimentele s-au desfășurat fără incidente.

Citeşte şi Extremiștii din Ungaria, interzişi în România

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
maria, 17 martie 2014
foarte frumos,autonomie nu o sa fie niciodata ,si ca sa traim in pace cat de cat sa lase autonomia ,noi vrem pace si liniste sunt multe familii mixte acum acolo ce se intampla? sa se ia la citeste integral
lili, 17 martie 2014
Imnul Romaniei nu s-a intonat ?!!!!!!!!!!! Glumesc, desigur....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.