ACTUALITATE 20 iulie 2009

Sărbătoarea „Nedeii” a strâns sute de participanţi în Valea Zânelor

de Covasna Media | 1437 vizualizări
Ieri, în Valea Zânelor de la Covasna- Voineşti a avut loc o nouă ediţie a sărbătorii populare „Sântilia - Nedeia Mocănească”, evenimentul intrând de mulţi ani în tradiţia zonei şi atrăgând mereu oameni din diversele părţi ale judeţului, inclusiv pe turiştii aflaţi la Covasna. Programul „Nedeii” din acest an a cuprins prezentarea tradiţiilor Voineştilor, una dintre cele mai impresionante fiind Nunta tradiţională din Covasna, în care au fost cuprinse momente

Ieri, în Valea Zânelor de la Covasna- Voineşti a avut loc o nouă ediţie a sărbătorii populare „Sântilia - Nedeia Mocănească”, evenimentul intrând de mulţi ani în tradiţia zonei şi atrăgând mereu oameni din diversele părţi ale judeţului, inclusiv pe turiştii aflaţi la Covasna.

Programul „Nedeii” din acest an a cuprins prezentarea tradiţiilor Voineştilor, una dintre cele mai impresionante fiind Nunta tradiţională din Covasna, în care au fost cuprinse momente precum cerutul şi hora miresei.

Printre celelalte obiceiuri prezentate în curtea Casei Nedeii din Valea Zânelor s-au numărat trânta mocănească, în care s-au întrecut voinicii locului şi hora Sântiliei. Pe scena în aer liber a „Nedeii” au evoluat Grupul instrumental Doina Crişului din Brad (Hunedoara), Ansamblul Poarta Dorului din Bran (Braşov) şi artiştii covăsneni de la formaţiile de dansuri populare Plai Întorsurean - Întorsura Buzăului, Brăduţul - Zagon, Junii Voineştilor - Covasna. Interpretul de muzică populară Georghe Burnichi din Zăbala a fost cel care i-a încântat pe iubitorii muzicii cu diverse cântece populare celebre.

Noutate la Nedeie: Mocăniţa, repusă în funcţiune

În acest an, „Nedeia” a fost organizată de Asociaţia „Iustinian Teculescu” din Voineşti, în colaborare cu Primăria şi Casa de Cultură Covasna, în sprijinul organizatorilor venind şi diverşi sponsori locali. Alături de contribuţia Asociaţiei- care a constat mai mult în sponsorizări din partea membrilor acesteia, cu diverse produse, Consiliul local Covasna a alocat sărbătorii o sumă de 7.000 de lei, cărora s-au adăugat şi alte sponsorizări venite de la firmele de turism şi hotelurile din Covasna şi Romsilva.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Iustinian Teculescu”, Dorel Lungu, în acest an s-a dorit includerea unor noutăţi în oferta „Nedeii”, astfel încât au fost organizate diverse expoziţii cu produse alimentare şi de artizanat specifice ciobanilor din Voineşti, o expoziţie de canine şi una de ovine, în care au fost prezentate cele mai frumoase exemplare ale locurilor.

Ediţia din acest an a „Nedeii” a coincis cu repunerea în funcţiune a Mocăniţei; folosită în trecut pentru transportul lemnului pe ruta Comandău-Covasna, Mocăniţa cu vagoane din lemn a transportat ieri turiştii care au vrut să ajungă la Planul înclinat de unde, pe vremuri, se transportau zilnic câte 30 de vagoane de lemne – aproxmativ 300 de mc de lemne pe zi. Planul înclinat a funcţionat încă din 1889, dar a fost inaugurat oficial în 1890. La acea dată era cea mai importantă reţea de căi ferate cu ecartament îngust din Carpaţi şi combina trei elemente principale: vagonete cu tracţiune animală (cai), planul înclinat şi locomotivele cu aburi.

Voineştenii vor colaborare cu francezii

Printre invitaţii de seamă ai „Nedeii” din acest an s-a numărat şi un grup de francezi dintr-o zonă a Franţei ce are ca specific de îndeletnicire oieritul.

„Având un membru al familiei lui Iustinian Teculescu în Franţa, ni s-a sugerat să încheiem o relaţie cu o zonă franceză în care locuitorii se îndeletnicesc cu oieritul. Când ne- au invitat la ei, în luna iunie, nu am putut participa, dar acum au venit ei la noi, i-am dus la o stână unde au putut vedea tot ce înseamnă la noi creşterea oilor, munca în stână, până la faza de preparare a brânzeturilor şi au rămas cu o impresie nemaipomenită vizavi de tot ceea ce avem ca tradiţie. I-am dus inclusiv la staţia meteo de la Lăcăuţi, le-am arătat munţii Vrancei, dar în primul rând am vrut să le arătăm ce înseamnă, pe hartă, zona în care suntem amplasaţi noi în România”, a explicat Dorel Lungu.

Acesta a mai arătat că vizita francezilor poate deschide oportunităţi de colaborare pe latura oieritului şi produselor naturale din brânză, de aceea urmând să se organizeze, pe viitor, o vizită în Franţa a celor din Voineşti.

La „Nedeie” au participat câteva sute de persoane, iar printre acestea s-au numărat primarul şi viceprimarul oraşului Covasna - Lörincz Zsigmond, respectiv Thiesz Janos, consilieri locali, fostul deputat PD-L de Covasna Petre Străchinaru, precum şi prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.