ACTUALITATE 26 noiembrie 2018

Săptămâna Centenarului a început în forță în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2027 vizualizări

Vâlcele și Întorsura Buzăului au dat startul festivităților

Chiar dacă până acum am fi putut spune altfel, se pare că evenimentele care marchează 100 de ani de la Marea Unire nu vor trece neobservate nici în județul Covasna. Săptămâna Centenarului a început în forță cu două activități care au reunit sute de persoane, atât în Vâlcele, cât și la Întorsura Buzăului. Unirea, dragostea pentru neam și bucuria de a fi împreună au fost laitmotive în ambele evenimente și vor rămâne, în continuare, și pentru cele care vor urma până la finele anului.

Marșul Centenarului a pornit de la Vâlcele

Marșul Centenarului Marii Uniri a pornit, în prezența a 100 de români, duminică dimineața, 25 noiembrie, din localitatea Vâlcele, mai exact din apropierea Bisericii „Sf. Mucenic Teodor Stratilat”. După rostirea rugăciunii de călătorie, covăsnenii îmbrăcați în straie de sărbătoare au pornit spre Alba Iulia într-un Marș de cinci zile, reconstituind astfel traseul parcurs de înaintașii lor chiar la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918. Participanții vor străbate cu căruțele și pe jos în total 238 de kilometri, purtând cu mândrie drapelele interbelice.

Ceața din dimineața de 25 noiembrie a făcut ca drapelul României, care a împânzit tot satul, să pară și mai viu colorat. Cântecele patriotice au răsunat, iar caii impunători păreau să fie pregătiți de plecare încă de la prima oră.

Coloana a plecat astfel din județul Covasna și trece prin județele Brașov, Mureș, Sibiu. Va intra în capitala de suflet a românilor, Alba Iulia, în dimineața zilei de 1 Decembrie. Pe traseu, participanții la Marș vor fi întâmpinați de primari și localnici. Vor exista și pauze, în care delegația va depune coroane de flori cu tricolor la monumente istorice.

Covăsnenii au pornit așadar în misiunea de a reface drumul Unirii, binecuvântați de rugăciunea de călătorie rostită înainte de plecare de părintele paroh din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaş.

„Păzește-i pe ei nevătămați de toată întâmplarea cea rea, ca în pace, sănătoși și cu bună sporire să se întoarcă aici în Vâlcele și pretutindeni în județul Covasna la casele lor. (...) Dumnezeu să primească Sfânta Rugăciune. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți. Dumnezeu să ne facă parte numai de bine pe traseu și să ne ferească, așa cum frumos am spus în rugăciune, de vrăjmașii văzuți, pentru că iată sunt, dar și de vrăjmașii nevăzuți, adică de orice fel de gând viclean care poate apărea în cugetul nostru”, a spus Părintele Vasile Antonie Tămaş.

„Simt o împlinire mare sufletească și aștept unirea cu Basarabia după marșul ăsta”, a declarat înainte de plecare, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Vasile Antonie Tămaș.

Marșul este un mod inedit de a cinsti memoria străbunilor care au participat la Unire, dar și a celor care luptând, au căzut pe front, ne-a spus vâlceleanul Oliviu Vlădărean, ținând în mână un drapel interbelic.

„Cu sufletul și cu mintea am ales să mergem în Marș. Să faci așa ceva nu e chiar ușor, dar totuși suntem însuflețiți de sentimentul acesta patriotic. Vrem cu ocazia asta să ne sărbătorim și înaintașii noștri. Aici în Vâlcele nu numai că a fost o delegație care a participat la Unire, dar au fost mulți dintre bunicii noștri care au căzut pe fronturile din Primul și al Doilea Război Mondial, deci normal că trebuie să-i cinstim”, ne-a spus Oliviu Vlădăreanu, adăugând că  „Vâlcele, în timpul imperiului austro-ungar a fost despărțit în două. De la biserică în sus era Austro-Ungaria și de la biserică în jos era România. Părinții noștri și ai mei, stăteau în Ungaria și rudele mele stăteau în România. Deci vă dați seama cât suntem de mândri că acuma totuși suntem uniți”.

„Este acea bucurie pe care știu că au simțit-o și înaintașii noștri acum 100 de ani”

Duminică, la Vâlcele s-au adunat covăsneni de toate vârstele. Cea mai tânără participantă care a plecat spre Alba Iulia are doar 13 ani. „Am decis să merg și eu pentru că așa am simțit pur și simplu, am vrut să fiu și eu printre cei care merg la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine”, ne-a spus Bianca Togan, tânără originară din Întorsura Buzăului.

Le fel de mândru s-a declarat și George Vidrea, tânărul din Vâlcele care ne-a dezvăluit că pregătirile pentru marș au durat mai bine de un an, iar duminică, în sfârșit, a venit momentul ca fiecare să-și demonstreze dragostea de țară. „Suntem foarte entuziasmați și mândri pentru că de vreun an și ceva ne tot pregătim.  Să strângi atâția oameni pe care să te poți baza sută la sută nu e chiar ușor. Nu e ușor deloc, dar curajul de porni la un drum atât de lung vine din dragostea de țară”, a spus vâlceleanul.  

Solistul de muzică populară Cristian Fodor, care este și un luptător consecvent pentru românism și care a susținut duminică seara un concert la Întorsura Buzăului, s-a alăturat de dimineață, la Vâlcele, celor o sută de covăsneni.  

 „Eu mă bucur din tot sufletul că am ocazia de a veni alături de prietenii mei din Vâlcele, de a porni în acest marș pe care l-au pregătit cu atâta dăruire și cu atâta dragoste pentru a ajunge la capitala de suflet a românilor, la Alba Iulia pe 1 Decembrie. Mă bucur că am avut ocazia să cunosc oamenii aceștia minunați și să pornesc împreună cu ei, este un sentiment aparte, este un sentiment unic. Este o bucurie pe care nu știu să o descriu acum în cuvinte, dar este acea bucurie pe care știu că au simțit-o și înaintașii noștri acum 100 de ani din toate colțurile României, din toate colțurile țării care au pornit spre Alba Iulia. Le urez să aibă drum bun și să ajungă cu bine. Să dea Dumnezeu ca această bucurie să o poată simți și urmașii noștri peste o sută de ani”, a punctat Cristian Fodor.

Polițiștii mărșăluiesc și ei, spre Alba Iulia

Pentru cinstirea memoriei celor care au făcut posibilă Unirea cu 100 de ani în urmă, alături de cei o sută de participanți ai delegației, vor parcurge traseul de 238 de kilometri și cinci polițiști și foști polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Covasna. Astfel, în ziua de 1 Decembrie aceștia vor celebra această sărbătoare cu înaltă semnificație chiar în orașul Marii Uniri.  

Centenarul întorsurenilor

„Cum se vede Centenarul astăzi? Din păcate nu se vede deloc”

Evenimentul din Întorsura Buzăului, care a strâns sute de persoane în Parcul Bunăvoinței, s-a axat pe dezvelirea bustului preotului Gheorghe Cerbu, „purtătorul mesajului de Unire al întorsurenilor la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918”, despre sacrificiul căruia am mai scris în paginile ziarului Observatorul de Covasna. Nu au lipsit slujba religioasă, depunerile de coroane și defilarea militară. Parcul Bunăvoinței s-a umplut de lume, oameni de toate vârstele, care au vrut astfel să ia parte la activitatea atât de importantă pentru comunitate. S-a vorbit și despre motivele pentru care nu se celebrează Ziua României chiar de 1 Decembrie, mai ales în An Centenar, respectiv că evenimentele se vor concentra atunci în reședința județului Covasna, dar și despre ce înseamnă de fapt Unirea.

Primarul Leca Băncilă, care este la bază profesor de istorie, s-a declarat totuși dezamăgit de festivismul din jurul Anului Centenar, făcut doar de formă, fără fond.

Astăzi este o zi aparte. (...) Suntem prea grăbiți, prea superficiali, prea ocupați de lumea asta a firescului, a obișnuinței, am pierdut deprinderea recunoștinței, adică gândul frumos într-un suflet către cei care ne-au adus la situația de astăzi, la România de astăzi. Cu durere în suflet o spun: cu cât trece timpul și ne depărtăm de 1918, cu atât suntem mai puțini cei care o iubim pe această țară. România de astăzi este mai săracă decât a fost la 1918. (...) Cum se vede Centenarul astăzi? Din păcate nu se vede deloc. Sau nu îl văd eu ca fiind unul tocmai pe măsura așteptărilor. Mai rău ca niciodată este astăzi pentru că românul nu se mai înțelege cu românul”, a spus Leca Băncilă în discursul său, prin care, în final, a subliniat esența ideii de Unire și a îndemnat la dragoste pentru țară și la mai puțină învrăjbire.  

Monumentul din Întorsura, printre singurele realizate de Centenar în județul Covasna

Prefectul județului Covasna, care a fost prezent și la acest eveniment, ca și la cel din Vâlcele, a transmis întorsurenilor felicitările sale pentru inițiativa de a ridica un monument în Anul Centenar pentru că, se pare, ar fi printre singurele din județ.

 „Mă bucur să văd, pentru a nu știu câta oară și fără surprindere că la Întorsura Buzăului trecutul este iubit așa cum se cuvine. Iar acest eveniment care este dedicat celui care a dus mesajul Unirii din partea întorsurenilor la Alba Iulia acum 100 de ani, cred că este dedicat în egală măsură tuturor celor care de-a lungul veacurilor au suferit și și-au dat viața la propriu pentru acel moment de glorie a neamului nostru, Unirea de la 1 Decembrie 1918.  În egală măsură este un eveniment foarte important nu numai pentru întorsureni, ci și pentru întregul județ, acest monument de for public fiind unul dintre puținele ridicate în An Centenar în memoria eroilor și pentru celebrarea Marii Uniri. De fapt este unul din cele două, pentru că urmează a mai fi ridicat un grup statuar în cinstea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Covasna”, a declarat duminică, la Întorsura Buzăului, Sebastian Cucu.

Cuza și Mihai i s-ar putea alătura preotului Cerbu

Parcul Bunăvoinței de astăzi ar putea fi, peste câțiva ani, redenumit „Parcul Unirii”, a mai spus duminică primarul, care și-a anunțat astfel public intenția de a mai construi aici încă două monumente.

„Acest părculeț, care acum 5 ani era teren viran, va fi Parcul Unirii. Dacă Dumnezeu mă ajută, la anul aici va fi și Cuza și dacă eu nu mai pot, urmașul meu va avea o misiune: să ridice și un Mihai (n.red. Viteazul)”, a mai spus Leca Băncilă.

De subliniat este totuși că sunt voci în comunitate care văd acest proiect, al bustului preotului Cerbu, ca fiind de prisos, și îl numesc chiar inestetic, amintind că infrastructura are în continuare mare nevoie de intervenții. Ca să nu insistăm și pe dezbaterea dată în spațiul virtual, cum că mai mulți copaci ar fi fost tăiați pentru a fi amplasat bustul, se pare, atât de controversat.

Articularea numelui, bat-o vina!

Cel mai probabil, misiunea de a aduce la bun sfârșit proiectul bustului preotului Gheorghe Cerbu le-a cam dat bătăi de cap funcționarilor din Primăria Întorsura Buzăului și celor care s-au ocupat de creație, dat fiind faptul că era cât pe ce ca inaugurarea să se facă fără ca monumentul să aibă avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Și de parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, s-a strecurat și o greșeală incalificabilă ar spune unii: numele celui care a reprezentat Întorsura Buzăului la Unire este scris greșit pe monument, respectiv Gheorghe Cerbul (!), în loc de Gheorghe Cerbu.

Primarul Leca Băncilă a remarcat neconcordanța și ne-a dat asigurări că greșeala, omenească, va fi remediată, astfel încât cel care a dus idealul Unirii din partea întorsurenilor la Alba Iulia să fie, într-adevăr, cinstit cum se cuvine.

Invitație pentru cei cu inima deschisă

Evenimentul a fost în sine de un festivism decent, care a îndemnat la înțelegere, apropiere și în fine, la Unire.

Excepție a făcut intervenția „neplanificată” la microfon a unui preot  care le-a dat de grijă întorsurenilor că dacă ajung de 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe să se pregătească pentru a fi huiduiți, cuvinte aproape inexplicabil amestecate, dar cu intenție vădită, printre cele care cheamă la iubirea de aproape.

Chiar înainte, și în ciuda vorbelor slujitorului Domnului, prefectul Sebastian Cucu a făcut totuși o invitație sinceră către locuitorii zonei Buzaielor să fie de 1 Decembrie alături de restul covăsnenilor la marea sărbătoare din Sfântu Gheorghe.

„Vreau să vă rog ca în ajun de Centenar, dincolo de aceste evenimente, care, cum spuneam, sunt deosebite și foarte importante, să încercăm ca măcar în această perioadă să fim uniți cum n-am fost niciodată, să trecem peste orice fel de animozități care eventual există între noi pentru că până la urmă, cei care au înfăptuit Unirea asta își doresc și asta vor de la noi. Vă aștept pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe să sărbătorim Unirea cea Mare!”, a încheiat prefectul Sebastian Cucu.

Activitățile dedicate Anului Centenar sunt, așadar, în plină desfășurare în județul Covasna, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul www.covasnamedia.ro.

Iulia Drăghici

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.