ACTUALITATE 17 iunie 2015

Șansă la un trai sănătos în mediul rural

de Mirela Cara Dragu | 535 vizualizări

Universitatea din Maastricht a lansat și la Sfântu Gheorghe proiectul „Healthequity 2020“

Un nou proiect european ar putea aduce o șansă la o îngrijire corespunzătoare a sănătăţii în zonele rurale din județul Covasna. Inițiat de Universitatea din Maastricht (Olanda), „Healthequity 2020” este un proiect care urmează a fi implementat în zece regiuni din Centrul şi Estul Europei, inclusiv în România.

În cadrul conferinței de presă organizate la Sfântu Gheorghe, coordonatorii „Healthequity 2020” ne-au informat că județul Covasna este, în prezent, singurul din țară implicat în acest proiect, care urmărește derularea unor acțiuni de promovare a unei vieți mai sănătoase și de conștientizare a necesității îngrijirii sănătății, cu precădere în zonele dezavantajate prin poziția geografică. „Suntem singurii din România care am participat la acest proiect. Consiliul Judeţean şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost cei care, iniţial, au intrat în acest proiect. Noi am fost invitaţi să facem parte ca organizaţie, datorită experienţei pe care o avem, pe la jumătatea proiectului. Nu de mult s-a făcut un raport despre accesul la serviciile sociale şi medicale în judeţ. Aşa am făcut noi o colaborare între organizaţii şi autorităţi locale, şi am încercat să vedem ce putem face pentru a reduce diferenţele care există în domeniul sănătăţii şi cel social”, a declarat reprezentanta Caritas Alba Iulia – filiala Covasna, Hubbes Kinga, care este direct implicată în proiect. Aceasta a mai informat că în cadrul proiectului vor fi cooptate persoane din diverse medii, echipele de acţiune fiind formate din angajaţi ai Prefecturii, Consiliilor Locale, Consiliului Judeţean sau ONG-uri.

Hubbes Kinga a adăugat că primele trei direcții de acțiune ale proiectului vor viza persoanele vârstnice, sănătatea stomatologică în mediul rural, printr-un centru de stomatologie mobil, și educația sexuală, care are ca scop reducerea numărului de sarcini la vârste foarte tinere. Centrul de stomatologie va deservi unui număr de aproximativ 1.200 de copii şi 300 de adulţi din mediul rural, iar costul investiţiei se ridică la aproximativ de 280.000 de euro.

Până în prezent, în cadrul proiectului „Healthequity 2020”, s-a acționat cu precădere în direcția analizei și cercetării măsurilor necesare și a detectării principalelor probleme și zone în care se poate acționa concret, pentru ca oamenii să poată avea acces la informație medicală și astfel să adopte un mod de viață mai sănătos.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.