ACTUALITATE 18 noiembrie 2020

Sanitas Covasna, despre Piatra Neamț: „Aceste accidente pot să apară oriunde în spitalele din țara asta”

de Daniela Luca | 1344 vizualizări

Angajații suprasolicitați și obosiți, dar și procedura greoaie de achiziții sunt printre cele mai mari hibe cu care se confruntă sistemului medical în prezent, spune liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici. El afirmă că aceste probleme nerezolvate pot duce la o tragedie asemănătoare cu cea de la secția de ATI de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. 

„Eu cred că tot datorită obligațiilor de a te conforma în două-trei zile, de a mări capacitatea pe ATI, s-a întâmplat ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. Pe mine mă pufnește râsul când astăzi public discută oamenii politici că trebuie căutați toți vinovații. Vinovații poate sunt cei care decid că de astăzi până mâine tu ca unitate trebuie să faci nu știu ce pentru că legea achizițiilor, vă spun sincer, este blestem pentru instituțiile publice sanitare astăzi, dar și pentru autorități locale. Oamenii ăștia din personalul TESA au muncit cot la cot”, ne-a declarat Vasile Neagovici. 

Conform acestuia, posibilitatea izbucnirii unui incident asemănător cu cel de Piatra Neamț nu poate fi exclusă în totalitate nici în spitalele puse la punct.  

„Aici (n. red. în județ) avem o infrastructură bună, din ce cunosc eu, și seriozitate, dar cu toată această infrastructură bună și cu atenție sporită, aceste accidente pot să apară oriunde în spitalele din țara asta, inclusiv la noi.  Oboseala, lipsa de personal pot să ducă din neatenție, nu din neglijență, la asemenea scăpări, pentru că e suficient o priză, cu un consum foarte mare acum, să ducă la un scurtcircuit și într-o zonă cu oxigen să creeze o explozie. Sau să nu supraveghezi un cabinet pentru că ai personal și să ia foc o instalație electrică și suntem acolo. În aceste condiții în care astăzi lumea este obosită, foarte puțin personal, atenția maximă pentru pacienții aflați într-o stare critică sau gravă, duce la asemenea accidente”, a mai spus Vasile Neagovici. 

Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a înaintat luni un material sinteză cu principalele revendicări și nemulțumirile membrilor de sindicat din unitățile sanitare și de asistență socială Instituției Prefectului Județului Covasna. Vasile Neagovici ne-a spus că această măsură are ca scop deschiderea unui dialog social la toate nivelurile pentru rezolvarea cât mai rapidă a celor mai apăsătoare probleme din sistemul de sănătate.

În incendiul produs sâmbătă în secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț au murit 10 pacienți, iar alte șapte persoane au fost rănite grav.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.