Sanitas amână acţiunile de protest în urma întâlnirii cu reprezentanţii CNAS şi Ministerului Sănătăţii
Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a decis să amâne acţiunile de protest programate pentru săptămâna viitoare, în urma întâlnirii avute joi, la Târgu Secuiesc, cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Ministerului Sănătăţii, care au promis că vor rezolva problema subfinanţării spitalelor.
„Întâlnirea a fost posibilă datorită implicării active a managerului Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, dr. Kelemen Andrei, şi ca urmare a presiunilor care s-au făcut de către managerii spitalelor şi a Sindicatului Sanitas Covasna. Promisiunile au fost făcute în sensul remedierii urgente a deficienţelor legislative, prin asigurarea unei finanţări mai bune până la sfârşitul anului, de natură să asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială pentru personalul angajat şi funcţionarea normală a spitalelor”, a declarat liderul sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.
El a menţionat că în situaţia în care promisiunile nu vor fi onorate până în 25 octombrie a.c., Sanitas va relua acţiunile de protest programate iniţial pentru data de 13 octombrie a.c. în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe.
Neagovici a explicat că spitalele au intrat în impas financiar în urma modificării retroactive de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a procedurilor de decontare a cazurilor de internare de zi, respectiv doar a celor care beneficiază de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. „Modificările au fost operate retroactiv, astfel că unităţile sanitare publice s-au trezit în situaţia în care aproximativ 90% din cazurile de internare de zi să nu poată fi validate, ceea ce conduce la pierderea unor sume foarte importante şi implicit la neacordarea drepturilor salariale. (...) Deci, la începutul lunii august spitalele s-au trezit că nu se mai decontează cazurile rezolvate în luna august”, a declarat Vasile Neagovici. Potrivit acestuia, Spitalul municipal din Târgu Secuiesc a pierdut astfel circa 90.000 de lei, Spitalul de Cardiologie din Covasna peste 16.000 de lei, iar Spitalul orăşenesc din Baraolt a pierdut circa 30% din bugetul lunar, prin urmare nu va avea suficienţi bani pentru plata salariilor aferente lunii septembrie.
Managerii celor patru spitale publice din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt au adresat luna trecută un memoriu conducerii Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care au explicat situaţia şi au cerut să li se deconteze serviciile medicale prestate, arătând că măsura aplicată retroactiv este „incorectă şi ilegală”. Memoriul a fost contrasemnat de conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.