ACTUALITATE 10 decembrie 2015

Sancțiunile pentru câini, eliminate la Târgu Secuiesc

de Mirela Cara Dragu | 635 vizualizări

90% din proprietarii de câini din Târgu Secuiesc respectă cu strictețe legislația în vigoare cu privire la acest aspect

Mânați de dorința de a avea un câine de companie, mulți oameni își cumpără unul fără să știe că, pe lângă responsabilitățile de creștere și îngrijire a animalului, mai au și alte obligații impuse de lege.

De pildă, cei care optează pentru câini provenind dintr-o rasă periculoasă, precum rottweiler, ciobănesc caucazian, amstaff, doberman, dog argentinian, considerați câini agresivi, sunt obligați prin lege să facă parte dintr-o asociație chinologică. Cei care au câini de companie sunt exonerați de o astfel de obligație, însă și ei trebuie să știe că nu pot să-și scoată la plimbare animalul decât în lesă. Mai mult, nesupravegherea animalelor sau lăsarea necontrolată a unui animal pe drumurile publice se sancționează cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. „Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă ai un câine, ai o responsabilitate. Este ca și cum ai avea un copil. Cum nu lași copilul pe stradă de unul singur, tot așa nu poți lăsa nici câinele pentru că ești responsabil de viața lui”, ne-a spus președintele Asociației de Protecție a Animalelor „Székely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc, Forró Béla.

Acesta a precizat că motivul pentru care a înființat asociația Székely Kutya Klub a fost acela de a ajuta proprietarii de câini, prin dresaj și prin orice metodă care există. Pe de altă parte, fondatorii asociației urmăresc să îmbunătățească situația câinilor de rasă pură în zona noastră. „Mulți oameni au fost înșelați la achiziționarea unui câine de rasă care părea în regulă cât a fost pui, dar care când a ajuns mare s-a văzut că nu e rasă pură că avea și alte caracteristici. Cea mai mare problemă în astfel de cazuri nu provine din forma câinelui. Cea mai mare problemă este cu sănătatea câinilor pentru că, dacă se cumpără niște câini a căror proveniență nu se cunoaște, atunci animalul poate să fie bolnav sau să nu aibă origini sănătoase. Un câine care se vinde ieftin sigur are probleme”, atrage atenția președintele asociației Székely Kutya Klub.

Proprietarii câinilor fără pedigree trebuie să aibă în vedere că legea îi obligă să își sterilizeze animalele. Pentru cei care au totuși un animal de a cărui rasă sunt siguri există o soluție. „Asociația chinologică, după 2013, a acordat un sprijin acelor proprietari care au câini de o anumită rasă, dar fără pedigree. Aceștia îi pot duce la expoziție să fie arbitrați de doi arbitri diferiți și să primească un certificat de tipicitate, care conferă un așa-zis pedigree tip C. Asta înseamnă că respectivul câine capătă o valoare zootehnică și scapă de sterilizare. Orice câine, poate să fie și rasă pură, dacă nu are pedigree sau un document care să confirme tipul rasei respective, se consideră câine de rasă comună și, după legea 255/2013, este obligatoriu să fie sterilizat. Medicii veterinari nu pot să dea un atestat pentru rasele de câini. Medicul veterinar poate doar să microcipeze câinii”, a mai explicat Forró Béla.

Mai norocoși decât alți proprietari de câini din alte zone, cei din Târgu Secuiesc au avut șansa de a fi informați corespunzător cu privire la obligațiile impuse de lege printr-o campanie inițiată chiar de Székely Kutya Klub, care a încheiat un protocol de colaborare cu Poliția Locală, în vederea implementării regulilor care trebuie respectate. „În zona Târgu Secuiesc am lucrat foarte mult. Am făcut o campanie de informare și am adus la cunoștință oamenilor prin radio, prin ziare, prin forul civic al proprietarilor, împreună cu Poliția din Târgu Secuiesc, asupra legilor valabile în țară. Asta facem de vreo patru ani de zile. În primii ani, am avut foarte multe atacuri din partea proprietarilor de câini că ce vrem de la ei, dar am rezistat împreună cu Poliția și am reușit. În ultimul an și mai ales în ultima jumătate de an, avem rezultate excepționale. Peste 90% din proprietari respectă legea și regulile impuse de Consiliul Local. Mai sunt câte unii care pur și simplu nu vor să înțeleagă, dar, când sunt amendați, ajung să respecte totul”, a spus președintele Asociației din Târgu Secuiesc, care a adăugat că în proiect s-a implicat inclusiv Consiliul Local, care a impus deținătorilor de câini să nu iasă la plimbare cu aceștia fără o pungă în care să adune excrementele animalelor lor de companie din zonele publice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.