Sănătatea din pahar: Beneficiile vinului roșu consumat cu măsură
Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4630, din 18-24 octombrie 2024.
Suntem bombardați zi de zi cu sfaturi contradictorii despre ce să mâncăm și ce să bem pentru a ne menține sănătoși, iar vinul roșu continuă să fie unul dintre cele mai discutate subiecte. Este considerat de unii un elixir al vieții, iar de alții, un viciu periculos. Dar unde este adevărul? Ce spun specialiștii despre beneficiile vinului roșu și, mai important, ce înseamnă „consum moderat”? Haideți să aflăm răspunsul la aceste întrebări și să vedem cum poate un pahar de vin să ne influențeze sănătatea.
Vinul roșu este bogat în antioxidanți puternici, cum ar fi resveratrolul, care se găsește în coaja strugurilor. Acest compus este considerat responsabil pentru multe dintre beneficiile aduse sănătății și are efecte pozitive asupra inimii și asupra procesului de îmbătrânire.
„Principalii compuşi din vinul roşu care aduc beneficii sănătății sunt resveratrolul, antioxidanții, antocianii şi taninii. Am învățat mai multe informații despre vinul roșu și nu numai de la bunul meu prieten Mihail Manolache, vinificator”, spune managerul zonal Cricova România, Szakács Boglárka Tímea.
Ce înseamnă consumul moderat?
Szakács Boglárka Tímea spune că, potrivit recomandărilor generale, consumul moderat înseamnă un pahar de vin roșu de calitate pe zi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, de preferat la masă. Desigur, această limită variază în funcție de greutatea corporală, metabolism și sensibilitatea la alcool, dar și de factori genetici.
„Vinul este mai sănătos decât alte tipuri de băuturi, spirtoase sau bere. Dar acest lucru este valabil DOAR la un consum moderat! 150-300 ml de vin roşu de calitate are toate efectele benefice datorită resveratrolului, antioxidanților şi al taninilor. Dar în cazul depăşirii devine chiar duşmanul sănătății”, a mai spus Szakács Boglárka Tímea.
Ce se întâmplă dacă se depășește limita moderată de consum?
Este foarte important să păstrăm un echilibru și să înțelegem că, în exces, orice tip de alcool poate avea efecte negative asupra organismului.
„În cazul depăşirii de lungă durată, adică un consum mare şi pe termen lung, putem deveni alcoolici și ni se poate modifica simțul realității, ceea ce poate avea efecte negative asupra organismului. Foarte important de menționat este că toate aceste informații se pot asuma cu responsabilitate în cazul vinurilor de calitate şi provenind din surse de încredere”, a punctat managerul zonal Cricova România.
Mituri și adevăruri despre vinul roșu
Deși vinul roșu este adesea văzut ca un „medicament” natural, trebuie să facem diferența între mit și realitate.
„Unul dintre mituri este că vinul roşu trebuie servit la temperatura camerei. Acest enunț duce în eroare consumatorul de vin deoarece în secolul XXI temperatura optimă de cameră este de 20-21 de grade, iar acest lucru este valabil raportat la temperatura de cameră de castel, care este de 16-18 grade. Se mai consideră și că vinul roşu creşte tensiunea. Acest lucru nu este chiar adevărat. Consumul moderat de vin roşu poate avea efecte benefice asupra sănătății, inclusiv scăderea tensiunii arteriale. Important este ca acest consum să fie moderat. Un alt mit spune că vinul roşu creşte potența. Verdictul este că totul depinde de cantitatea consumată. Dacă depăşim limita, este valabil chiar contrariul”, ne-a mai spus Szakács Boglárka Tímea.
Cel de-al patrulea mit spune că vinurile scumpe sunt de calitate. Managerul zonal Cricova România este ce părere că prețul nu este întotdeauna un indicator corect al calității. Ea a precizat că valoarea unui vin depinde de preferințe personale, de asocierea gastronomică, de ocazie. În anumite zone vini-viticole forța de muncă este ieftină, iar strugurii sunt de o calitate excepțională, iar astfel se pot produce vinuri foarte bune la prețuri foarte accesibile.
Așa că, data viitoare când te bucuri de un pahar de vin roșu, savurează-l lent, ca un adevărat connaisseur - cunoscător.
Cheers, dar cu măsură!