ACTUALITATE 2 octombrie 2014

Sâmbătă are loc întâlnirea vânătorilor la Arcuş

de Agerpres | 719 vizualizări

vanatori fb

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, va patrona cea de-a patra ediţie a întâlnirii vânătorilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la castelul de la Arcuş, au anunţat joi, organizatorii evenimentului.

Potrivit acestora, până în prezent au confirmat participarea peste 300 de vânători, precum şi invitaţi din ţară şi străinătate.

Directorul executiv al Asociaţiei „Vadon”, Demeter János, a declarat că vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, care este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Vânătorilor din Ungaria, va fi prezent la acest eveniment, manifestarea desfăşurându-se sub patronajul acestuia.

Festivalul cinegetic, programat sâmbăta aceasta, va cuprinde, printre altele, o paradă a vânătorilor, un concurs gastronomic cu carne de vânat, un târg cu obiecte vânătoreşti şi meşteşugăreşti, o expoziţie de trofee, un concurs de boncănit, spectacole, concerte şi o paradă a modei. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Vadon” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe.

Vânatul se numără printre principalele bogăţii ale judeţului Covasna, în pădurile din zonă trăind mii de exemplare de cerbi, căprioare, mistreţi, lupi, urşi, râşi şi multe alte specii de animale şi păsări sălbatice care în alte ţări au dispărut ori pot fi numărate pe degete. În Covasna şi în alte două judeţe limitrofe, Harghita şi Vrancea, trăieşte cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, aproximativ 2.300 de exemplare.

În urmă cu câţiva ani, în localitatea Comandău a fost vânat un cerb uriaş, cotat 263 de puncte, al doilea ca mărime capturat vreodată în România şi al cincilea la nivel mondial. O parte dintre cele mai valoroase trofee de vânătoare capturate în pădurile din judeţul Covasna, dar şi în alte părţi din lume de către vânătorii covăsneni, pot fi văzute la Muzeul cinegetic din Sfântu Gheorghe, inaugurat anul trecut. Acesta cuprinde şi o bogată expoziţie de arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţii particulare. Cea mai mare donaţie, în valoare de circa 100.000 de euro, constând în trofee şi animale sălbatice împăiate, a fost făcută de Sárkány Árpád din Sfântu Gheorghe.

Printre exponate poate fi văzut cel mai mare urs brun capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna, aflat pe locul al treilea în clasamentul mondial, şi un trofeu de râs medaliat cu aur în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta. Muzeul cuprinde şi o zonă interactivă, unde vizitatorii pot atinge animalele, pot obţine informaţii pe ecrane 'touch screen' despre speciile de animale şi pot „vâna” cu o puşcă cu laser.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.