ACTUALITATE 19 noiembrie 2013

Salariul mediu a scăzut în Covasna

de Monica Vrânceanu | 541 vizualizări

Salariu-mediu site

Munca „la gri” scade beneficiile la șomaj și alte drepturi

Salariul mediu brut din județul Covasna a scăzut cu 30 de lei, astfel că în luna octombrie acesta s-a cifrat la 1316 lei. Cu impozitele aferente, acesta scade cu câteva sute de lei, astfel că netul ajunge undeva la 900 de lei.

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că aproape 4.000 de angajatori au depus la Agenție declarațiile lunare pentru un număr total de peste 45 de mii de angajați. Potrivit lui Kelemen, acestea sunt cifre constante în general, modificându-se foarte puțin semnificativ.

Problema cea mai mare o avem însă cu munca „la gri”. Spunem că salariul mediu brut este acesta, însă realitățile pot fi diferite. Pentru că mulți muncesc pe un anumit salariu în acte și pe altul în mână. Angajatorii achită aceste diferențe de salarii în natură sau chiar în bani, prin diverse metode. Și oamenii nu simt asta, până la momentul în care vine vremea să li se stabilească dreptul la șomaj, de exemplu. Atunci ripostează și spun că e prea mic șomajul comparativ cu cât câștigau ei – pentru că, repet, sunt destule cazuri în care câștigul real nu e cel din documente”, a declarat Kelemen Tibor, menționând că această muncă „la gri” afectează și alte drepturi în timp – cum ar fi pensia sau chiar indemnizația pentru creșterea copilului.

Potrivit acestuia, și din această cauză plățile către șomaj s-au micșorat în ultimele luni ca și valoare, cu toate că numărul șomerilor n-a scăzut semnificativ. Astfel, dacă în luna martie a acestui an AJOFM a direcționat către plata șomerilor din județ un milion de lei, luna trecută suma a ajuns la 750.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.