ACTUALITATE 18 august 2015

Salariile din Sănătate cresc cu 25% de la 1 octombrie

de Mirela Cara Dragu | 670 vizualizări

Medicii tratați ca funcționari publici – exces de zel sau lipsă de profesionalism?

În marea luptă stârnită la nivel național pentru stoparea corupției și a fenomenului larg răspândit al mitei, se iau măsuri și decizii care ajung să stârnească multe controverse. O astfel de decizie este cea venită din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție că medicii din sistemul public de sănătate trebuie considerați funcționari publici, ceea ce înseamnă că niciun cadru medical nu mai poate primi bani sau „atenții“ din partea pacienților, care se vor mulțumi să își manifeste recunoștința verbal sau printr-un zâmbet, nu prin recompense în bani. În noua calitate de funcționari publici, medicii nu ar avea dreptul să primească nici donații.

În țară, ofițerii anticorupție au început deja vizitele în spitale cu scopul de a-i instrui pe medici cu privire la faptele care sunt considerate de lege mită și corupție.

Revolta medicilor i-a adunat marţi la Guvern pe ministrul Sănătăţii, cel al Finanţelor şi pe cel al Muncii. Cei trei au discutat despre creşterea salariilor din sistemul sanitar. Modificările au fost anunțate de prim-ministrul Ponta: sunt bani pentru creșterea salariilor cu 25% de la 1 octombrie, iar Ministerul Justiției va lucra la un proiect de lege privind responsabilitatea penală a personalului medical.

Medicii sunt revoltați de decizia Curții Supreme

Pentru medici decizia Curții Supreme de a-i trece în rândul funcţionarilor publici a venit ca o lovitură în moalele capului, pentru cei mai mulți încadrarea la funcționari publici fiind nejustificată și lipsită de sens. Nici cadrele medicale din județul Covasna nu s-au arătat mai bucuroase de această decizie. „În nicio țară din lume nu există așa ceva. Medicii sunt socotiți peste tot persoane cu profesii liberale. Nu poate să ne spună nimeni așa. Funcționarul este cel de la ghișeu. Medicii sunt medici oriunde s-ar afla, în orice moment al zilei. De la depunerea jurământului, ei nu încetează de a fi medici”, ne-a declarat dr. Lucia Şereş, reprezentantul medicilor de familie din județ.

Principalul argument al medicilor este acela că activitatea pe care o desfășoară nu se pretează la un program fix, desfășurat într-un ritm constant, cum se întâmplă în cazul funcționarilor publici. „În meseria noastră nu se poate planifica ce se întâmplă. Știi când intri în operație, dar nu știi niciodată ce te așteaptă acolo, cât va dura, ce complicații vor apărea și aşa mai departe. Nu poți să pleci când ți s-a terminat programul. Noi și așa muncim peste normă pentru că Occidentul a atras mulți medici de la noi. Un medic muncește azi cât doi din cauza deficitului de personal”, mai spune dr. Lucia Şereş.

De aceeași părere este o altă doctoriță din județ, care a dorit să păstreze anonimatul. Ea a afirmat însă că se consideră jignită de această încadrare total incompatibilă cu munca desfășurată de un medic. „Noi nu lucrăm șapte, opt ore pe zi. Noi stăm la dispoziția pacientului. Funcționarii publici au program, beneficiază de concedii, primesc tot felul de reduceri. Ei pot merge liniștiți în concedii, noi nu prea reușim. Eu chiar nu mă consider funcționar public și mă simt jignită de această denumire”, ne-a spus aceasta.

Soluția: o schimbare coerentă în noul cod penal

În opinia medicilor, este nevoie de o schimbare legislativă care să stipuleze coerent prevederi cu privire la faptele de corupție pe care le-ar putea săvârși un medic, dar fără să distrugă statutul acestuia de om cu profesie liberală. „Legislația trebuie schimbată cu un nou cod penal. Acum decizia care s-a luat contrazice o altă lege care spune că avem profesii liberale. Dar noi deja mai avem niște legi în așteptare de foarte mult timp, cum este cea a malpraxisului, care nu a primit încă niciun răspuns. Ceea ce se întâmplă cu medicii ar trebui să intereseze pe toată lumea, inclusiv societatea civilă, principalul beneficiar al serviciilor medicale”, a mai declarat dr. Şereş.

Opinia publică, pro și contra deciziei

În funcție de propriile experiențe sau de cele trăite de apropiații lor, reprezentanții societății civile percep această situație în mod diferit. „Mai lăsați-i și pe medici că nu se mai satură. Nici nu se uită la tine dacă nu le dai bani. Când stau ei la dispoziția noastră când ați văzut bine și la televizor că te lasă să mori cu zile. Foarte bine le face că noi muncim pentru banii pe care îi așteaptă ei de la noi. Nici nouă nu ne pică bani din cer. De ce să le dau eu bani? I-am pus eu să se facă doctori? Ei au ales”, ne-a spus un domn care a povestit că pe când a avut soția în spital s-a împrumutat la toate rudele ca să poată plăti operația și serviciile postoperatorii.

„12 milioane vechi – cam atât câștigă un medic pe lună. Cât o vânzătoare la un patron generos. Părerea mea e că pentru un medic e frustrant să știe că salariul lui este egal cu al unei inculte care abia știe să facă socoteli pe calculator. Un salariu normal ar stopa șpaga. În Occident de ce nu se întâmplă ca la noi? Că nici medicii, nici profesorii nu sunt tratați așa. Toți au salarii decente”, a fost părerea unui tânăr a cărui opinie a fost completată de însoțitorul lui. „Eu cred că și oamenii greșesc. Ei au perpetuat acest obicei de a da bani la medic. Înțeleg că e vorba de recunoștință, dar această recunoștință este ilegală. Știu că sună deplasat, dar și eu cred că într-o țară normală salariile ar trebui să fie OK, iar recunoștința să fie doar una morală”, ne-a spus acesta.

Guvernul își permite o mărire salarială de 25% pentru medici

Tot despre salarii s-a vorbit și în cadrul întâlnirii de marți de la Guvern, dintre primul-ministru și miniștrii Sănătății, Finanțelor și Muncii, în urma căreia Victor Ponta a precizat că bugetul și-ar permite o creștere salarială a personalului din sănătate cu 25%. „Putem, sub formă de ordonanță de urgență și sub formă de proiect de lege, legat de responsabilitatea medicilor, de la 1 octombrie anul acesta, în baza economiilor după introducerea cardului național de sănătate, să avem o creștere de 25 % la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, a precizat premierul, care a subliniat că medicii nu mai sunt funcționari în urma unei decizii adoptate anul trecut.

Şpaga e permisă, în trei condiţii

„O chestiune importantă e legată de statutul medicilor și personalului medical. Medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care guvernul a adoptat-o anul trecut, Ordonanța 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiției, care, împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanță de urgență. E o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament care să prevadă pe înțelesul tuturor că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, asistent etc. se fac cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționate, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate și impozitate, a spus Victor Ponta, precizând că miercurea viitoare va ajunge în parlament această propunere de lege care să exprime clar că nu constituie mită sau faptă de corupție un gest dinspre pacient înspre medic care respectă cumulativ cele trei condiții.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.