Saint George City of Debate, un „bulgăre de zăpadă” care continuă să crească
Joia aceasta începe cea de-a IX-a ediţie a competiţiei „Saint George City of Debate”. Lansată în 2007, cu numai patru echipe, competiţia s-a transformat treptat într-un eveniment de mare amploare, în prezent putând fi considerată cea mai mare competiţie din Europa, având în vedere numărul impresionant de participanţi care a ajuns până la 128 de echipe în ediţia precedentă. „Anul acesta, sunt 123 de echipe care s-au înscris şi au plătit taxa de participare, 88 de arbitri şi 103 voluntari” – a declarat coordonatorul evenimentului, Mădălin Guruianu, care a punctat faptul că participarea este în continuare impresionantă.
Deschiderea ediţiei din acest an se va face printr-un Debate Corner, care va avea loc în pavilionul Central din parcul Elisabeta. Vor urma apoi trei zile de dezbateri pline cu trei moţiuni incitante, pregătite dinainte, dar şi cu alte moţiuni care vor fi anunţate cu doar o oră înainte de începerea probelor de dezbatere. Elevii vor fi astfel obligaţi să se descurce pornind de la argumentele pe care le pot găsi în ora pe care o au la dispoziţie ca să se pregătească. Cele trei moţiuni anunţate, dintre care ultima este pregătită pentru finalişti, sunt:
1. Acest Parlament consideră că pentru România ar fi fost mai bine dacă statele europene nu îşi deschideau pieţele de muncă.
2. Acest Parlament crede că dreptul la liberă exprimare nu include dreptul de a ofensa religii.
3. Acest parlament ar introduce Arabia Saudită ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
Vineri vor avea loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club. Sâmbătă, ziua primelor runde ale competiţiei, se va încheia tot cu o petrecere, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, vor avea loc Finala şi Festivitatea de Premiere, care vor fi găzduite de Liceul „Székely Mikó”.
Avantajele participării la „Saint George City of Debate” sunt multiple. Pe de o parte, cei care se înscriu la această competiţie îşi dezvoltă abilităţile de comunicare şi capacitatea de a găsi argumente din perspective pro şi contra faţă de orice subiect. În felul acesta li se încurajează spontaneitatea şi spiritul combativ, nedepăşind limitele decenţei. Pe de altă parte, competiţia îi ajută pe participanţi să scape de inhibiţii şi să se descopere pe ei înşişi într-o formulă pe care nici nu o bănuiau ca existând în forurile lor interioare.
Mai mult decât atât, competiţia oferă cadrul perfect pentru socializare şi reprezintă un foarte bun prilej de a lega prietenii dintre cele mai interesante. „După cum văd eu lucrurile, Saint George City of Debate a crescut de la un mic bulgăre de zăpadă, cum era la prima ediţie, astfel încât, în momentul de faţă, este cel mai mare bulgăre din Europa” – a declarat Ionuţ Arad, fost participant şi voluntar în echipa Saint George.
Mădălin Guruianu este hotărât să ducă mai departe acest proiect, pe care doreşte să îl menţină în continuare la nivel naţional. O internaţionalizare a evenimentului ar altera miza cu care acesta a fost lansat în urmă cu nouă ani. „Cred că cel mai important este ca fiecare să-şi găsească o nişă pe care să fie foarte bun sau din ce în ce mai bun. Nu cred că Saint George trebuie să se îndepărteze de această linie pe care a pornit, cel puţin nu în momentul acesta. Ne gândim să rămânem o competiţie în limba română tocmai pentru că este adresată liceenilor din România. Este singura competiţie de tip Open în care nu există niciun fel de limitare. Există competiţii în limba engleză care sunt limitate la acei elevi din clasele a XI-a şi a XII-a care reuşesc să stăpânească foarte bine limba engleză la nivel de a face debate în această limbă. Saint George City of Debate este un open în care poate veni oricine” – a subliniat el.
Bianca Dragomir, ambasadoare de tineret a României la Organizația Națiunilor Unite (ONU), la rândul ei fostă participantă şi voluntar în Saint George City of Debate, a accentuat importanţa evenimentului al cărui slogan „I Love Saint George!” spune totul despre pasiunea cu care proiectul a fost dezvoltat şi continuat în toţi aceşti ani. „Cred că e foarte important de remarcat că, de obicei, competiţiile, când cresc ca şi număr de participanţi, tind să-şi piardă din autenticitate sau din calitate şi este extraordinar tocmai faptul că la Sfântu Gheorghe se întâmplă invers. Adică, de la an la an, sunt tot mai mulţi oameni, sunt mai multe activităţi, premii, sponsori etc.”, a spus Bianca Dragomir.