ACTUALITATE 22 mai 2014

„Să ne cunoaştem prin teatru”

de Agerpres | 624 vizualizări

afis balciul TAM

Trupa Clovnii ('The Clowns'), formată din patru elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, a câştigat, recent, locul I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului desfăşurată la Sfântu Gheorghe.

La invitaţia regizorului Dan Ţopa, fostul preşedinte al juriului olimpiadei, aceştia au revenit în judeţul Covasna pentru a susţine o serie de spectacole în cadrul proiectului intitulat „Să ne cunoaştem prin teatru”.

Cei patru tineri – Alexandra Vieru, Ştefan Mihai, Gabriel Vatavu şi Andrei Dreglea – sunt în ultimul an de liceu şi vor să devină actori profesionişti şi, la Sfântu Gheorghe, a fost primul lor spectacol pe scena unui teatru profesionist.

„Am fost foarte surprins când am fost invitaţi a doua oară, după Olimpiadă, să venim aici şi să jucăm. (...) Am primit un feedback la care nu ne aşteptam. Publicul a fost foarte pozitiv şi pe scenă am trăit o experienţă de care nu am avut parte până acum”, a spus Andrei Dreglea.

Regizorul Dan Ţopa, directorul Teatrului „Andrei Mureşanu”, a declarat că spectacolul „Bâlciul” al trupei 'The Clowns' captează prin „dezinvoltură şi îndrăzneală”.

Spectacolul are o tinereţe, o dezinvoltură, o anume îndrăzneală şi cred că teatrul românesc are nevoie de tinereţea lor. Ei deschid o nouă etapă a teatrului. (...) I-am cunoscut la Olimpiadă şi, pe lângă locul I pentru prestaţia întregii echipe, au mai luat două premii – Ştefan Mihai locul I la individual băieţi, iar Alexandra Vieru locul II la individual fete”, a spus Dan Ţopa.

El a menţionat că proiectul „Să ne cunoaştem prin teatru”, realizat în colaborare cu Asociaţia Pedagogilor din judeţul Covasna, face parte din programul său managerial şi presupune apropierea elevilor de arta dramatică prin spectacole şi ateliere de lucru cu actori şi regizori, menite să le dezvăluie copiilor anumite laturi ale personalităţii lor şi să le dezvolte simţul artistic, încrederea în sine, disciplina şi abilitatea de a lucra în echipă.

„Îmi dau seama că, în general, tinerii au nevoie de comunicare, iar teatrul este o formă foarte bună care îi adună şi care le deschide şi apetitul la creaţie, dar şi la comunicare. Munca în echipă dezvoltă toate aceste lucruri foarte mult. (...) Ideal ar fi ca fiecare şcoală, ca fiecare liceu să aibă propria trupă de teatru”, a spus Dan Ţopa.

Piesa 'Bâlciul' de Valentin Krasnogorov reprezintă, de altfel, „lucrarea de diplomă” a celor patru liceeni care în scurt timp vor susţine Bacalaureatul.

„Noi ne-am cunoscut în urmă cu câteva luni, eu sunt profesoara lor, iar acest spectacol reprezintă examenul de atestat, de final de liceu. (...) E un spectacol interactiv, pentru public, care prinde foarte bine. Nu am investit foarte mult în scenografie, în decoruri. E un spectacol de improvizaţie care să îi antreneze pentru viitoarea carieră şi am vrut ca ei să înveţe ce înseamnă să lucreze cu un public de toate vârstele. Sunt foarte buni, mereu voi vorbi la superlativ despre ei. (...) Le-am propus, chiar dacă după absolvirea liceului vor lua drumuri diferite, la Bucureşti, Cluj sau în Anglia, să nu pierdem contactul şi să facem o companie de teatru (...), să continuăm ceea ce am început. Suntem prieteni şi dincolo de scenă şi asta ne leagă foarte mult”, a spus profesoara Erica Moldovan.

Gabriel Vatavu spune că pentru el aplauzele valorează mai mult decât banii. A ajuns la concluzia asta după multe frământări şi discuţii avute cu dascălii şi prietenii într-un moment crucial, atunci când avea să-şi aleagă viitoarea carieră.

„Într-o zi stăteam de vorbă cu Erica şi eram foarte dezamăgit pentru că nu aveam spectacole şi mă gândeam la viitor. Ok, suntem buni, dar bani de unde scoatem (...) Am discutat şi cu ceilalţi colegi şi cred că se poate trăi din teatru. Ne-am dat seama că banii nu au nicio valoare, că aplauzele pe care le primeşti la final, chiar şi 10-20 de secunde, pot înlocui orice sumă. Sincer. (...) Spectacolul acesta ne-a adus mult succes, am fost apreciaţi”, a spus Gabriel Vatavu.

Colegul său, Ştefan Mihai, crede că actorii „chiar pot face din lumea asta una mai bună”.

„Ce mi se pare mie ofertant şi interesant la meseria de actor, de fapt artă trebuie să îi spunem şi nu meserie, e că atunci când o îmbrăţişezi îţi schimbă percepţia asupra oamenilor şi mentalitatea şi vrei să îi schimbi şi pe ceilalţi (...) Eu chiar cred că se poate realiza, pentru că, atunci când un spectator vede un spectacol, automat rămâne cu ceva. Noi suntem responsabili să creăm un spaţiu în care să se regăsească fiecare dintre oamenii din sală”, spune Ştefan Mihai.

Şi Alexandra Vieru crede acelaşi lucru – actoria e artă nu meserie, pentru că trebuie făcută cu dăruire, sacrificii şi talent.

„Nu e vorba de o meserie, ci de ceea ce ne place. (...) Intervine satisfacţia noastră. Deşi uneori repetiţiile sunt obositoare, nu găsim anumite laturi ale personajului sau le înţelegi mai târziu, feedback-ul care vine de la public e important. E cel mai frumos moment – să fii pe scenă ca actor. Actoria e artă, e plăcere, e dăruire”, a spus Alexandra Vieru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.