ACTUALITATE 10 august 2011

S-au (re)întors ciorile!

de Monica Vrânceanu | 423 vizualizări
Mii de înaripate şi-au făcut deja apariţia în oraş şi au pus stăpânire pe Parcul Central făcând o mizerie şi un zgomot greu de suportat Chiar dacă este unul dintre cele mai atractive locuri din Sfântu-Gheorghe, Parcul Central are toate șansele să devină un loc ocolit de către adepții plimbărilor și petrecerii timpului în aer liber și asta din cauza miilor de ciori care au pus stăpânire pe aproape toți copacii de aici. Iarba frumos tunsă, tufele atractive de trandafiri și locurile umbrite nu prea mai pot face nimic atunci când cele mai multe dintre băncile Parcului sunt

Mii de înaripate şi-au făcut deja apariţia în oraş şi au pus stăpânire pe Parcul Central făcând o mizerie şi un zgomot greu de suportat

Chiar dacă este unul dintre cele mai atractive locuri din Sfântu-Gheorghe, Parcul Central are toate șansele să devină un loc ocolit de către adepții plimbărilor și petrecerii timpului în aer liber și asta din cauza miilor de ciori care au pus stăpânire pe aproape toți copacii de aici. Iarba frumos tunsă, tufele atractive de trandafiri și locurile umbrite nu prea mai pot face nimic atunci când cele mai multe dintre băncile Parcului sunt pline de excrementele ciorilor. Spre deosebire de anii trecuți, când ciorile apăreau în Parc de-abia pe la începutul toamnei, în acest an păsările au luat deja cu asalt copacii de câteva săptămâni; dincolo de excrementele de pe bănci și din jurul acestora, zgomotul produs seara de ciori este înfiorător, alungânu-i astfel pe plimbăreți și deranjând, evident, orice trecător.

 

Scoși din sărite de excremente

 

Oamenii se plâng de asaltul ciorilor și spun că mai găsesc cu greu câte un loc liber pe bănci, tocmai pentru că acestea sunt murdărite periodic de către aceste păsări, chiar dacă cei de la Primărie își fac treaba și le curăță. În plus, ca un făcut, exact acele bănci care se află în părțile umbroase - atât de căutate în zilele de căldură maximă, sunt cele mai murdărite.

”Vin zilnic în Parc, pentru că-mi plimb copilul și sincer vă spun că uneori nu am unde să mă așez, pentru că băncile curate sunt ocupate, iar cele libere sunt pline de excremente de păsări. Chiar dacă aș acoperi cumva banca, tot mi-ar fi silă să stau, pentru că și pe aleea din jurul său e plin de mizerie. Nu prea cred că pot învinovăți pe cineva, căci Parcul se vede că e îngrijit, deci e clar că problema asta a ciorilor dă bătăi de cap și Primăriei”, spune Ana- Maria Savu, o tânără mămică.

Szocs Janos este un pensionar de 68 de ani, care se plimbă des prin parc și mai joacă uneori pe aici câte o tablă cu amicii. Bărbatul îi dă dreptate tinerei, dar este mult mai puțin permisiv atunci când vine vorba de măsurile care ar trebui luate pentru remedierea situației.

”Eu nu cred că nu există soluții, ceva tot trebuie să se poată face. An de an, aceeași problemă, dar parcă anul acesta este și mai grav, că înainte veneau ciorile mai târziu, toamna. Nu înțeleg de ce nu se poate să le împuște pur și simplu, sau să tragă câteva focuri în fiecare seară, să le sperie și să nu mai vină aici; până la urmă, doar n-o să le lăsăm pe ele să facă ce vor și noi să ne plimbăm vara pe asfaltul încins”, spune bătrânul.

 

Proiect de 20.000 de lei, din toamnă

 

Primăria Sfântu-Gheorghe cunoște foarte bine problema ciorilor, iar anul trecut a încercat să o rezolve cumva, alături de Asociația de Protecție a Păsărilor Rara Avis. La acea vreme a existat un proiect care presupunea amplasarea unor difuzoare speciale în Parc, sistem prin care zburătoarele gălăgioase ar fi fost alungate. Aparatura și întreaga tehnică aparțineau însă unor specialiști din Ungaria, care au venit la Sfântu-Gheorghe, au analizat situația și au oferit soluția montării pe clădirile din jurul Parcului și pe copaci a 12 difuzoare prin care s-ar fi emis unele sunete de răpitoare care ar fi indus teama în ciori, astfel încât acestea să plece. Deoarece costul întregului proiect s-a ridicat însă la 15.000 de euro și nu exista nicio garanție în sensul rezolvării întregii chestiuni, municipalitatea nu a aprobat finanțarea acestuia.

”Este adevărat că am refuzat în 2010 proiectul celor din Ungaria, pentru că era foarte scump și nu aveam garanții exacte că vom scăpa de ciori. Între timp am început însă o colaborare în acest sens cu Asociația Rara Avis, finanțând un proiect de aproape 20.000 de lei al acesteia - costurile sunt mai scăzute și este vorba despre specialiști locali care credem că se vor implica în proiect. Trebuie înțeles însă faptul că ciorile reprezintă o problemă complexă care nu se poate rezolva imediat, este nevoie de timp”, a declarat în acest sens primarul Antal Arpad.

 

Avem cuiburi și vreo 20.000 de ciori

 

Președintele Asociației Rara Avis, Kelemen Laszlo, a declarat că proiectul finanțat de Primărie se bazează pe emiterea unor sunete și pe lansarea unor lumini menite să sperie ciorile. În acest sens, va trebui achiziționată o aparatură specială, iar în întregul proces de alungare a ciorilor vor fi implicate 20 de persoane. Proiectul se va derula însă abia între octombrie anul acesta și martie viitor, dorindu-se alungarea ciorilor care revin periodic la Sfântu-Gheorghe.

”Trebuie să se știe că ciorile pe care vrem să le alungăm sunt cele care revin aici în fiecare toamnă, în vreme ce ciorile care bântuie acum în Parc sunt dintre cele venite de prin Ucraina sau Rusia. Problema mare este însă aceea că în curând nu ne vom mai confrunta doar cu ”ciorile-oaspeți pe câteva luni” ci și cu ciorile autohtone, deoarece se pare că multe ciori și-au făcut cuiburi în Parc... ceea ce înseamnă că depun ouă din care ies pui”, a explicat Kelemen.

 

Legea nu permite omorârea ciorilor

 

Potrivit acestuia, numărul ciorilor s-a înmulțit treptat în ultimii ani și nu ar fi de mirare ca în perioada de vârf a toamnei Parcul Central să găzduiască 15-20.000 de ciori. În ceea ce privește sugestia unora de a împușca pur și simplu ciorile, Kelemen a explicat că asta este imposibil, deoarece chiar dacă legea nu ocrotește aceste păsări, nu permite uciderea lor.

În ceea ce privește atracția ciorilor pentru Parcul Central, Kelemen Laszlo a explicat că acesta este preferat pădurilor din jurul orașului mai ales iarna, pentru că aici temperatura este constant cu câteva grade mai ridicată. În plus, urmare a faptului că în ultimii ani copacii de pe marginile drumurilor dinafara așezărilor urbane au fost tăiați, ciorile au pătruns în orașe, în căutarea siguranței.

Pe de altă parte, chiar dacă Parcul Central din Sfântu-Gheorghe este mai puțin atractiv din cauza acestor păsări, se pare că prezența lor este specifică așezărilor mari, nu doar noi confruntându-ne cu așa ceva ci și orașe importante din afara țării.

 

Ciorile, mai inteligente decât maimuţele

 

Până să scăpăm însă de ciorile din Parc, poate că este interesant să aflăm că aceste păsări sunt considerate unele dintre cele mai inteligente animale, ele fiind mai capabile să rezolve problemele decât maimuțele, mult timp considerate de către cercetători cele mai inteligente animale. Etologii neozeenladezi au creat o serie de teste de inteligență pentru animale, iar la acestea ciorile au obținut un punctaj superior cimpanzeilor.

O echipă de etologi de la Universitatea din Auckland a supus unor teste de inteligență un număr de șase ciori, iar rezultatele au fost cel puțin surprinzătoare pentru întreaga comunitate științifică, deoarece oamenii s-ar putea afla în ipostaza de a accepta că aceste păsări sunt cele mai inteligente specii de pe planetă, după om. Testele respective au fost adaptate inițial pentru a testa gradul de inteligență al maimuţelor, etologii neozeenlandezi hotărând să aplice ciorilor acest tip de teste avansate. Pentru a fi siguri de rezultatul neașteptat, cercetătorii au prezentat ciorilor un nou test pentru a cerceta asocierea acțiunilor logice ale acestor păsări. Necuvântătoarele foloseau o largă gamă de unelte pentru a-şi procura hrana, iar pe unele dintre unelte le confecţionau singure. Toate ciorile au rezolvat testul cu maxim de punctaj primind recompense constând în nuci și alune. Cimpanzeii, în schimb, au ratat și acest ultim test, obținând un punctaj net inferior celui al ciorilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.