ACTUALITATE 8 martie 2024

S-a încheiat proiectul TulipRide – Program de dezvoltarea motricității călare pentru copii și tineri vulnerabili, în risc de marginalizare socială

de Covasna Media | 1101 vizualizări

S-a încheiat proiectul TulipRide, desfășurat pe o durată de 18 luni de către Clubul de Echitație Tulipan, având ca scop creșterea capacității și a abilităților pentru o viață independentă în rândul a 50 de copii și tineri vulnerabili, în risc de marginalizare socială.

În comuna Arcuș din județul Covasna, în perioada septembrie 2022 - martie 2024, un număr total de 50 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani au participat la ședințe de dezvoltarea motricității călare. Dintre participanți, 34 erau persoane cu dizabilități, și toți confruntându-se cu probleme educaționale, cu risc de marginalizare și provenind din medii devaforizate, familii monoparentale sau fără părinți.

În primele opt luni ale proiectului s-a realizat dezvoltarea infrastructurii, incluzând construirea unei piste de călărit, și achiziționarea echipamentului necesar pentru programul de echitație și dezvoltarea motricității călare.

În a doua fază a implementării proiectului, au început ședințele de dezvoltarea motricității călare, ajungând la un total mai mult de 500 de ore de ședințe.

Proiectul a oferit posibilitatea pentru un specialist al Clubului de Echitație Tulipan de a obține un certificat în Dezvoltarea Motricității de la Lópofa Egészségmegőrző és Oktató Kft, din Kiskunmajsa, Ungaria. Astfel, a devenit capabil să ofere ședințe complexe de dezvoltarea motricității participanților. 

Dezvoltarea motricității călare are un impact complex asupra sistemului nervos, contribuind nu numai la dezvoltarea mișcărilor grosiere și fine, ci și la dezvoltarea percepției senzoriale, a schemei corporale, a echilibrului, a coordonării vizuo-motorii, a vorbirii, a atenției, a memoriei și a încrederii în sine. În cadrul ședințelor, specialistul nu a dezvoltat doar un singur domeniu, ci a oferit o stimulare complexă, permitând dezvoltarea simultană a diferitelor domenii. Succesele obținute pe cal sunt transferabile și în alte domenii ale vieții copiilor și tinerilor. Tot ceea ce poate fi dificil în învățarea școlară poate fi învățat și dezvoltat prin joacă pe cal. Deoarece pe cal toți sunt egali, participanții la ședințele de dezvoltarea motricității călare și-au putut cunoaște și îmbunătăți abilitățile.

Proiectul a fost realizat de Clubul de Echitație Tulipan în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Asociația Philadelphia și Școala Generală Dr. Gelei József din Arcuș, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Scopul proiectului a fost creșterea capacității și a abilităților pentru o viață independentă în rândul a 50 de copii și tineri vulnerabili, în risc de marginalizare și provenind din medii defavorizate, familii monoparentale sau fără părinți, prin oferirea unui program complex de dezvoltarea motricității călare, pe durata de 18 luni.

Clubul de Echitație Tulipan intenționează să continue programul de dezvoltarea motricității călare după încheierea proiectului, văzând efectele pozitive ale acestuia la participanți, scopul fiind obținerea unor rezultate pozitive pe termen lung.

„Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.