S-a elaborat registrul spațiilor verzi din Sfântu Gheorghe
S-a realizat registrul spațiilor verzi din Sfântu Gheorghe care conține, printre altele, datele celor 20.006 de arbori din oraș și facilitează respectarea legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi.
Registrul spațiilor verzi este o bază de date, prin care se ține evidența spațiilor verzi din intravilanul localităților şi a fost întocmit atât sub formă digitală, cât și tipărită. Inventarierea se realizează sub aspectul descrierii și stabilirii caracteristicilor cantitative și calitative, precum și al stării de viabilitate ale vegetației de pe aceste terenuri. Identificarea stării de viabilitate în cazul arborilor, de exemplu, este deosebit de important din perspectiva avizelor de tăiere a arborilor.
Registrul cuprinde domeniul public de 279,6 hectare al orașului Sfântu Gheorghe, din care 80,1 hectare sunt definite ca spații verzi, iar pe aceste terenuri se regăsesc în total 20.006 arbori.
Registrul cuprinde, deci, toate terenurile definite ca spații verzi și celedegradate din oraș. În cazul în care un teren spațiu verde degradat va fi reabilitată, legea prevede că suprafața cumulată a oricăror obiective amplasate pe terenul respectiv (alei pietonale, amenajări pentru joc, mobilier urban etc.) să nu depășească 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde, iar 90% din teren trebuie să fie acoperit de grupuri de flori, de iarbă. Astfel, Registrul, pe lângă ținerea evidenței, ajută și la respectarea legii.
Existența registrului spațiilor verzi este un criteriu de eligibilitate în cazul cererilor de finanțare referitoare la amenajarea spațiilor verzi. Prin Registru sunt identificate terenurile neutilizate pentru care pot fi depuse proiecte de finanțare, în timp ce amenajarea zonelor verzi cu destinație definită nu este eligibilă pentru finanțare. Astfel, registrul facilitează și proiectarea strategică.
În timp ce întreținerea vegetației din parcul Elisabeta și a spațiilor verzi amenajate de-a lungul străzilor este sarcina Gospodăriei comunale, compania TEGA S.A. se ocupă de îngrijirea terenurilor de joacă și zonelor verzi din jurul acestora. Întreținerea zonelor verzi din jurul blocurilor rezidențiale este responsabilitatea asociațiilor de proprietari. Datorită registrului spațiilor verzi, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a putut identifica fiecare parcelă, și în urma acestuia, a încheiat noi contracte cu asociațiile de proprietari în privința întreținerii acestora. Lucrările de întreținere pot fi executate de către locuitori, sau se poate delega această sarcină unei companii de salubritate, în baza unor contracte.
În concluzie, toate spațiile verzi din oraș își au responsabilii lor, care le îngrijesc, iar monitorizarea / controlul întreținerii zonelor verzi din jurul blocurilor este sarcina Poliției Locale, precizează Biroul de presă al Primăriei.