ACTUALITATE 13 iunie 2013

Romii pot solicita recomandări pentru admiterea la liceu

de Monica Vrânceanu | 101 vizualizări

Peste 100 de locuri pentru romi sunt rezervate în liceele covăsnene

Romii din judeţul Covasna au rezervate peste 100 de locuri în clasele de liceu din judeţ şi tot ceea ce trebuie să facă este să obţină recomandările necesare care le atestă etnia, pentru a se putea înscrie la examene.

Partida Romilor – filiala Covasna se implică în eliberarea de recomandări pentru tinerii romi care vor să-şi continue studiile, iar aceste documente se obţin rapid şi gratuit.

Preşedintele Partidei Romilor Covasna, Alexandru Racolţa, ne-a declarat că a eliberat până acum aproape 50 de recomandări, însă pentru că data limită este 24 iunie, mai aşteaptă şi alţi romi să vină către Partidă în acest sens.

„Romii au nevoie de aceste recomandări care certifică faptul că aparţin etniei rome şi se pot duce astfel la liceu, pe locurile speciale pentru ei. Am vrea să se ocupe toate locurile, dar mă îndoiesc că va fi aşa, de obicei mulţi solicită aceste recomandări dar de aici până la ajunge să se înscrie la examen e cale lungă. Oamenii trebuie însă să ştie că pot obţine gratuit recomandarea – o solicită la numărul de telefon 0743361360 şi noi o ducem acasă, nu-i punem pe drumuri şi nici nu percepem vreun cost. Ideea este să ajungă la şcoală cât mai mulţi copii”, a declarat Alexandru Racolţa.

Potrivit acestuia, anul trecut au eliberat în jur de 80 de recomandări, însă pe băncile liceelor au ajuns doar şase romi. Racolţa spune că principalul motiv pentru care romii nu îşi dau copiii spre continuarea studiilor îl reprezintă posibilităţile materiale limitate. Majoritatea romilor nu au bani decât de subzistenţă, iar locurile lor de muncă sunt permanent nesigure, ei spunând că se confruntă în continuare cu prejudecăţile angajatorilor care fie le dau doar slujbele prost plătite, fie nu le respectă drepturile ca angajaţi. Dincolo de asta, este adevărat că există comunităţi mari şi sărace precum cele de la Vâlcele, unde mulţi dintre tinerii romi aleg să muncească decât să meargă la şcoală – şi asta determinaţi de starea financiară precară. În plus, mai există şi aspectul legat de căsătoriile timpurii şi de faptul că mulţi romi devin părinţi devreme, ceea ce iarăşi îi împiedică să-şi continue studiile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.