ACTUALITATE 18 mai 2023

România, „probabil țara cu cei mai mulți urși din Europa”

de Diana Pantelimon | 10176 vizualizări

Comisia pentru Petiții din cadrul Parlamentului European, în vizită de lucru în județul Covasna, privind problema urșilor

În contextul petiţiilor primite pe tema creșterii populaţiei de urs brun în România și a pericolului pe care îl reprezintă pentru oameni și bunurile lor, o delegație a Comisiei pentru Petiții (PETI) din cadrul Parlamentului European s-a aflat marți, 16 mai a.c., în vizită de lucru în județul nostru. La sediul Consiliului Județean Covasna, reprezentanții PETI au analizat petiția prin care președinții Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au semnalat problemele cauzate de populația de urs brun din România și prin care solicită cu fermitate stabilirea unor măsuri concrete de prevenție și intervenție.

Cu ocazia încheierii vizitei în județul Covasna a delegației Parlamentului European, s-a organizat o conferință de presă la care au participat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, ministrul Mediului, Tánczos Barna, eurodeputatul Vincze Lóránt și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Tudorică.

Tamás Sándor a explicat că două treimi din populația ursului brun din Europa trăiește în România. Totodată, două treimi dintre urșii din țara noastră trăiesc în patru județe din Curbura Carpaților, și anume Harghita, Covasna, Mureș și Brașov. 

„Vrem doar ca ceea ce funcționează în prezent în alte țări europene, precum Finlanda, Suedia, Croația sau Slovenia, să permită împușcarea a 10-12% din populația de urși. (...) În ultimii ani, s-a dublat efectivul de urs brun și vedem în fiecare zi și în fiecare săptămână cum vin mai aproape de comunitățile locale. Am prezentat secvențe clare, video, cum intră ursul în cafenea la ora 9 dimineața, (…) am prezentat secvențe cum urșii aleargă pe stradă și copiii țipă de frică după ce au văzut un urs de 300 kg, cu gheare de 8-9 cm. Pentru noi, cea mai importantă este viața oamenilor și apărarea bunurilor. Nu noi vrem să trăim înăuntru gardului electric, ci am vrea ca urșii să stea în pădure. (...) Nu vreau altceva decât să restabilim echilibrul între om și urs, în această speță”, a spus Tamás Sándor.

Ministrul Tánczos Barna a spus că problema se va rezolva în timp, cu un plan complex de acțiuni, de intervenții și prevenții, elaborat de o echipă de specialiști. 

„Am avut ocazia astăzi, prin petiționari, să prezentăm problema reală cu care se confruntă comunitățile din cele patru județe. (…) Sunt convins că membrii comisiei care au făcut această vizită în România nu au avut posibilitatea să se informeze cu privire la aceste aspecte ale vieții, ale realității din România. Din comisie au făcut parte inclusiv deputați din Bulgaria sau România care știu cu ce se confruntă fermierii din Europa de Est în cazul urșilor, lupilor, dar sunt în continuare europarlamentari care nu au avut de unde să știe ce înseamnă această problemă. (…) Mergem mai departe cu planul de acțiune pentru ursul brun, un plan de acțiune care are la bază studii științifice, comandate de la institute cu prestigiu internațional, cum sunt Universitatea Transilvania, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură. Mergem mai departe cu un pachet de acțiuni de intervenție, prevenție, de protejare a culturilor cu garduri electrice, de intervenție imediată, acolo unde este nevoie. Acest pachet complex va duce pe termen mediu și lung la o stabilizare, la o rezolvare a problemei, și la un echilibru. Cu siguranță nu se va rezolva de azi pe mâine, dar avem în spate o echipă de specialiști cu care putem să revenim pe făgașul normal”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În ceea ce privește planul concret de acțiune, acesta presupune intervenție imediată în caz de urgențe, garduri electrice și acțiuni de prevenție.

„Implementăm planul de acțiune pentru specia urs brun, bazat pe o abordare științifică, rațională și responsabilă, protejând viața umană. Am reglementat intervenția imediată în situații de urgență, finanțăm garduri electrice, estimăm populația de urs brun prin probe genetice, iar următorul pas este aprobarea cotelor de prevenție, bazate pe un studiu științific și împărțite printr-un mecanism matematic. Ascultăm argumentele activiștilor de mediu, dar nu ne lăsăm intimidați de acuzații nefondate”, a transmis ministrul Tánczos Barna și prin intermediul paginii sale de Facebook.

Europarlamentarul Vincze Loránt a subliniat, la rândul său, faptul că problema urșilor poate fi soluționată fie prin relocare, fie prin vânătoare. Relocarea însă nu pare să fie o soluție, din lipsă de spațiu propice, iar alte țări membre UE nu au dat niciun răspuns pozitiv apelului făcut de țara noastră.

„Relocarea nu prea funcționează, în România nu există spații unde ursul poate fi relocat, iar domnul ministru al Mediului s-a adresat tuturor colegilor săi miniștri ai țărilor membre Uniunii Europene că e dispus să le ofere urși, dar niciunul dintre ei nu a răspuns pozitiv. Acest lucru ne arată că România este, probabil, țara unde sunt cei mai mulți urși, dar nu putem să rămânem singuri cu această problemă, așteptăm o solidaritate, o susținere pentru acele măsuri pe care specialiștii le consideră necesare”, a explicat Vincze Loránt.

Comisia PETI consideră problema urșilor de o importanță majoră, dovadă și prezența lor aici, în țara noastră, la fața locului. 

„Însăși Comisia de Petiții din Parlamentul European a considerat important ca această vizită să aibă loc. Trebuie să știți că în decursul unui an se fac cam patru vizite ale Comisiei de Petiții. Deci acele teme care sunt alese sunt într-adevăr importante, sunt dezbătute, se face o decizie politică pentru ca aceste vizite să aibă loc și mă bucur că am reușit să conving această comisie că problema urșilor, atacurile de urși asupra oamenilor și asupra bunurilor, merită să fie dezbătută mai pe larg decât o jumătate de oră în Comisia din Parlamentul European. Merită să fie văzut la fața locului și văd în ochii colegilor mei, care vin din diferite părți ale Europei, chiar nu s-au gândit că problema este atât de gravă. (...) Au putut să vadă cei prezenți că într-adevăr ne confruntăm cu o problemă reală, una care arată mult mai mult decât la o primă vedere dintr-un scurt articol sau la televizor. (…) Viața oamenilor trebuie protejată și pentru acest lucru trebuie adoptate măsuri. Așteptăm de la Bruxelles să sprijine aceste decizii ale Guvernului, ale domnului ministru Tánczos Barna, care tind să apere viața umană și să accepte derogările de la Directiva Habitate, care spune că ursul este o specie strict protejată, nu poate fi vânată. Dar în România avem regiuni cu suprapopulație de urși”, a mai spus europarlamentarul Vincze Loránt.

Uciderea urșilor. Pro sau contra?

Potrivit ultimelor sondaje, numărul de urși din România se situează între 7.000 și 8.000 și tinde să fie în continuă creștere.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect privind uciderea a 426 de urși. Acesta este susținut de autoritățile locale și de asociațiile de vânătoare, care spun că doar așa pot fi rezolvate incidentele cu urși.

Pe de altă parte, activiștii de mediu de la Greenpeace sunt împotriva acestui demers și au întâmpinat delegația europarlamentară cu bannere, atunci când aceasta a ajuns marți, în Sfântu Gheorghe. 

„Singura parte care câștigă în povestea asta sunt vânătorii la trofeu. Repornim vânătoarea la trofeu, ei sunt singurii câștigători în schema asta, o schemă care va valora trei milioane de euro anul ăsta", a spus reprezentantul Greenpeace, Ciprian Gălucă, pentru stirileprotv.ro.

La finalul zilei, vicepreședinta Comisiei PETI, Yana Toom, a declarat că este confuză, informațiile primite fiind total diferite.

„Sunt puțin confuză. Informațiile sunt foarte diferite. Înțeleg că e și o problemă de natură politică. Când am venit, ne-am întâlnit cu cei de la Greenpeace care au spus versiunea lor și aici am auzit ceva cu totul opus", a declarat Yana Toom pentru sursa mai sus citată.

Vizita în România a celor opt deputați europeni ai Comisiei PETI are ca scop evaluarea problemelor defrișărilor și a urșilor, două teme corelate între ele. Deplasările în teritoriu au început luni, 15 mai, și se vor încheia la Suceava, joi, 18 mai, cu vizita unei zone defrișate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.