ACTUALITATE 12 iunie 2013

Retrocedările sunt ţinute pe loc de noua lege

de Monica Vrânceanu | 135 vizualizări

Până la începutul lui 2014 nu se va mai lucra nimic în sensul de punere în posesie

Judeţul Covasna mai are de lucrat la retrocedări, însă deocamdată procesul este ţinut pe loc de Noua Lege a Retrocedărilor 165/2013, care prevede o inventariere a tot ceea ce s-a retrocedat până acum, precum şi o verificare în acest sens. Astfel, pentru următoarele şase luni, mai exact până la începutul lui 2014, nu se va mai lucra nimic în sensul de punere în posesie, iar oamenii vor trebui să înţeleagă şi să aibă răbdare.

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat că oamenii vin în continuare în audienţe la Prefectură pe subiectul retrocedărilor, fiecare având o poveste proprie şi dorind o cât mai rapidă punere în posesie.

Intrarea în vigoare a Legii 165 din 2013 suspendă retrocedările de terenuri, punerile în posesie și emiterea titlurilor de proprietate. Noua lege prevede inventare legate de retrocedări deja efectuate şi de cereri nerezolvate, măsurători la nivelul fiecărei localităţi, constituirea unor noi comisii de fond funciar, astfel că toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să facă analiza suprafețelor și imobilelor care au mai rămas de restituit proprietarilor. Apoi, se va întocmi o situație centralizată cu cererile de restituire nesoluționate și a inventarului terenurilor care pot fi retrocedate.

Toate acestea necesită timp, iar prefectul Marinescu a arătat că următoarele luni sunt blocate în ceea ce priveşte rezolvarea de cereri, plus că se aşteaptă încă normele de aplicare a Legii.

În ceea ce priveşte situaţia generală a judeţului referitoare la retrocedări, prefectul Dumitru Marinescu a arătat că mai există încă în jur de 5-6% suprafeţe de pădure de retrocedat şi alte 15% terenuri agricole.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.