ACTUALITATE 20 martie 2016

Retrocedarea terenurilor agricole, capitol cu greutăţi în comuna Brăduţ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1086 vizualizări

Asemenea majorităţii localităţilor din judeţul nostru, în comuna Brăduţ autorităţile locale s-au axat în ultimii ani pe dezvoltarea infrastructurii atât în comună, cât şi în satele aparţinătoare, dar şi pe reabilitarea instituţiilor de învăţământ. Potrivit primarului Balázsi Dénes, cea mai mare problemă pe care o are de înfruntat este retrocedarea terenurilor agricole.

Edilul ne-a declarat că în perioada 2012-2016, localitatea Brăduţ a absorbit fonduri europene în valoare aproximativ de 6,5 milioane de euro. Proiectele pe fonduri de mediu, au adus, de asemenea, investiţii de circa 2 milioane de euro.

„În momentul de faţă, toată infrastructura, apa, canalizarea şi staţia de epurare sunt construite pe teritoriul comunei Brăduţ”, ne-a declarat primarul, care a mai adăugat că până la sfârşitul lunii mai 2016 o să fie finalizate lucrările de canalizare în satele Tălişoara şi Doboşeni, unde a mai rămas de executat încă o staţie de pompare.

„Am început să construim o şcoală cu patru clase în satul Doboşeni. Acest proiect este realizat din fondurile proprii ale Primăriei. Acolo sunt foarte mulţi copii de etnie romă şi trebuie să ne ocupăm şi de ei. Acolo nu au fost săli de clasă suficiente, iar programul se desfăşura în două schimburi. Am continuat renovarea conacului „Boda” din Filia. Sperăm că în anul acesta se termină şi această lucrare. Am reînnoit două Cămine Culturale, respectiv cel din Doboşeni şi cel din Brăduţ. Mai mult, şcoala din Doboşeni are un acoperiş nou şi am renovat interiorul şi la o parte din şcoala generală”, a spus primarul. Printre lucrările recente, acesta a amintit şi reînnoirea în totalitate a Grădiniţei din Brăduţ.

„Am depus un proiect pentru asfaltarea şi modernizarea drumului comunal 41, care face legătura între comuna noastră şi Vârghiş, pe o lungime de 3,8 kilometri”, a dezvăluit Balázsi Dénes.

Retrocedări cu probleme

Primarul din Brăduţ ne-a mai declarat, de asemenea, că retrocedările de terenuri agricole se desfăşoară în condiţii destul de grele.

„Retrocedarea terenurilor agricole este un capitol la care stăm mai rău”, a spus sincer primarul. „În acest caz nici legea nu este una foarte clară şi nu ne ajută. A fost o perioadă când terenurile erau achiziţionate doar pe contracte de „buzunar”, nu au fost intabulate şi transcrise în cartea funciară. După mulţi ani au revenit moştenitorii vechilor proprietari care au găsit prin gospodărie extrase de carte funciară care arătau că terenurile sunt de fapt ale lor şi le revendicau. În 2002, pe baza presiunilor politice s-au emis o mulţime de titluri de proprietate, fără măsurători. Nici în momentul de faţă nu sunt măsurate în mod corespunzător terenurile. Mai mult, sunt terenuri care pe parcursul anilor şi-au schimbat categoria de folosinţă: de la pădure la păşune şi invers”, ne-a explicat Balázsi Dénes.

„Este o tendinţă, ca să îi spun aşa, ca până la începutul anului 2017 să fie eliberate toate titlurile de proprietate. După părerea mea, acest lucru nu poate fi realizat nici în anul 2050. Sper că se va mai schimba ceva. Este foarte mare birocraţia”, a mai completat primarul din comuna Brăduţ.

Programul Primăriei din Brăduţ începe la 7,30

Primarul din comuna Brăduţ ne-a mai spus că programul de lucru al instituţiei începe încă de la ora 7,30.

„Când am venit la Primărie i-am întrebat pe colegi: începem la 9 şi terminăm la 17 sau venim la 8 şi terminăm la 16? Dar de comun acord am stabilit că varianta cea mai bună este ca la 7,30 să înceapă programul de lucru şi la 15,30 să se încheie. Nimeni nu are voie să întârzie nici măcar 10 minute, dar nici să plece mai devreme. Acest lucru se poate verifica”, ne-a declarat, încrezător, primarul.

Întrebat despre calităţile unui bun primar, Balázsi Dénes ne-a răspuns: „Dacă cineva îşi asumă funcţia de primar, atunci va trebui să ştie că aceasta nu se încheie odată cu cele opt ore din programul de lucru. El trebuie să fie disponibil zi şi noapte. Trebuie să fie întotdeauna lângă oamenii care au nevoie de el. Pe de altă parte, este foarte importantă comunicarea cu locuitorii. Trebuie să mai menţionez şi faptul că un primar trebuie să fie capabil să gospodărească bunurile comunei mai bine decât bunurile personale, de acasă. Altfel nu poţi să ai rezultate”.

Teme articol: teren retrocedare Brăduţ
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.