VIDEO Rețea modernă de electrificare în județul Covasna, dar nici jumătate nu este subterană
Care e explicația pentru care nu s-a renunțat la firele supraterane
Județul Covasna se compară cu țări din Occident când vine vorba despre rețelele de electrificare, a spus marți, într-o conferință de presă, șeful Societății de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud din județele Covasna și Harghita, Józsa Csaba. Un proiect de modernizare de peste 200 de milioane de lei a fost încheiat anul trecut, care vizează toate localitățile din județ, însă doar în municipii s-a reușit, pe alocuri, modernizarea cu rețea subterană. Iar motivul pentru care nu s-a întâmplat acest lucru peste tot ține de bani.
În prezent, de rețea de electrificare subterană au parte municipiile Sfântu Gheorghe, dar și o parte din orașul Covasna și urmează să fie finalizată lucrarea și la Târgu Secuiesc, potrivit directorului Societății de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud din județele Covasna și Harghita.
„În majoritatea orașelor avem subteran. Dacă fac o analogie, proporția este în jur de 30 – 40% subteran și restul aerian”, a spus marți, într-o conferință de presă, directorul Józsa Csaba.
Chiar dacă planul inițial acesta a fost să se renunțe la firele supraterane peste tot, nu s-a putut realiza întocmai din cauza banilor, a explicat Józsa Csaba, care a vorbit despre bugetele primăriilor și planurile acestora de a moderniza iluminatul public – sau mai bine zis – despre lipsa lor.
„Voiam să pun absolut toate rețelele subteran în tot județul Covasna și asta încerc să fac și în Harghita acum cu un efort și mai mare. Iluminatul public este al primăriei. Eu dacă pun în subteran (electrificarea), atunci primăria este obligată să facă rețea proprie de iluminat public, deci trebuie să investească în iluminatul public. Asta înseamnă rețea de alimentare de iluminat public, stâlpi de iluminat public și corp de iluminat public. Nu toate primăriile au putut să își permită să facă această investiție. Numai orașele și-au permis să aibă și să își facă rețea proprie de iluminat public. Dacă o localitate am găsit-o cu iluminat public, la începerea fiecărei lucrări am făcut un proces verbal cu primăriile și acolo unde primăria nu a avut fond pentru a separa iluminatul public, eram obligat să refac iluminatul public și atunci trebuia să avem rețea aeriană. Dacă puneam subteran, trebuia să las stâlpul de rețea electrică pentru suport de iluminat public. Nu am putut din păcate, deși eu am vrut să fac în toate localitățile prin subteran. Asta se va face probabil în următorii 40 de ani. Am reușit, slavă Domnului, ca măcar în orașe să punem în subteran. Și vedeți diferența, totuși, care este, că arată mult mai frumos”, a explicat Józsa Csaba.
Toate cele 147 de localități cu rețea de curent modernizată
Chiar dacă a început mai greu, programul de modernizare al rețelelor de electricitate din județul Covasna a ajuns în toate cele 147 de localități ale județului, a spus marți, în aceeași conferință de presă în care s-a marcat un deceniu de când e la conducerea societății, directorul Józsa Csaba.
Acestea au fost începute atunci, în urmă cu 10 ani și au ajuns la un grad de finalizare de 95% în 2018. Recepțiile finale au fost realizate în 2019.
Dintre lucrările cele mai ample, directorul Electrica Distribuție pe Covasna a menționat Barcani, Ojdula, Zagon, Brețcu, adică acele comune cu o întindere mare și case răsfirate.
„Pot să spun că lucrările au durat efectiv 8 ani, după aceea au venit retușurile și recepțiile acelor lucrări care au durat mai mult”, a spus acesta, cu precizarea că și acum se mai fac lucrări pe ici pe colo.
În acești aproape 10 ani de lucrări s-au refăcut aproape 100.000 de branșamente, s-a schimbat toată rețeaua de joasă tensiune (peste 5.000 de kilometri de conductori), în trei orașe în subteran, iar în restul localităților în torsadat, adică „un fascicul de conductor, în loc de cinci conductoare neizolate”, după cum a explicat directorul.
„Când am început acest proiect, am avut în vedere să se efectueze în mod egal în toate zonele din județ. Nu ne-am concentrat asupra zonei Sfântu Gheorghe în detrimentul celorlalți. Ne-am dezvoltat în mod egal și drept consecință am reușit să finalizăm peste tot aceste lucrări. (...) Nu avem absolut nicio zonă neelectrificată”, a subliniat Józsa Csaba.
Primul județ din România
Investiția s-a ridicat la peste 200 de milioane de lei – 90% investiție proprie și restul fonduri europene.
„Suntem primul județ din România unde s-a făcut în întregime modernizarea rețelelor de distribuție și suntem iarăși fruntași în țară – avem pierderile cele mai mici. (...) Pas cu pas am reușit să realizăm ceea ce vă pot spune în prezent, și anume că am reușit cu voia și cu ajutorul Domnului să facem această mare realizare. Nu există niciun alt județ din țară unde să se fi făcut în totalitate aceste lucrări. Distribuim energia la standarde occidentale. Timpul de întrerupere este foarte mic și datorită acestor lucrări avem foarte puține incidente pe linii de medie tensiune și deranjamente de joasă tensiune. (...) Au fost momente când am avut 17 lucrări deodată în 17 localități diferite. (...) La aceste lucrări, sigur că da, am deranjat consumatorii, fiindcă erau drumuri săpate, eram cu macaralele pe teren, plantam stâlpi, îi schimbam pe cei deteriorați și de asemenea executam lucrările de schimbări de conductoare. Aici, fără doar și poate am produs un deranj locuitorilor, dar până la urmă totul a devenit spre bine, fiindcă și locuitorii și-au dat seama că în urma acestor lucrări nu mai au căderi de tensiune, nu mai au întreruperi în alimentarea cu energie electrică”, a declarat Józsa Csaba.
Acesta spune totodată că modernizarea s-a făcut și la nivel de echipamente în instalații, ceea ce înseamnă că „atunci când se iscă un incident, noi, operațiunile de izolare defecte le putem face prin tastatură. Putem să deschidem și să separăm liniile din birou. Deci timpul de realimentare și timpul de intervenție au scăzut foarte, foarte mult”.
Rețeaua de electrificare din județul Covasna a fost realizată în perioada 1952 – 1972. Până în 2010, când a început programul de modernizare, s-au mai făcut lucrări răzlețe, dar, în general, termenul de garanție fusese depășit de două ori, a spus șeful Electrica.
„Totdeauna mai există ceva de făcut. Niciodată în energetică nu se termină lucrările în întregime”, a precizat acesta, adăugând că „noi acum zicem că 40 de ani de acum încolo nu mai trebuie să se facă nimic în instalații”.
Electrica are în județul Covasna 150 de angajați. Directorul a ținut să le mulțumească acestora în conferința de presă, pentru că în această perioadă au depus „o muncă extraordinară, o muncă titanică”.
„În acești ani am făcut și greșeli, fără doar și poate, dar neconformitățile care au apărut în timp am încercat să le anihilăm, să le eliminăm și tot timpul ne-am perfecționat în așa fel încât să meargă lucrurile cât mai bine”, a punctat acesta.
Nu se mai fură curent
Modernizarea sistemului electric înseamnă că nu se mai poate fura, au susținut președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, cel care a și inițiat conferința de presă, și directorul Electrica, Józsa Csaba.
„Am reușit să rezolvăm problema într-un mod foarte elegant. Nu se mai fură în județul Covasna. Poate că mai sunt consumatori care încearcă, dar cutiile unde avem contoarele sunt securizate, sunt scoase în afara proprietății, pe domeniul public și imediat se observă. Efectiv, furtul de energie electrică este imposibil. Sigur că se mai găsesc oameni „inventivi”, care fac fel și fel de potlogării, dar noi ne dăm seama imediat. Deci în județul Covasna nu există furt de energie electrică”, a spus acesta din urmă.
Cititoarele la distanță și facturi „grase”
Pe de altă parte, s-a vorbit și despre cititoarele la distanță, sistem implementat la Sfântu Gheorghe, în unele zone, dar și în alte localități, ca Ilieni, de exemplu, care au mai dat greș, motiv pentru care cetățenii s-au trezit cu regularizări de facturi și pe un an de zile, poate mai mult.
„A fost o investiție fiindcă legea ne obligă ca 40% din consumatori să fie cu Smart Metering, adică telecitire. Vreau să vă zic că în toată Europa este încă în stadiu de cercetare ca să se obțină un sistem cât mai bun de telecitire. (...) Încă sistemul trebuie să fie pus la punct”, a admis Józsa Csaba.
În ceea ce îi privește pe consumatorii care au primit facturi cu sume foarte mari la regularizare din cauză că acest sistem de telecitire nu a funcționat, consumatorii pot cere eșalonarea plății, a spus directorul.
„Vrem să eliminăm această sincopă și am pornit niște angajări ca să putem să facem citirile regulat. Știu că aici suntem deficitari și că trebuie să îmbunătățim”, a încheiat Józsa Csaba.