Responsabilitatea tăierii copacilor periculoși, preluată la Sfântu Gheorghe de autorități
Consiliul Local din Sfântu Gheorghe a adoptat în ședința ordinară a lunii aprilie noile reguli privind tăierea și toaletarea copacilor mari din zona blocurilor. Ceea ce înseamnă că, dacă până acum asociațiile de proprietari se ocupau de tăierea copacilor care prezentau pericol pentru populație, acum autoritățile locale se vor implica în proces.
Demersul începe astfel printr-o hotărâre de modificare și completare a HCL nr. 241/2013 privind instituirea Normelor de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.
„Avem foarte multe solicitări din partea asociațiilor de proprietari pentru tăierea unor copaci din zona blocurilor de locuințe. Acest lucru se datorează faptului că aceste zone verzi în care s-au plantat copaci s-au maturizat, copacii au fost plantați acum 30, 40 de ani și în unele cazuri au ajuns să fie mai înalți decât blocurile de locuințe, iar în unele cazuri au devenit chiar periculoși. Considerăm că este momentul să luăm această răspundere de la asociațiile de proprietari, unde în multe cazuri s-a procedat democratic, dar chiar această metodă a stat în calea tăierii unor copaci care au devenit periculoși. Prin propunerea de modificare a regulamentului introducem un plan multianual care va fi întocmit în 30 de zile de la adoptarea hotărârii de către direcția de specialitate din cadrul primăriei și care va prioritiza acești copaci în funcție de mărime și de gradul de periculozitate, iar atribuțiunile și răspunderea tăierii sau netăierii acestor copaci va fi a primăriei, lucrările se vor face pe cheltuiala primăriei, inclusiv transportul materialului lemnos, care în ultima perioadă a devenit foarte birocratic și din acest motiv unii arbori nu au fost tăiați, fiindcă nu au știut cum să transporte legal materialul lemnos respectiv”, a declarat în ședința de joi, 28 aprilie, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Anunțul inițial, constând în faptul că responsabilitatea tăierii copacilor din jurul blocurilor, care reprezintă pericol pentru siguranța locuitorilor orașului, va fi preluată de Primăria Sfântu Gheorghe, a fost făcut în martie 2021. Atunci, autoritățile locale au prezentat rezultatele unei analize făcute de consilierii locali Magyarósi Imola şi Zsigmond József, în urma căreia au fost chestionați, în perioada 25 ianuarie – 17 martie 2021, administratorii de bloc și asociațiile de proprietari de la 570 de scări din oraș, adică 60% din totalul celor din Sfântu Gheorghe. Așa s-a ajuns la concluzia că o problemă destul de mare pentru aceștia, din punct de vedere al costului, dar și al birocrației sau al procesului de tăiere propriu-zis, o reprezintă acești copaci periculoși din jurul blocurilor.
Sursa foto: Arhivă/Facebook/ Primăria Sfântu Gheorghe