ACTUALITATE 7 ianuarie 2021

REPORTAJ. Agheasma Mare, sau „vaccinul” credincioșilor împotriva tuturor bolilor

de Covasna Media | 5142 vizualizări

Cum s-au derulat slujbele de Bobotează la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului 

Cum nici în alți ani nu îi speria „gerul Bobotezei” pe credincioșii care se înghesuiau la biserici pentru a prinde o „porție” din Agheasma Mare, nici anul acesta, în ciuda epidemiei de COVID-19, oamenii nu au absentat de la marea sărbătoare din 6 Ianuarie. Mai mulți decât la slujbele obișnuite de peste an, creștin-ortodocșii echipați în majoritate cu măști de protecție au cam uitat de distanțare și de frica de virus. Dar chiar și așa, după un an marcat de boală, tradiția noului început a fost primită cu brațele deschise. Atât la Catedrala din Sfântu Gheorghe, cât și la Întorsura Buzăului, unde mai mulți tineri au sărit în apele Râului Buzău, sute de oameni au fost prezenți la Bobotează. 

„Să nu uităm că, înainte de toate, sufletul este cel mai important”

Soarele blând de ianuarie a îndemnat miercuri câțiva credincioși, poate de ordinul zecilor, să participe din aer liber la slujba de Bobotează derulată la Catedrala din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Un grup de jandarmi îi supravegheau, de la distanță. Din boxe, de jur împrejurul lăcașului de cult, se auzea, mai în surdină, ceremonia. Cu mâinile împreunate, toți ascultau. Aproape nimeni nu vorbea. 

Mulțimea cea mai însemnată a fost adunată, însă, în interiorul Catedralei, unde ceremonia era derulată de patru preoți. Dacă la o primă vedere, din ușă, biserica se vedea ticsită de lume, de la fața locului mai găseai câte un loc, două, unde să te distanțezi fizic de ceilalți participanți. Acolo, sub bolta pictată cu sfinți, erau oameni de toate vârstele, de la bebeluși de câteva luni, la bunici cu părul bălai și spatele îndoit. La o scrutare, am văzut parcă mai multe femei decât bărbați. 

Locuri rare de distanțare erau ici-colo doar pentru că acel un metru și jumătate impus de reglementările anti-COVID era în multe cazuri doar o jumătate de metru, așa că, dacă e să fim sinceri, nu se poate vorbi de respectarea întocmai a regulilor impuse în contextul pandemiei. Când vine vorba de purtarea măștii de protecție, și aici au fost câteva excepții, însă pot fi numărate pe degetele de la o mână. Ceea ce nu e rău. Dar nici perfect. 

Acum, privind înapoi la ziua de Bobotează, prima imagine care îmi vine în minte este cea a mulțimii care s-a rupt în două la finalul slujbei, în ciuda rugăminților preoților de a se respecta distanțarea, de a fi fără grabă, pentru că apă este pentru toată lumea. Unii au pornit spre butoaiele albastre dinspre altar, iar ceilalți spre ieșire, într-o înghesuială care amintea, fără rezerve, de zilele de dinainte de COVID. 

Pe de altă parte, în timpul slujbei, mi-a atras atenția o bătrânică. Avea trupul ascuns într-un pardesiu bej, iar părul alb sub năframă. Bunicuța plângea, pe înfundate, cu lacrimi mari și oftat greu, în strana de care se proptise. Nu știu de ce. Ce știu este că imaginea ei m-a făcut să mă gândesc la câtă nevoie au unii dintre bunicii sau părinții noștri să fie prezenți în astfel de locuri, unde să se roage, nestingheriți, indiferent de cine îi privește, unde să se descarce de gândurile rele și să se încarce cu liniște. Chiar dacă asta înseamnă să se supună unui risc, așa cum este infectarea cu noul coronavirus.  

Faptul că oamenii au simțit în perioada pandemiei nevoia de a se apropia de Biserică ne-a confirmat-o și părintele Flavius-Filip Farcas, pe care l-am oprit pentru un scurt interviu după slujbă și în care ne-a spus că a fost nu de puține ori surprins de bunăvoința cu care a fost primit în perioada de sfințire a caselor. 

Lumea vrea să se apropie mai mult de Biserică, mai ales în perioada aceasta. Am simțit lucrul acesta și când am mers din casă în casă. Oamenii ne-au primit, ne-au deschis ușile chiar într-un număr foarte mare. Poate nu ne așteptam, dată fiind situația pandemiei și măsurile care sunt. Și noi le-am respectat, ne-am dus cu mască de protecție, doar preotul a intrat în casă dacă s-a solicitat, dacă nu, am stat în casa scării, dar am văzut din partea oamenilor această dorință, de a merge la Biserică, de a veni preotul la ei, de a participa la toate lucrările. Să nu uităm că, înainte de toate, sufletul este cel mai important și Dumnezeu este cel care ne ajută și ne vindecă. Într-adevăr, doctorii tot de Dumnezeu sunt puși aici pe pământ, dar tămăduitorul suprem, vindecătorul suprem este Mântuitorul Iisus Hristos. Noi nu trebuie să uităm lucrul ăsta. Și probabil că lumea, și în aceste perioade mai grele, își îndreaptă toată atenția către Biserică și Dumnezeu”, a spus preotul din Sfântu Gheorghe. 

Probabil nevoia de liniște și de iubire sacră vine și din toată răutatea manifestată de oameni, care a ieșit la suprafață mai cu seamă de când cu pandemia. Totuși, nu ar trebui să lăsăm această perioadă să treacă fără să învățăm ceva, spune părintele Farcas: viața este scurtă și nu trebuie să ne pierdem în amănunte.

Lumea e mai rea de câțiva ani. Trebuie să vedem treaba aceasta. Trăim niște vremuri foarte tulburi și niște vremuri în care nu ne prea mai interesează de persoana de lângă noi, doar dacă o putem depăși sau dacă putem cumva să o afundăm ca să ieșim noi deasupra. Ăstea sunt vremurile pe care le trăim noi, din păcate și tocmai de aceea noi, ca preoți, ca slujitori ai Bisericii, îndemnăm lumea să nu mai facă astfel de lucruri, să încercăm să îl iubim pe cel de lângă noi și să încercăm să îl ajutăm. Asta ar trebui să facem. Și mai ales perioada asta prin care am trecut, a pandemiei, în care am fost mai izolați, mai distanțați fizic unii de alții ar trebui să ne dea de gândit și să conștientizăm aceste lucruri și să nu ne îndepărteze mai tare, ci să ne apropie pentru că viața asta este atât de scurtă și ne pierdem în amănunte care nu sunt importante”, a spus Flavius-Filip Farcas, care a punctat că familia, comunitatea și binele comun ar trebui să fie valorile cele mai de preț. 

Agheasma și vaccinul 

Pentru că vorbim de vindecare, sufletească și fizică, pe care ne-o dă Agheasma Mare, conform tradiției de Bobotează, nu am putut să nu abordez subiectul care de asemenea împarte lumea în două: pro sau contra vaccinare anti-COVID? Răspunsul preotului Farcas a fost destul de surprinzător: tot ce este pe pământ este lucrarea lui Dumnezeu. Chiar și vaccinul. Dar decizia de vaccinare trebuie să fie luată de credincioși în urma unei informări temeinice. 

Fiecare dintre noi trebuie să se informeze cât mai bine și cred că fiecare dintre noi are puterea să discearnă asupra acestui lucru. Noi nu putem nici să îndrumăm să se vaccineze, nici să nu. Să nu uităm și că acest vaccin este făcut de către medici, este cercetat la nivel mondial și acum, probabil că are și anumite lucruri care ar face rău organismului, dar mă gândesc că în general este făcut pentru binele omului. Noi nu o să spunem niciodată în Biserică „să vă vaccinați” sau „să nu vă vaccinați”. Fiecare om să facă ce crede că e mai bine pentru el”, a spus părintele de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. 

Faptul că vaccinul a fost adus în România în perioada sărbătorilor de Crăciun, adică de Naștere a Domnului, este o coincidență, nu un mesaj anume, este de părere preotul din reședința de județ. 

Noi ne bucurăm că a venit și la noi, pentru că a fost și la noi dorința unor oameni de a se vaccina, medicii informează că este benefic, dar nu am făcut neapărat o legătură. Acum, știți cum e, dacă și boala aceasta a fost îngăduită de Dumnezeu, și vaccinul a apărut până la urmă tot prin îngăduința lui Dumnezeu. Nu trebuie să uităm: tot ceea ce se petrece în lumea aceasta, se petrece cu o rânduială de Sus și cu îngăduința Celui care ne-a creat și ne-a lăsat aici pe pământ”, ne-a spus Flavius-Filip Farcas. 

Instrucțiuni de utilizare

Am plecat de la Biserică cu dorința de a fi mai deschisă cu cei din jur, că și așa, cele nouă luni de distanțare parcă m-au făcut să mă simt stingheră între oameni. Și cu două sticle de Agheasmă Mare, fără să fie nevoie să mă înghesui ca să le obțin, dar și cu instrucțiuni de utilizare. 

Aceasta este sărbătoarea în care apele se sfințesc, în care se săvârșește Slujba Agheasmei celei Mari, o apă sfințită pe care credinciosul trebuie să o aibă în casă, la loc de cinste și să o consume dimineața pe nemâncate, până la odovania praznicului, în perioada aceasta și în perioada de post sau în perioada în care are o anumită suferință. Această apă este tămăduitoare, atât a sufletului, cât și a trupului și ne întărește. Prin această apă sfințită Dumnezeu ne întărește pe fiecare dintre noi și ne dă ceea ce avem nevoie pentru sănătatea trupească și sufletească ”, a explicat părintele Flavius-Filip Farcas. 

Întorsurenii au participat la fel ca în anii trecuți la sărbătoare, ba poate chiar mai mulți anul acesta

La Întorsura Buzăului evenimentul de Bobotează a început după Sfânta Liturghie, ținută de cei doi preoți ai orașului în Catedrala din oraș. Pentru a parca lângă Catedrală mai erau doar două, trei locuri libere, semn că mulți dintre credincioși au dorit să fie prezenți și la slujba de dinainte de sfințirea apei.

Încă din jurul orei 10:30, un echipaj al Jandarmeriei a fost prezent în fața Catedralei, iar, ulterior, li s-a alăturat și un echipaj al Poliției. 

Înainte de a pleca spre Râul Buzău, unde s-a sfințit apa, preotul Ciprian Popica i-a rugat pe credincioși să poarte mască și să țină cont de distanțarea fizică. Asta în timp ce credincioșii deja se îmbulzeau să iasă din Catedrală. 

„Mă bucur că tradiția s-a respectat”

Întreg alaiul, în frunte cu o mașină de Poliție, de data aceasta, a plecat către zona Camping după ora 11:00. Nelipsiți de pe acest drum au fost și vestiții cai, care au adus o bucurie în plus copiilor aduși de părinți la sfințirea apei. Lângă cei doi preoți ai orașului, au stat, de când au ieșit din Catedrală până la finalul evenimentului, primarul orașului, Raul Urdă, respectiv viceprimarul, Silviu Popica. 

„Mă bucur că tradiția s-a respectat și că și în acest an întorsurenii au putut lua parte la slujba de Bobotează și la întregul eveniment destinat credincioșilor. Personal, nu am participat la multe evenimente de Bobotează, acesta fiind primul din Întorsura la care ader. Totuși, am simțit și am intrat în întregime în atmosfera plăcută creată de cetățeni, conturată de zâmbetele pe care le puteam observa”, ne-a spus un tânăr participant la eveniment. 

Chiar dacă mașina de Poliție dădea impresia că lucrurile se desfășoară conform legii, date fiind condițiile de pandemie, acest lucru nu s-a întâmplat întocmai. Nu puține au fost dățile în care s-au creat îmbulzeli, atât de pe drum, dar mai ales în zona de sfințire a apei. 

Înainte de a începe din nou slujba, în aer liber, la Camping, preotul Ciprian Popica i-a rugat din nou pe credincioși să respecte distanțarea fizică, însă, în zadar, căci toți oamenii prezenți își doreau să fie cât mai aproape de cei doi duhovnici. 

„Încă de la venirea de la Catedrală, dat fiind numărul mare de participanți, s-a observat îngrămădeala, fiind repetată și la slujba de sfințire de pe marginea râului Buzău. Însă, suportul Poliției și al Jandarmeriei a fost prezent în permanență, pe toată durata evenimentului. Sunt convins că voi participa și la slujbele din anii ce urmează, îndreptându-ne cu pași mărunți spre normalitate. Demers care poate continua dacă suntem responsabili și ne arătam simțul civic pentru societate, respectiv pentru noi”, a fost concluzia trasă de un tânăr.

13 tineri curajoși s-au aruncat în apele răului Buzău 

Dacă anul trecut s-au aruncat în apele Râului Buzău după cele două cruci 11 tineri ai zonei, anul acesta în total 13 flăcăi și-au dorit să își încerce norocul. Tradiția spune că cel care găsește crucea în apele reci va avea noroc și sănătate tot anul. 

Atrasă ca de un magnet de curajul tinerilor, și acest moment așteptat a făcut mulțimea să se adune la un loc, pe maluri, pentru a vedea mai bine bucuria învingătorului. Distanțare nu prea a fost nici când vine vorba de momentul în care s-a împărțit Agheasma.  

Cu speranța unui an mai bun, în care mai ales sănătatea să nu le lipsească, toți cei care au fost uniți miercuri în zona camping de tradiția de Bobotează au plecat spre casele lor în final, fiind împăcați cu gândul că și de această dată au reușit să fie prezenți la slujba de sfințire a apei. 

Fără amenzi anti-COVID

În final, este de remarcat că deși nu s-a reușit în totalitate respectarea legii, mai ales în ceea ce privește distanțarea fizică, oamenii legii nu au dat în județ sancțiuni sau avertismente credincioșilor, după datele furnizate de IPJ Covasna. 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.