ACTUALITATE 8 februarie 2019

Tega: Reducerile pentru colectarea selectivă nu se aplică și la blocuri

de Iulia Drăghici - Taraș | 1362 vizualizări

Dar nici tarifele nu se majorează pentru „blocatari”, subliniază reprezentanții companiei de salubritate

La începutul anului, cea mai mare companie de salubritate din județul Covasna, Tega, anunța reduceri la facturi pentru persoanele care colectează selectiv deșeurile, fie din mediul urban, fie din rural. Totuși, economisirea, sau mai degrabă evitarea majorării facturii, poate fi realizată doar de persoanele care locuiesc la case, dat fiind faptul că nu există un mecanism de a contabiliza gradul de colectare selectivă pentru fiecare persoană care locuiește în zona blocurilor și beneficiază de serviciile de salubritate. Din acest motiv, aici nu se aplică nici reducerea, însă nici nu se majorează prețul, ne-a spus directorul Tega, Máthé László.

Începând din ianuarie vor beneficia de o reducere substanțială persoanele care colectează selectiv: astfel la Sfântu Gheorghe vor plăti numai 9 lei pe persoană în loc de 15, respectiv 7 lei în loc de 12 lei în comune”, arăta comunicatul de presă transmis în a doua săptămână din ianuarie de Tega.

Măsura impulsionării populației de a colecta selectiv, respectiv aceea de majorare a tarifelor, vine ca urmare a punerii în aplicare, de la 1 ianuarie a.c., a noilor reglementări privind protecția mediului și colectarea deșeurilor, adică a reintroducerii taxei pe tona de deșeuri depuse la centrele de colectare, numită în prezent „taxă de economie circulară”.

„Trebuie știut că s-a aplicat deja noul tarif, de 30 de lei pe tona de deșeu depus. Factura pe ianuarie a venit de 278.000 de lei, față de 190.000 de lei, cât a fost anul trecut”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul Tega, Máthé László.

Urmează o nouă campanie de informare

În ceea ce privește răsplătirea cu reduceri a persoanelor de la bloc pentru colectarea selectivă a deșeurilor, reprezentantul companiei de salubritate a punctat că încă nu există un mecanism de contorizare, însă că se poartă discuții pentru a găsi o soluție. Înainte de majorări și reduceri însă, compania de salubritate va organiza în perioada următoare o nouă campanie de conștientizare a importanței reciclării adresată populației din zona blocurilor.

„La blocuri e mai greu. În martie sau în aprilie, când o să ne permită vremea, o să încercăm să facem o campanie de conștientizare privind legea care a apărut. (...) Încă ne mai gândim cum să aplicăm, cum să facem. Prima dată o să mai facem o campanie de conștientizare. La blocuri e mai greu de monitorizat, că atunci ar trebui să stea câte un om lângă fiecare punct de colectare. (...) Încă, la deșeurile menajere găsim foarte multe deșeuri reciclabile. E important ca oamenii să înțeleagă faptul că odată pus la un loc gunoiul menajer și deșeurile care se pot colecta selectiv acestea din urmă se contaminează și nu mai pot fi reciclate. De asta e important ca selecția să se facă din casă, în gospodăria proprie”, a explicat Máthé László.

Cum se aplică reducerea la case

La zona de case, unde tariful ajunge în prezent la 15 lei de persoană, cei responsabili de monitorizare pentru aplicarea de reduceri sunt chiar cei care ridică deșeurile, ne-a mai spus Máthé László, care a subliniat și că acolo unde au fost sau sunt nemulțumiri s-a analizat și se va analiza în continuare situația, astfel încât locuitorii corecți să beneficieze de discounturile promise.

„Noi nu vrem să luăm bani pe care nu îi merităm. Trebuie să verificăm cine ce a pus și cum a spus și dacă noi greșim, facem factură în minus”, a mai spus directorul Tega.

Acesta a ținut să menționeze totuși că deși întotdeauna e loc de mai bine, situația la nivelul județului Covasna privind colectarea selectivă nu este una tocmai rea.

„Eu am zis întotdeauna că cetățenii din județul Covasna sunt oameni responsabili. Asta se vede și în creșterea colectării selective din 2018. E enorm că s-a dublat cantitatea de deșeuri reciclabile”, a încheiat directorul celei mai mari companii de salubritate din județ.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.