ACTUALITATE 15 ianuarie 2024

Reacție fermă a medicilor de familie din județul Covasna împotriva diminuării bugetului

de Daniela Luca | 768 vizualizări

În contextul deciziei Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a reduce drastic plățile începând cu 1 februarie, medicii de familie din județul Covasna se alătură valului de nemulțumiri la nivel național și se pregătesc pentru proteste. Președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, ne-a explicat că aceste măsuri vor afecta și pacienții, însă, în ciuda nemulțumirilor, cei din sistemul medical vor încerca să găsească modalități de protest care să minimizeze impactul asupra acestora.

Medicii de familie din județ se pregătesc pentru o mobilizare puternică, iar comunitatea medicală își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele pe care aceste măsuri le pot avea asupra sistemului de sănătate și, implicit, asupra pacienților.

În acest context, luni, 15 ianuarie, reprezentații Asociației Medicilor de Familie Covasna s-au întâlnit cu prefectul Ráduly István. Medicii i-au cerut reprezentantului Guvernului în teritoriu să intervină în privința modificării hotărârii de guvern 521/2023. Medicii consideră că această schimbare, programată să intre în vigoare la 1 februarie, va conduce la o reducere semnificativă a veniturilor cabinetelor medicilor de familie și va avea un impact negativ asupra furnizării de asistență medicală primară.

De asemenea, ei atrag atenția asupra faptului că această decizie va avea un efect și asupra tinerilor absolvenți de medicină care ar putea fi descurajați să practice medicina de familie în condițiile actuale.

Un alt aspect alarmant, evidențiat de medicii din județ, este impactul pe termen lung asupra resurselor umane în sistemul de sănătate, având în vedere că un număr semnificativ de medici de familie se apropie de vârsta de pensionare sau au depășit-o deja.

„Suntem alături de colegii din toată țara. Astăzi, medicii de familie, împreună cu cei din ambulatoriul de specialitate, am fost la întâlnire cu domnul prefect și i-am prezentat și lui situația noastră. Al doilea pas este că am afișat la cabinete protestul nostru față de sistemul informatic. Oricine a fost într-un cabinet de medicină de familie știe că sistemul nu merge de luni de zile. La umilința la care suntem supuși se adaugă și faptul că vor să ne întoarcă în anul 2019 cu plățile, în situația în care acum suntem în 2024 și inflația, fiscalitatea, toate prețurile au crescut în acești ani. Pe lângă asta, modificările din transparență au multe alte prevederi care pur și simplu ne umilesc și ne scad veniturile cu mai mult de 50%. La prima vedere sunt 30%, dar dacă luăm pe rând toate modificările, vedem că e mult mai mult de atât”, ne-a spus luni președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș.

„Să scazi facturile medicilor cu 40% înseamă moarte pentru cabinetele mici”

Dr. Jakab Engya-Anikó din Sfântu Gheorghe a explicat că reducerea drastică a veniturilor medicilor de familie ar însemna practic falimentul pentru cabinetele mici, în special cele ale tinerilor medici cu liste reduse de pacienți. 

„Pur și simplu nu putem întreține cabinetele, mai ales noi, tinerii cu liste mici de pacienți. Avem de plătit asistentele, contabila, chiria, dările către stat, consumabile din cabinete, internet, soft, telefon și altele. Toate s-au scumpit și în acest context să scazi facturile medicilor cu 40% înseamă moarte pentru cabinetele mici. Azi, la conferință de presă a CNAS-lui, se vorbea că nu facem prevenție. Sigur că nu, pentru că suntem sufocați de cazurile acute, suntem în epidemie de gripă și rujeolă. Nu face față UPU cazurilor, așa suntem și noi la cabinete. Azi am avut 36 de consultații. Probabil dacă am avea încă 10 colegi pe județ, atunci am avea mai puțini pacienți fiecare și mai mult timp pentru prevenție și multe altele. Și dacă n-am sta ore la SIUI (n. red. Sistemul Informatic Unic Integrat), pentru validarea unor rețete. Apropo de consultații, CAS-ul îmi plătește 20 de consultații pe zi. Depășim mult acest număr, iar acele consultații nu sunt plătite și intră în per capita, adică pe banii primiți pentru lista de pacienți. Probabil domnul Ciolacu nu știa asta când a jignit medicii familie spunând că primim bani pe niște liste.Tinerii vor fugi de această specialitate, cu siguranță. Este foarte trist ceea ce se întâmplă”, ne-a spus un medic de familie din Sfântu Gheorghe, dr. Jakab Engya-Anikó.

Dacă nu se va ajunge la un acord, medicii de familie nu vor mai semna contractele cu CNAS

Într-o întâlnire online planificată pentru această seară cu președinții asociațiilor medicilor de familie din țară, se va decide forma pe care o va lua protestul. Dr. Lucia Sereș spune că medicii de familie sunt hotărâți să nu mai semneze contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare.

Această măsură ar însemna că medicii de familie ar continua să ofere servicii medicale, însă pacienții ar trebui să plătească pentru ele, deoarece nimic nu ar mai fi decontat de către CNAS.

„Pacienții vin la noi de zeci de ani și nu vrem să sufere din cauza asta, dar probabil că în vreo formă sau alta se va concretiza protestul. Oamenii trebuie să își ceară drepturile pentru că legislația asta e praf în ochii oamenilor, iar noi suntem interfața între pacienți și legi. Pacienții trebuie să știe că nu noi suntem de vină atunci când nu-i putem ajuta cu un anumit serviciu, pentru că noi doar executăm ordinele date de Casa Națională de Sănătate. Noi suntem în legătură cu toți medicii de familie. Avem un grup în care îi înștiințez și ei știu despre demersurile noastre. Dacă nu se va ajunge la nicio înțelegere, adun și semnături pentru situația în care de la 1 februarie nu vom semna contractele cu Casa de Sănătate. Din 90 de medici din județ, 68 au semnat. Deci, de la 1 februarie, în cel mai rău caz, vom lucra fără contract cu CNAS. Asta în cazul în care nimeni nu ne înțelege”, a mai punctat dr. Lucia Sereș.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, Colegiul Medicilor din România aduce în atenție o profundă îngrijorare cu privire la starea actuală a sistemului medical din țară, cu doar câteva zile înainte de negocierile propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, programate pentru data de 18 ianuarie.

Sursă foto: Instituția Prefectului - Județul Covasna/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.