ACTUALITATE 12 august 2022

Reabilitarea Bisericii Reformate din Herculian, exemplu de solidaritate

de Iulia Drăghici - Taraș | 902 vizualizări

Lucrările de reabilitare a Bisericii Reformate din satul Herculian, un monument istoric de peste 600 de ani, afectat grav de inundațiile din 2021, sunt aproape de finalizare.

Preotul care administrează locația ne-a spus că mai este de muncă la exterior, dar și că până acum reabilitarea a fost posibilă datorită implicării de care au dat dovadă oamenii din comunitate. 

Lucrările majore s-au finalizat, slujbele se țin din nou în biserică încă din 31 octombrie 2021, ziua reformației, dar mai sunt anumite lucruri de făcut în jurul bisericii, de exemplu reabilitarea zidului din curtea bisericii. (...) Costurile au fost puțin peste 70.000 de lei. Am reuşit să terminăm din această sumă datorită oamenilor din comunitate, care de multe ori şi-au lăsat propriile treburi ca să vină să ajute. Sunt convins că Bunul Dumnezeu va binecuvânta viața acestor enoriaşi. Sunt recunoscător pentru faptul că Domnul m-a trimis în această colectivitate să prezint Evanghelia”, ne-a spus preotul reformat Moisza Arnold. 

Gestul oamenilor a fost lăudat și de prefect. 

Cu aproximativ un an în urmă, după o rupere de nori, biserica reformată din Herculian, construită prin secolul al XV-lea, a fost inundată. Când pe 21 iunie 2021 am vizitat locul împreună cu ministrul TÁNCZOS Barna, noroiul între băncile monumentului de categorie A ajungea până la glezne. De atunci, sub conducerea reverendului MOISZA Arnold, cu banii obținuți de la compania de asigurări, cu donații de la congregația din regiunea Baraolt și cu munca voluntară neprețuită a localnicilor, totul strălucește: betonul crăpat a fost înlocuit cu podea din cărămidă așezată în nisip, băncile au fost șlefuite și revopsite, iar sistemul de încălzire a fost reînnoit. Este minunat să vezi când o comunitate se unește la nevoie”, a scris, la începutul săptămânii, pe pagina lui de Facebook, prefectul Ráduly István. 

După o ploaie puternică de aproximativ o jumătate de oră, la mijlocul lunii iunie 2021, pârâul Baraolt s-a revărsat pe străzi și în gospodăriile oamenilor. Au fost inundate 25 de gospodării, curți, terenuri agricole, fâneață, straturi de legume, dar și Biserica Reformată din sat. 

Aceasta din urmă a fost una dintre cele mai afectate locații din sat. 

Primarul comunei Bățanii Mari, Simon András, ne-a spus la vremea respectivă că biserica avea asigurare, de aproximativ 100.000 de euro pentru clădirea principală și încă vreo 75.000 de euro pentru împrejurimi. Pe lângă acestea, au fost promisiuni și de la Guvern, în sensul că autoritățile vor interveni și vor ajuta financiar.

Sursa foto: Facebook/Ráduly István și arhiva CovasnaMedia 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.