„Războiul steagurilor” dintre Prefectură și Primăria Sfântu Gheorghe continuă
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat joi într-o conferinţă de presă că în ultima perioadă a primit mai multe „scrisori de dragoste” de la Prefectură, adăugând că motivul poate fi acela că maghiarii „nu s-au comportat așa cum trebuia la alegeri”.
„Domnul prefect mi-a trimis o somație prin care cere să dispun înlăturarea steagului secuiesc amplasat în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe, și în caz contrar să plătesc pentru fiecare zi de întârziere 20% din salariul minim pe economie. Mi se pare grotesc atâta timp cât șeful lui, premierul Victor Ponta, se fotografiază cu steagul Moldovei. E foarte bine că o face, identitatea regională mi se pare importantă, dar mă întreb atunci noi de ce nu ne putem fotografia cu steagul Ținutului Secuiesc pentru că după cunoștințele mele nici Moldova nu este o unitate administrativ teritorială” – a declarat primarul Antal Árpád.
Acesta a adăugat că nu are de gând să înlăture steagul din parc spunând că nu va aduce niciodată ofense steagului secuiesc. Steagul cu pricina a fost amplasat de Partidul Civic Maghiar (PCM) în parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe în iunie 2013 la un eveniment de comemorare a Tratatului de la Trianon.
Prefectul Marius Popica a declarat pentru Agerpres că nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal, deci trebuie înlăturat. Prefectul a menţionat că în situaţii similare au fost şi primarii localităţilor Ozun şi Târgu Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancţionaţi pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor stabilite de instanţă.
Într-o altă scrisoare, Prefectura îi cere primarului să înlăture steagul Ungariei din sala de ședință a Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Primarul spune că i se pare nedrept să i se ceară acest lucru pentru că în sală sunt steagurile țărilor în care sunt localități înfrățite cu Sfântu Gheorghe. „Văd că steagul Slovaciei sau cel al Serbiei nu deranjează pe nimeni, doar steagul Ungariei, și nu mi se pare corect” – spune primarul.
Acesta a mai spus că printr-o altă scrisoare a fost sesizat asupra faptului că nu a purtat eșarfa tricoloră la inaugurarea Parcului Memorial al Holocaustului. Toate acestea sunt, în opinia lui, decizii venite de la București după alegerile prezidențiale. „E grotesc să ne ocupăm de asemenea lucruri, și cunoscându-l pe domnul prefect ca persoană cred că deciziile vin de sus de la București. Nu ne-am comportat așa cum trebuia la alegerile prezidențiale și acum vor să ne pedepsească. Dar nici Ceaușescu nu a reușit, și nici alții nu vor reuși să ne facă să nu ne iubim pământul natal și simbolurile noastre” – a concluzionat primarul.