ACTUALITATE 15 august 2019

Războiul dintre Hans Hedrich și Holzindustrie Schweighofer are front la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1828 vizualizări

O fundație a lansat o strângere de fonduri pentru sprijinirea activistului

O campanie de strângere de fonduri, demarată de Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) pentru susținerea activistului civic Hans Hedrich, este în derulare în aceste zile. Scopul acțiunii care se va încheia vineri, 16 august, la ora 17:00, este strângerea sumei necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată în valoare de peste 4.000 de euro, care trebuie suportate de Hans Hedrich pentru că a pierdut un proces împotriva companiei austriece de prelucrare a lemnului cu depozit în comuna covăsneană Reci, Holzindustrie Schweighofer.

Liderii Fundaţiei Comunitare Covasna au precizat că deși Hans Hedrich este cel care a dat numele acțiunii civile care atrage atenția comunității asupra efectelor negative pe care le cauzează investiția de la Reci și, deși strângerea de fonduri are ca scop ajutorarea lui, problema de fapt îi privește pe toți membrii comunității.

„E o lansare de solidarizare cu Hans și prin Hans cu această acțiune în vederea protecției pădurilor, a mediului care ne afectează pe toți. (...) Acest este scopul, ne solidarizăm cu Hans. El nu este singur,  suntem împreună cu Hans care a luptat și această acțiune continuă pentru protejarea pădurilor noastre. Scopul nostru este să strângem 2.000 euro. Inițiem o campanie de strângere de fonduri care va dura trei zile. Începe astăzi și se va finaliza vineri la ora 17:00. Am instalat o masă în Parcul Central, în fața statuii Gróf Mikó Imre, unde se pot oferi donații personal sau cei care vor pot face donații și prin transfer bancar”, a precizat miercuri, 14 august, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Procesul de la Viena pierdut de activistul civic Hans Hedrich acum trei ani, este doar unul din șirul celor inițiate de cele două părți. Cinci dintre acestea au fost începute fie personal de activist, fie împreună cu Asociația Neuer Weg, cu sediul în Făgăraș. La rândul său, proprietarul firmei austrice, Gerald Schweighofer, a pornit cinci procese în ultimii ani împotriva lui Hans Hedrich, personal, dar și împotriva asociației.

Conform activistului civic, în 2016, compania Holzindustrie Schweighofer ar fi pornit acel proces de la Viena pentru ca activistul și Asociația Neuer Weg să își retracteze afirmațiile făcute în mediul public care au dus la pierderi de imagine a firmei, respectiv la scăderea credibilității în mediul bancar.

Pentru că Hans Hedrich a pierdut procesul, a fost obligat de Tribunalul din Viena să plătească circa 4.000 de euro cheltuieli de judecată. Acesta are și o explicație pentru faptul că abia după trei ani a fost executat silit.

 „Unul dintre procese a fost pornit acum patru ani la Viena și despre acest proces este vorba acum pentru că acum sunt executat silit cu cheltuielile de judecată aprobate în urma pierderii de către mine a acelui proces la Viena. (...) Asta a fost acum trei ani deja. Timp de trei ani nu ne-a executat silit firma, iar după trei ani am fost executat silit, eu personal, și m-am văzut cu contul blocat cu suma de 4.067 de euro plus 3.300 de lei executorul judecătoresc. Mă întreb de ce se întâmplă acum și care e scopul. Nu pot decât să presupun, dar e o logică. Mai avem încă un proces administrativ pe rol pe care vrem să-l continuăm. Pentru a renunța la acel ultim proces care are mare miză, firma se folosește de această pârghie financiară din acel proces de la Viena”, a declarat Hans Hedrich în cadrul conferinței de presă.

Referitor la campania de strângere de fonduri, acesta a precizat că a inițiat-o în mod spontan pe internet și că până acum a reușit să strângă în jur de 2.500 de euro.

„Sunt optimist că vom strânge acei bani. Cumva se va rezolva. Nu am avea o problemă să nu plătesc acei bani, să rămân cu contul blocat, dar am o casă pe numele meu și știți ce ar urma dacă nu aș rezolva problema cu contul, de aceea trebuie să plătesc acei 4.000-5.000 de euro. Dacă nu, teoretic ei pot să îmi vândă casa. (...) Nu îmi rămâne decât să apelez la bunăvoința oamenilor, să le mulțumesc celor care au donat și acum, dar și în trecut. Văd foarte multă solidaritate necondiționată, simpatie, sper să fi dat și eu ceva înapoi. Voi continua munca în mod cert în același stil ca și până acuma”, a mai spus Hans Hedrich.

Holzindustrie Schweighofer reiterează invitația la dialog deschis

Pe de altă parte, compania austriacă susține că i-a invitat în repetate rânduri pe Hans Hedrich și pe președintele Neuer Weg, Johannes Klein, pentru a discuta deschis și transparent orice subiect, iar aceste invitații ar fi rămas fără răspuns sau au fost respinse.

 „Dacă cineva refuză să discute și ne acționează în judecată vom face, bineînțeles, uz de dreptul nostru la apărare, ceea ce s-a întâmplat și în acest caz. Totuși, reiterăm public invitația noastră la dialog deschis și sperăm că vom primi un răspuns pozitiv din partea Neuer Weg. Domnul Hedrich a contestat în fața instanțelor de judecată toate autorizațiile fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer din Reci. Acesta este dreptul dumnealui, iar Holzindustrie Schweighofer a gestionat toate litigiile cu convingerea că argumentele pe care le are - conform cărora acționează întotdeauna în conformitate cu prevederile legale și regulamentele în vigoare în țările în care activează - vor avea succes. Ca rezultat, Holzindustrie Schweighofer a avut câștig de cauză. Solicitările domnului Hedrich au fost respinse, iar instanțele au reconfirmat legitimitatea autorizațiilor emise pentru fabrica de la Reci. De asemenea, instanțele au decis ca toate cheltuielile de judecată să fie suportate de partea care a pierdut procesul, în speță Neuer Weg. În acest context, domnul Hedrich trebuie să se conformeze sentințelor judecătorești și să efectueze plata cheltuielilor de judecată datorate de Neuer Weg”, au declarat reprezentanții Holzindustrie Schweighofer pentru OBSERVATORUL DE COVASNA.

Totodată, aceștia susțin că procesul de la Viena nu le afectează angajamentul către dialog și transparență cu ONG-urile și cu alte părți interesate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.