ACTUALITATE 17 noiembrie 2023

Rată scăzută de imunizare antigripală în județul Covasna: 2.756 de persoane vaccinate

de Daniela Luca | 622 vizualizări

Datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna arată că în acest sezon, mai exact în decursul a două luni, s-au imunizat doar 2.756 de persoane din județ. Pe lângă acestea, 92 au achiziționat vaccinul la prețul întreg. Ceilalți au beneficiat de compensare de 50% sau 100%.

„Pe achiziție proprie, deci cei care au plătit, sunt 92 de persoane. La vaccinurile compensate sunt 2.756 de persoane până pe 15 noiembrie. Dar și așa, sunt puțini care s-au imunizat. În anii precedenți tot am dat vina pe tranșele care au venit din partea Ministerului Sănătății, dar și anul acesta, când procedura e diferită, nu prea se agită oamenii. Erau ani când primeam dozele de vaccin mai repede și mergea bine, dar acum atâta avem”, ne-a spus miercuri reprezentanta Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Igyártó Gabriella.

În ceea ce privește virozele, cifrele nu au depășit media anulată, însă acest lucru poate fi influențat și de prezentările la medic.

„Virozele nu au depășit media anuală în săptămâna aceasta. Asta depinde și de prezentările la medic, pentru că noi numai așa putem să le monitorizăm. În jur de 1.800 de cazuri au fost confirmate în săptămâna precedentă și în jur de 300 de cazuri de pneumonie, dar cazuri ușoare și medii”, a mai punctat Igyártó Gabriella.

Anul acesta, campania de vaccinare antigripală a venit cu câteva noutăți. Persoanele care doresc să se imunizeze își iau vaccinul de la farmacie pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie.

Amintim că vaccinul antigripal este compensat 100% pentru următoarele categorii de asiguraţi: minorii cu vârsta de peste 6 luni; gravidele; persoane între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cronice cardio-vasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoane peste 65 de ani; personalul medico-sanitar și auxiliar. Totodată, persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare de 50%.

Printre beneficiile vaccinării antigripale se numără prevenirea îmbolnăvirii, diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile), dar și reducerea semnificativă a spitalizărilor și deceselor cauzate de gripă și pneumonii, se arată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.