ACTUALITATE 18 octombrie 2023

Peste 770 de persoane, imunizate antigripal în județul Covasna

de Daniela Luca | 565 vizualizări

Vaccinarea împotriva gripei se face după reguli noi în acest an

Campania de vaccinare antigripală din acest an vine cu câteva noutăți. Persoanele care doresc să se imunizeze își vor lua singure vaccinul de la farmacie pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie. Pentru categoriile de asigurați aflați în grupele de risc, vaccinul va fi compensat în totalitate, ca și până acum, în timp ce persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare 50%, explică reprezentanta Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Igyártó Gabriella.

Așadar, vaccinul antigripal este compensat 100% pentru următoarele categorii de asiguraţi: minorii cu vârsta de peste 6 luni; gravidele; persoane între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cronice cardio-vasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoane peste 65 de ani; personalul medico-sanitar și auxiliar.

„Anul acesta se cere vaccinul de la medicul de familie care va elibera rețeta. Se merge la farmacie, se ridică de acolo vaccinul și se administrează de către medicul de familie”, ne-a informat directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Unele persoane pot primi vaccinul gratuit sau compensat parțial, ne-a spus și reprezentanta Direcției de Sănătate Publică (DSP), Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

„Am informat toate cabinetele medicilor de familie despre Ordinul Ministerului Sănătății și despre partea de compensare, în funcție de grupa de risc. Cei care vor primi gratuit sunt cei care au primit și până acum. Persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare 50%. Aici depinde de medicul de familie. Dânsul poate să stabilească cine sunt cei care intră în 50% și cei care intră în segmentul de 100%. Sunt și oameni care cumpără vaccinul de la farmacii cu prețul întreg”, ne-a spus luni Igyártó Gabriella.

Doar 32 de persoane din județ au cumpărat vaccinul la preț întreg

Datele DSP Covasna arată că în decurs de o lună s-au imunizat 777 de persoane din județ. Dintre acestea, doar 32 au achiziționat vaccinul la prețul întreg. Ceilalți au solicitat rețete de la medicii de familie și, ulterior, au ridicat serul de la farmacii.

Specialiștii mai spun că perioada aceasta, în care nu sunt atât de multe viroze respiratorii, este cel mai potrivit moment pentru administrarea vaccinului.  

„Dacă merge tot așa și oamenii sunt deschiși, o să ajungem la o acoperire bună la antigripal. Dar rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile. Nici numărul virozelor respiratorii nu este mai mare față de anii precedenți. Au fost în jur de 2.500 de persoane săptămâna trecută. Vom vedea pe parcurs dacă oamenii sunt interesați sau nu. Ar trebui să se vaccineze lumea în perioada asta, pentru că trebuie să treacă 14 zile ca să se imunizeze și ar fi bine să se facă vaccinul în intervalul ăsta când nu sunt chiar atât de multe viroze respiratorii, pentru că dacă sunt bolnavi și cu febră, e contraindicat”, ne-a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.

„Așteptăm să vedem cum o să fie, pentru că e o noutate”

Președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Seres, spune că, în principiu, populația se manifestă împotriva vaccinurilor, însă cei care au înțeles importanța acestora și s-au imunizat până acum, revin pentru a-și face vaccinul în fiecare an. Medicul de familie ne-a mai spus că acei copii care au intrat în colectivitate, ar trebui să primească serul antigripal.

„Merge bine momentan, pacienții au înțeles. (...) La copii, de la 6 luni se poate administra vaccinul. Dacă nu merge în colectivitate și e foarte sănătos și dacă părinții se vaccinează, atunci nu trebuie, că nu are cine să îi ducă boala în casă. Dar dacă intră în contact cu alți copii, atunci e posibil se să îmbolnăvească”, ne-a spus dr. Lucia Seres.

Cei care vor să cumpere vaccinul la preț întreg trebuie să știe că acesta costă între 60 și 70 de lei.

„În farmacii se găsesc vaccinuri antigripale, dar până acum n-a fost cererea așa de mare. Acum vor fi prescrise pe rețete compensate, gratuite. Așteptăm să vedem cum o să fie, pentru că e o noutate.  Sperăm că o să fie bine. Cei expuși la viroze, cei mai în vârstă și cei cu imunitate scăzută trebuie să se vaccineze. Vaccinul costă între 60 și 70 de lei”, ne-a spus reprezentantul Colegiului Farmaciștilor Covasna, Szabó Péter.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
  • Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora, și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesare.

Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, se mai arată pe insp.gov.ro.

Aceeași instituție enumeră și beneficiile vaccinării antigripale. Printre acestea se numără prevenirea îmbolnăvirii, diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile), dar și reducerea semnificativă a spitalizărilor și deceselor cauzate de gripă și pneumonii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.