ACTUALITATE 12 august 2020

Răspunsul la petiția despre urși transmisă Parlamentului European întârzie din cauza pandemiei

de Iulia Drăghici - Taraș | 768 vizualizări

Soluționarea petiției „Pentru asigurarea condițiilor pentru protejarea vieții umane și a proprietăților în regiunile din România unde acestea sunt amenințate de populațiile mari de urs brun”, transmisă în octombrie 2019 Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European, nu a ajuns încă în fața destinatarilor. Pandemia a afectat procesul, a spus marți, la Sfântu Gheorghe, europarlamentarul UDMR, Vincze Loránt. 

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – filiala Covasna a organizat marți, 11 august, o conferință de presă la care a fost prezent și europarlamentarul Vincze Loránt, care a făcut un bilanț al primul an de mandat în Parlamentul European. Printre temele abordate a fost și petiția pe tema urșilor, prin care se solicită sprijin pentru protejarea vieții umane. Totuși, se pare că documentul nu a produs încă niciun ecou, deși a fost transmis încă din octombrie 2019. 

Avem foarte multe puncte pe agenda Comisiei de Petiții care au fost amânate din cauza pandemiei. Deci suntem într-o întârziere, dar eu cred că pe la începutul anului viitor vom reuși să punem pe agendă această temă”, a spus Vincze Loránt.

În același context, acesta a explicat că, până la urmă, rezolvarea acestei probleme ține în primul rând de autoritățile din România, pentru că, dacă vor prezenta indicatori clari care să arate că problema urșilor este reală, atunci, cu siguranță, Comisia Europeană va accepta exceptarea unor regiuni de la regula care prevede interdicția vânatului speciei urs, protejată de lege. 

Evident, aceste măsuri se pot lua la București. E clar, rezolvarea legislativă va trebui să vină de la București, dar e foarte important care este punctul de vedere al Comisiei Europene. Când ni se spune că ursul este protejat și din cauza negocierilor pe care România le-a purtat cu UE și a promis că va ține urșii pe acea listă, nu este așa. Comisia Europeană ar accepta, bazat pe indicatori științifici dacă ursul este suprapopulat într-o regiune, derogarea, respectiv scoaterea unei anumite regiuni din acea listă a speciilor protejate. În acest sens, eu am adresat o întrebare comisarului de mediu și mi-a și răspuns: da, este posibil așa ceva, depinde de autoritățile române să solicite acest lucru”, a declarat Vincze Loránt, care a subliniat că după ce petiția va fi inclusă pe agenda Parlamentului European, „va exista o dezbatere, urmată de o recomandare a Comisiei”.

„Sper ca România să urmeze pașii corecți, în sensul de a proteja oamenii, bunurile oamenilor și să realizeze un management al faunei în România. Este posibil. În Finlanda, în țările baltice, ursul poate fi vânat pentru că acei indicatori fac posibil acest lucru”, a punctat europarlamentarul. 

Petiția „Pentru asigurarea condițiilor pentru protejarea vieții umane și a proprietăților în regiunile din România unde acestea sunt amenințate de populațiile mari de urs brun” a fost inițiată de reprezentanții județelor Covasna, Harghita, Brașov și Mureș și transmisă în octombrie 2019 Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European. 

Documentul a fost realizat, au spus inițiatorii, pe baza discuțiilor purtate de-a lungul timpului cu primarii din cele patru județe, reprezentanții fermierilor, composesoratelor, a structurilor silvice private, a specialiștilor și gospodarilor. 

Petiția vine și cu trei propuneri concrete: efectivul optim și cel real să fie prezentat în mod real, abordarea diferită a aprobării cotelor de vânătoare și despăgubirea reală și rapidă pentru pagubele produse de vânat. 

Pe de altă parte, atunci, specialiștii în protecția animalelor au subliniat că problema conflictului dintre oameni și urși nu este una nouă, ci a existat dintotdeauna. Diferența este că până acum nu s-a vorbit așa intens pentru că nici mijloacele de comunicare nu erau atât de avansate și accesibile. 

Între timp, Ministerul Mediului a venit cu soluția de a acorda fonduri cetățenilor pentru a-și cumpăra garduri electrice. O soluție care nu poate să rezolve problema pe termen lung, potrivit lui Vincze Loránt. 

Specialiștii trebuie să decidă care este soluția cea mai bună. În Europa, sunt câteva state unde urșii sunt prezenți și managementul este eficient. Deci trebuie să ne uităm care sunt măsurile luate acolo. Probabil, exclusiv un gard electric nu va fi suficient, este nevoie de mai multe măsuri”, a punctat acesta.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.