Rampa de deşeuri menajere din Târgu Secuiesc va fi închisă şi ecologizată în acest an
Rampa de deşeuri menajere din municipiul Târgu Secuiesc va fi închisă şi ecologizată în acest an, printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, câştigat de Consiliul Judeţean Covasna.
Directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM), Gheorghe Neagu, a declarat marţi că pregătirile pentru închiderea rampei au demarat luna aceasta, iar lucrările se vor finaliza cel mai probabil în primul semestru al anului.
Neagu a menţionat că rampele de gunoi din oraşele Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt, care nu corespundeau normelor europene, au fost deja închise şi ecologizate în anii anteriori, iar termenul limită pentru închiderea celei din municipiul Sfântu Gheorghe este iulie 2017.
Potrivit acestuia, închiderea rampei de gunoi din Sfântu Gheorghe depinde de construirea depozitului ecologic de la Leţ, care se va întinde pe o suprafaţă de peste 15 hectare şi care va colecta toate deşeurile menajere din judeţul Covasna.
„Practic, finanţarea este asigurată, urmează să se finalizeze licitaţia pentru execuţie, deoarece au existat contestaţii, iar după ce noul depozit va fi pus în funcţiune se va putea închide şi rampa de la Sfântu Gheorghe. Deci, s-ar putea ca termenul să se devanseze, să nu fie 2017, ci mult mai devreme”, a spus Gheorghe Neagu.
Conform proiectului, în incinta depozitului de la Leţ vor exista şi o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de epurare.
„Este unul dintre cele mai mari şi importante proiecte derulate în judeţul Covasna (...) Populaţia judeţului produce anual 195.000 de tone de deşeuri şi de aceea am gândit acest proiect de gestionare în sistem integrat. La Moacşa va funcţiona, practic, o uzină, cu staţie de sortare şi compostare care va rezolva pe termen lung problema acestor mii de tone de deşeuri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
Proiectul de închidere a rampelor neconforme şi realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ are o valoare de aproape 30 de milioane de euro şi este finanţat în proporţie de 80% din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, din fonduri guvernamentale (18%) şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna (2%).