Protocol naţional pentru depistarea firmelor care oferă fictiv locuri de muncă în străinătate
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna vrea să extindă la nivel naţional protocolul de colaborare încheiat în urmă cu câteva luni cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) în vederea depistării firmelor care oferă fictiv locuri de muncă în străinătate.
Preşedintele CCI Covasna, Édler András, a declarat că protocolul vizează schimbul de date şi informaţii legate de firmele de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate şi are ca scop atât protejarea cetăţenilor, cât şi a societăţilor care activează corect în acest domeniu.
„Credem că acest protocol este atât în interesul cetăţenilor, cât şi al firmelor de recrutare a forţei de muncă, de aceea vrem să îl extindem la nivel naţional. (...) Vrem să protejăm acele firme serioase, de bună credinţă, dar în acelaşi timp şi să oferim siguranţă oamenilor care caută un loc de muncă în străinătate. (...) Noi vom aduna datele, iar dacă omul va veni la noi să se intereseze de firma X, vom verifica informaţiile şi vom putea avertiza dacă au fost probleme cu firma respectivă, dacă au fost reclamaţii sau dacă e o firmă de încredere. Am început cu colectarea datelor din judeţ, iar acum vrem să extindem proiectul la nivel naţional pentru că oamenii pot fi înşelaţi de oricine şi trebuie să fie preveniţi”, a declarat Édler András.
Protocolul de colaborare cu IPJ Covasna a fost încheiat în luna martie, la scurt timp după ce mai multe zeci de persoane din judeţ care au căutat un job în străinătate au fost escrocate de patronul unor firme din municipiul Târgu Secuiesc.
Potrivit conducerii Serviciului de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Covasna, în acest caz au fost înregistrate aproape 140 de plângeri.
Pentru depistarea firmelor neautorizate în domeniul recrutării şi intermedierii forţei de muncă, CCI Covasna a încheiat la nivel local un protocol similar şi cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.