ACTUALITATE 18 decembrie 2017

Magistraţii covăsneni au ieșit în stradă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1058 vizualizări

Aceștia s-au alăturat manifestanților din țară, care protestează împotriva modificărilor propuse la legile justiției 

Magistraţii au ieșit în stradă luni în mai multe oraşe, fiind nemulţumiţi de modificările propuse pentru legile justiţiei şi ale Codurilor Penal şi de procedură penală. 

Și la Sfântu Gheorghe, în fața Tribunalului Covasna, a avut loc o astfel de acțiune de protest spontan.

Îngrijorările magistraților de la Tribunalul Covasna

Magistrații participanți susțin că proiectele de modificare a Legilor Justiției au fost discutate cu ignorarea avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și  recomandărilor MCV.

Magistrații își exprimă îngrijorarea față de modul în care se încearcă modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, modificările urmând a crea un  dezechilibru între interesul general al societății, de a fi protejată de consecințele faptelor infracționale și interesul legitim al persoanelor anchetate penal de a avea dreptul la un proces echitabil și de a fi prezumate nevinovate până la o hotărâre definitivă de condamnare.

Protestul vizează atât maniera aleasă pentru desfășurarea acestui proces legislativ - în procedură de urgență, fără transparență și fără o prealabilă consultare a magistraților - cât și conținutul unora dintre propunerile avansate, care vor îngreuna actul de urmărire penală, vor slăbi capacitatea de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, în special împotriva celei mai agresive forme de ilicit juridic - ilicitul penal”, au transmis, la solicitarea cotidianului „Observatorul de Covasna”, magistrații de la Tribunalul Covasna, care au participat la protestul din 18 decembrie. 

Poziția procurorilor covăsneni care au participat la protest 

Și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna au trimis un comunicat de presă în care își exprimă poziția față de propunerile parlamentarilor de a modifica legile justiției, prin care au precizat și că luni seara vor merge la Brașov pentru a continua protestele. 

 „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna au participat astăzi, 18.12.2017, la protestul care a avut loc în faţa Tribunalului Covasna la ora 13:00.

Procurorii exprimă îngrijorarea profundă față de maniera accelerată și netransparentă în care se organizează dezbateri atât asupra legilor privind organizarea sistemului judiciar, statutul magistratului și organizarea CSM, dar și asupra Codului de procedură penală, fără ca prevederile propuse să fie fundamentate la nivel practic și fără o analiză atentă a implicațiilor asupra sistemului normativ. 

Ca parte a sistemului judiciar, procurorii au datoria să apere interesele generale ale societății. Instrumentele necesare strângerii probelor trebuie să se mențină eficiente, pentru descoperirea infracțiunilor, pentru a da relevanța principiului aflării adevărului și rolului activ, nu doar pentru a interveni - procurorii sau organele de cercetare penală - când posibilitățile de strângere a probelor au fost compromise.

Din ansamblul modificărilor propuse se desprinde concluzia că orientarea este în sensul dilatării sferei drepturilor acordate persoanelor inculpate, în detrimentul păstrării efective a garanțiilor procesuale acordate persoanelor vătămate. Practic, intervine o răsturnare a valorilor specifice unui stat de drept.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna vor participa de asemenea la protestul magistraţilor care va avea loc astăzi, 18.12.2017, în faţa Tribunalului Braşov la ora 17:00 în încercarea de a trage un semnal de alarmă cu privire la modificările alarmante şi fără un studiu de impact care se doresc a fi implementate.

Magistraţii sunt parte a societăţii care, dincolo de statut, atunci când au nemulţumiri şi atenţionează asupra unor iminente şi majore disfuncţii de sistem, prin iniţierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalităţi care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuieşte justiţia. Justiţia trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepţi, pentru noi toţi”, arată comunicatul semnat de Simona Ştefăniu,  procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna.

Astfel de manifestații au avut loc în mai multe orașe din țară, printre care s-au numărat și Cluj-Napoca, Galați, Constanța. 

Potrivit Agerpres, magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară vor ieşi luni în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00, pentru a-şi manifesta nemulţumirile în legătură cu modificările ce ar putea fi aduse legilor justiţiei şi Codurilor penale.

Sursă foto: Sepsi Radio

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.