ACTUALITATE 15 decembrie 2014

Protest „cu cântec” la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 726 vizualizări

Peste 150 de persoane au cântat imnul Ungariei în faţa Prefecturii după ce steagul secuiesc a fost îndepărtat de pe clădirea Consiliului Județean, iar panoul „SIC” reamplasat în fața Prefecturii

În jur de 150 de persoane s-au adunat luni după masa în fața Prefecturii Covasna și au intonat în mai multe rânduri imnul Ungariei. Manifestări de acest fel vor continua și în zilele următoare în semn de protest față de măsura luată de prefectul Marius Popica, care a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar pentru că nu a respectat protocolul de intonare a imnului unui stat.

Imn cântat de mai multe ori

La inițiativa Partidului Civic Maghiar, în jur de 150 de persoane s-au adunat luni în fața Prefecturii Covasna, unde au cântat de mai multe ori imnul Ungariei, au citit pasaje din Biblie și au spus rugăciuni. Aceștia au purtat steaguri secuiești, dar și steagul Ungariei. „Ne-a ajuns cuțitul la os. Este o jignire către comunitatea maghiară, către națiunea maghiară făcută de prefectul județului Covasna, cel care a zis că vrea prietenie între popoare la vremea când s-a angajat să ocupe această funcție. Să nu putem intona imnul național, care este și un cântec religios, să nu-l putem cânta în Ziua maghiarilor de pretutindeni, Ziua unității naționale, când peste tot în lume maghiarimea cântă acest imn, noi să nu avem dreptul, eu zic că este o jignire” – a declarat președintele Consiliului Național Secuiesc, Gazda Zoltán. Acesta a adăugat că vor continua acțiunile de protest, și că între timp au demarat procedurile de contestare a sancțiunii date de Prefectura Covasna Partidului Civic Maghiar.

Se implică și UDMR

La evenimentul de luni au fost prezenți membrii tuturor partidelor maghiare, inclusiv liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor. Acesta a spus că se va implica activ în organizarea protestelor din zilele următoare, și că în opinia lui atacurile asupra comunității maghiare reprezintă o „răfuială politică”.

Am venit nu numai pentru că și inima mă trage aici, la această manifestare care este pentru imnul maghiarilor de pretutindeni, ci am venit și ca politician, ca președintele UDMR Covasna, și vă anunț că de mâine UDMR este alături de Partidul Civic Maghiar în ceea ce înseamnă organizarea acestui eveniment. Intenția noastră este ca în fiecare zi să fim cât mai mulți, iar vineri să fim foarte mulți aici în fața Prefecturii. Eu cred că un imn este cel mai apropiat de sufletul unui om. Eu sunt mândru că sunt secui, că sunt maghiar, sunt mândru de imnul nostru maghiar, așa cum și românii sunt mândri de imnul națiunii române. Așa este absolut normal, dar stima unuia către celălalt începe de la respectul reciproc. Pot să afirm că este o răfuială politică venită din partea Bucureștiului pentru că secuii au votat cum au votat la turul doi al alegerilor prezidențiale, și pentru că UDMR a ieșit de la guvernare, și deja a doua zi s-a rupt ața” – a declarat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Prefectura cere respectarea legii

Evenimentul a fost organizat după ce Prefectura Covasna a amendat conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) pentru că la comemorarea Tratatului de la Trianon, eveniment ce a avut loc pe data de 4 iunie, au intonat imnul Ungariei în mod neconform cu legea. „Prefectura nu a interzis și nu va interzice niciodată intonarea vreunui imn. Aici vorbim strict de o amendă dată organizatorilor pentru faptul că nu s-a intonat și imnul României, așa cum ar fi fost normal. Imnul Ungariei sau al altui stat poate fi cântat oricum și oriunde, însă dacă este intonat într-un cadru organizat, la evenimente festive, trebuie să fie urmat de imnul României ca semn de respect față de imnul țării respective. Trăim într-un stat de drept, oamenii se pot manifesta cum doresc, dar să respecte simbolurile statului de drept” – a declarat prefectul Marius Popica.

Miting Imn panou SIC Prefectura Covasna 15 decembrie 2014 - 2

Panoul SIC a fost reamplasat în centrul orașului

Tot luni a fost reamplasat în fața Prefecturii Covasna panoul „SIC – Terra Siculorum” ca semn de protest față de o altă măsură a prefectului Marius Popica, care l-a dat în judecată pe președintele Consiliului Județean Covasna pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești care spune că steagul secuiesc a fost pus pe fațada clădirii CJ în mod ilegal.

„Am luat steagul secuiesc de pe fațada clădirii pentru că domnul prefect, după ce am ieșit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive și irevocabile a unei instanțe. Asta la momentul de față mă costă 44.000 de lei, dar problema nu este această sumă, ci faptul că dacă nu scot acest steag, va intenta un proces penal, și asta urmărește. Am luat steagul, repunem în fața Prefecturii să fie mai vizibil pentru domnul prefect” – spune președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sandor. Acesta a adăugat că nici nu se aștepta la altceva din partea prefectului Marius Popica din cauza faptului că, spune el, există „o răfuială neimaginabilă din partea guvernului de la București”.

Prefectul a spus că în fața unei hotărâri judecătorești nimeni nu are ce comenta. „Nu avem ce comenta la hotărârile judecătorești definitive și irevocabile. Eu dacă nu cer respectarea lor, pot să plec. Asta este treaba mea ca prefect, să veghez la respectarea legii, asta scrie în fișa postului” – a menţionat prefectul Marius Popica.

Panoul a fost amplasat prima dată în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna noiembrie a anului 2012. Liderii UDMR Tamás Sándor şi Antal Árpád au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un semn de protest faţă de acţiunile fostului prefect Codrin Munteanu, care prin acţiunile şi declaraţiile sale a jignit comunitatea maghiară şi a „desconsiderat” simbolurile lor naţionale şi identitare.

După ce Codrin Munteanu a fost numit secretar de stat, iar locul lui la prefectură a fost luat de Dumitru Marinescu, în primăvara anului 2013, panoul a fost îndepărtat și dus în curtea sediului UDMR din Sfântu Gheorghe unde a stat până luni, când a fost reamplasat în fața Prefecturii Covasna, UDMR având autorizație de la Primăria Sfântu Gheorghe în acest sens.

În zilele următoare acțiunile din fața Prefecturii vor continua, oamenii se vor aduna pe tot parcursul săptămânii și vor cânta imnul Ungariei, iar marțea viitoare vor protesta în parcul Elisabeta împotriva cererii prefectului ca primarul Antal Árpád să înlăture steagul secuiesc amplasat în vara anului 2013 de Partidul Civic Maghiar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
oau, 16 decembrie 2014
Bai fratilor. oare , in tara asta nu-i poate linisti nimeni pe acesti provocatori???
Voinea, 16 decembrie 2014
Liderii extremisti maghiari nu inteleg ce e aia lege si disciplina/ordinea publica/cetateneasca!Ei cred ca pot face orice in tara asta, in sfidarea statului, legilor si romanilor. Ei nu inteleg ca mai citeste integral
florin, 15 decembrie 2014
Fraieri mai sunteti, de cate ori a sarit pcm sau udmr sa va anuleze o amenda? Ati ajuns niste sclavi. Vai, ioi i-a dat amenda, saracu..... la voi se gandeste cineva cand nu aveti ce pune pe masa citeste integral
Marius, 15 decembrie 2014
Presupun ca Imnul Romaniei nu l-ati intonat ? Cine pe cine provoaca ? Avea dreptate istoricul sarb: "Poporul roman e imbecil de tolerant" !
Dacul dd, 15 decembrie 2014
Este clar.Oamenii astia iubesc oguria si trebuie trecuti Tissa
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.