ACTUALITATE 12 februarie 2010

Proprietarii garajelor ilegale, somaţi să le dărâme

de Covasna Media | 815 vizualizări
Ei au la dispoziţie până la 1 martie să facă acest lucru singuri, ulterior le va demola Primăria. Fostul viceprimar propune o cale de mijloc, care ar putea aduce venituri la bugetul local 12feb2010-garajProprietarii a peste 200 de garaje ridicate fără autorizaţie în municipiul Sfântu-Gheorghe au fost somaţi să demoleze construcţiile până la data de 1 martie, în caz contrar acest lucru îl va face Primăria. Fostul viceprimar, consilierul local Balint Jozsef, a afirmat ieri că problema este una destul de acută, cu o vechime de 20 de ani, şi vine cu o propunere prin care să se încerce diminuarea efectelor acestei măsuri a municipalităţii asupra proprietarilor. „Majoritatea acestor construcţii sunt pe domeniul public al municipiului, cele construite legal sunt cu chirie sau contract de concesiune, la diferite preţuri, peste 600 la număr, iar cele construite ilegal peste 200 - chiar 300 de garaje”, a spus Balint Jozsef.

Ei au la dispoziţie până la 1 martie să facă acest lucru singuri, ulterior le va demola Primăria. Fostul viceprimar propune o cale de mijloc, care ar putea aduce venituri la bugetul local

12feb2010-garajProprietarii a peste 200 de garaje ridicate fără autorizaţie în municipiul Sfântu-Gheorghe au fost somaţi să demoleze construcţiile până la data de 1 martie, în caz contrar acest lucru îl va face Primăria. Fostul viceprimar, consilierul local Balint Jozsef, a afirmat ieri că problema este una destul de acută, cu o vechime de 20 de ani, şi vine cu o propunere prin care să se încerce diminuarea efectelor acestei măsuri a municipalităţii asupra proprietarilor.

„Majoritatea acestor construcţii sunt pe domeniul public al municipiului, cele construite legal sunt cu chirie sau contract de concesiune, la diferite preţuri, peste 600 la număr, iar cele construite ilegal peste 200 - chiar 300 de garaje”, a spus Balint Jozsef. În opinia acestuia, garajele ilegale ar putea deveni o sursă de venit şi pentru oraş, astfel că propunerea lui este ca fiecare dintre aceste garaje să fie verificat de o comisie, iar cele care corespund din punct de vedere estetic şi nu aduc un impediment peisajului urbanistic al oraşului să fie ajutaţi să intre în legalitate. Pentru cele care nu corespund, ele să fie demontate, însă nu pe timp de iarnă, spune Balint.

Chirie retroactivă

El a declarat că va propune prin iniţiativa lui pe lângă formarea comisiei şi verificarea situaţiei fiecărei construcţii, ca în cazul celor care vor fi păsuiţi, să se stabilească o chirie, inclusiv retroactivă.

„Pentru cei necorespunzători să fie o perioadă de demolare între 2 şi 6 luni, întrucât în ianuarie şi februarie nu a fost vreme prielnică pentru mutarea sau demolarea garajelor. Nu trebuie să uităm că aceste garaje au fost ridicate cu acordul tacit al autorităţilor locale de la acea vreme şi Primăria şi primarul sunt continuatorii acelor autorităţi şi soarta acestor garaje nu ar trebui să depindă de dârzenia sau mila primarului. De aceea, fiind un cunoscător al acestei probleme şi ţinând cont de solicitarea mai multor cetăţeni, iniţiez un proiect de hotărâre al CL privind reglementarea corespunzătoare a acestei probleme, făcând astfel posibilă discutarea în şedinţa ordinară din luna ferbuarie a CL a acestei probleme”, a mai spus Balint Jozsef.

Chirii între 7 şi 540 de lei pe an

Chiria anuală pentru aceste garaje este una dintre cele mai variate, de la 7 lei pe an, cât plăteşte liderul sindical din Primărie, Ferencz Tibor, până la 540 de lei anual. Ca venituri la bugetul local, Balint spune că anul trecut din chirii şi redevenţe la garaje s-au încasat 56.000 de lei, însă suma ar putea creşte semnificativ dacă la aceasta s-ar adăuga şi chiriile celor selectaţi din celelalte garaje care ar putea rămâne în urma verificării comisiei.

Legat de garaje, în luna noiembrie anul trecut Consiliul Local a impus o serie de norme de bună gospodărire referitoare la aspectul acestora.

Astfel, proprietarii de garaje amplasate pe terenuri aparţinând municipiului sunt obligaţi să menţină aceste imobile în stare bună, aşa cum prevăd contractele de concesiune sau închiriere încheiate de aceştia cu Primăria. În opinia consilierilor, şirurile de garaje amplasate în diferite zone ale municipiului vor trebui să fie reabilitate prin grija proprietarilor, pentru ca în cele din urmă să se obţină un aspect urbanistic uniform.

Aleşii locali sunt de părere că cei care au garaje ar trebui să se îngrijească şi de exteriorul acestora, nu doar de interiorul lor, drept pentru care persoanele fizice care nu vor respecta aceste cerinţe riscă amenzi între 1.000 şi 1.200 de lei, iar cele juridice amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei Intenţia de demolare a garajelor ilegale face parte din seria de acţiuni de îmbunătăţire a aspectului oraşului.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
coverdale, 14 februarie 2010
Ar fi bine daca primaria ar veni cu o solutie constructiva si dupa aceea sa inceapa demolarile. Intr-o discutie avuta cu domnul vice primar Balint i-am propus o varianta de rezolvare in problema citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.