Proiectul pentru înființarea Parcului Zoologic la Șugaș Băi a fost adoptat
Proiectul pentru înființarea unui Parc Zoologic la Șugaș Băi, pe un teren de 16 hectare care în prezent este folosit drept pășunat, a fost adoptat joi, de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, în ședința ordinară a lunii septembrie.
Autoritățile au subliniat în acest context că „Programul de dezvoltare locală în vederea realizării unui Parc zoologic, obiectiv de agrement educațional în domeniul protecției mediului în Municipiul Sfântu Gheorghe” nu prevede constituirea unei grădini zoologice în reședința de județ, dar că va fi un spațiu unde să fie aduse animalele care trăiesc oricum în zona Carpaților. În plus, ideea nu este nouă, a precizat primarul Antal Árpád.
„Nu va fi un zoo. E foarte important de subliniat acest lucru. Va fi o zonă dintr-o pădure unde vor fi animale sălbatice din zona noastră. Nu vor fi aduse animale care nu sunt din zona Carpaților. Este o inițiativă, de altfel, foarte veche, a fost o inițiativă a unui consilier local al Partidului Civic Maghiar din urmă cu peste 10 ani. Iar acum s-a găsit un parteneriat cu un parc similar din Ungaria foarte popular și care nu a avut critici nici măcar din zona „foarte verde”, dacă doriți. Eu l-am mandatat pe domnul director de la Asociația Vadon ca înainte să demarăm acest proiect să aibă discuții cu reprezentanții societății civile, ceea ce s-a și întâmplat. Deci în mod realist nu văd ce critici pot fi aduse. Nu vrem să facem zoo la Sfântu Gheorghe, ci vrem un loc unde pot merge familiile, tinerii, copiii și pot învăța despre animalele cu care noi trăim împreună aici în România”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.
Tot edilul a precizat și că Ministerul Agriculturii trebuie să își dea acordul ca terenul de 16 hectare, care în prezent este folosit ca pășunat, să fie folosit ca parc pentru animale.
Demeter János, directorul Asociației Vadon, care va administra Parcul, a spus în prezentarea sa din plenul Consiliului Local că următorul pas în concretizarea acestui proiect este realizarea unui studiu de impact asupra mediului și că apoi se va trece la dezvoltarea parcului.
Acesta a declarat și că în trecut au fost mai mulți specialiști din Ungaria care au verificat zona și care au spus în unanimitate că ideea autorităților este bună și că merită implementată.
Totodată, acesta a punctat și că parcul ar putea avea un impact economic semnificativ, pentru că poate atrage mulți turiști în zonă, dar și social, pentru că dorește promovarea dezvoltării sustenabile a județului, respectiv impact educativ, pentru că își propune și creșterea unor generații care să știe importanța protejării mediului.
Proiectul a fost în dezbatere publică pe site-ul primăriei. În actele întocmite pentru adoptarea hotărârii se arată și că în acest timp „nu s-au depus propuneri, sugestii și opinii”.
Pe de altă parte, USR PLUS Sfântu Gheorghe a reacționat la această intenție a municipalității, numind-o inadecvată și inoportună.