ACTUALITATE 19 noiembrie 2013

Proiectul Office al limbajului competențelor, prezentat la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 50 vizualizări

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a găzduit marți, la Sfântu Gheorghe, o prezentare a Proiectului Office, destinat întăririi pieței de formare din România. Proiectul a fost derulat în ultimii trei ani în țara noastră de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în colaborare cu mai multe școli de formare profesională din Italia și Institutul de Formare Profesională în Muncă din Roma.

Reprezentanta părții italiene din proiect, Sara Ricci, a declarat că acesta a cuprins toate cele 23 de centre de formare profesională din România, iar în cadrul programelor s-au prezentat module de formare profesională pe modelul European. Mai exact, este vorba despre însușirea de către cursanți a limbajului competențelor, astfel încât pe diplomele pe care aceștia le vor dobândi în urma cursurilor să scrie exact care sunt lucrurile pe care le pot face, în orice meserie.

Am analizat în grupurile de lucru care sunt nevoile pieței de formare din România, introducând apoi conceptele bunelor practici din Italia, astfel încât ele să corespundă cerințelor europene. Prin informare reciprocă, s-au creat procese inovative referitoare la formarea profesională, astfel ca cei care lucrează în domeniu să poată oferi agenților economici exact persoanele pe care le caută spre angajare”, a explicat Sara Ricci.

Potrivit acesteia, dincolo de partea teoretică, proiectul a avut și o parte practică în care 200 de șomeri au fost instruiți prin noua metodă de formare. Peste 50% dintre aceștia au reușit să se angajeze direct la agenții economici care au oferit suportul de practică.

Sara Ricci a mai spus că în cadrul proiectului a observat o deschidere mare atât din partea agenților economici cât și din partea șomerilor, care au fost dornici să acumuleze cunoștințe prin limbajul competențelor. Reprezentanta părții italiene a mai arătat că românii au o capacitate ridicată de a răspunde inovațiilor și de a se adapta, ceea ce prin însușirea de meserii pe sistemul limbajului competențelor îi va ajuta, cu siguranță, în mobilitatea pieței muncii – fie că vorbim de piața muncii internă sau cea europeană.

Sigur că însușirea unor meserii prin acest sistem îi va ajuta și pe românii din Italia, dar sper, de asemenea, la o mobilitate dinspre Italia spre România, mai ales că am observat o capacitate mai mare de progres a României, comparativ cu Italia”, a mai spus Sara Ricci.

Aceasta a ținut să sublinieze că pentru ca centrele de pregătire din România să poată califica oameni inclusiv pentru piața europeană, este nevoie, dincolo de teorie, de contribuția legislativă a țării noastre, care trebuie să susțină și să introducă aceste inovații la nivel politic. Prin urmare, România ar trebui să își asume acest proiect și să modifice legea calificărilor și a modului în care se face ucenicia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.