ACTUALITATE 9 aprilie 2009

Proiect de peste 2 milioane de euro pentru Mestecănişul de la Reci

de Covasna Media | 475 vizualizări
CJ Covasna a adoptat ieri înfiinţarea unui centru de vizitare pentru turişti, la Reci

Consiliul Judeţean Covasna (CJ) a aprobat ieri depunerea unui proiect în valoare de peste 2 milioane de euro privind înfiinţarea în rezervaţia naturală „Meste cănişul de la Reci şi bălţile de la Ozun – Sântionlunca“ a unui centru de vizitare pentru turişti. Proiectul aprobat de consilierii judeţeni cuprinde înfiinţarea centrului de vizitare, cu scop de informare a turiştilor care doresc să viziteze Mestecănişul de la Reci, dar şi pentru atragerea unui mai mare număr

CJ Covasna a adoptat ieri înfiinţarea unui centru de vizitare pentru turişti, la Reci

Consiliul Judeţean Covasna (CJ) a aprobat ieri depunerea unui proiect în valoare de peste 2 milioane de euro privind înfiinţarea în rezervaţia naturală „Meste cănişul de la Reci şi bălţile de la Ozun – Sântionlunca“ a unui centru de vizitare pentru turişti. Proiectul aprobat de consilierii judeţeni cuprinde înfiinţarea centrului de vizitare, cu scop de informare a turiştilor care doresc să viziteze Mestecănişul de la Reci, dar şi pentru atragerea unui mai mare număr de turişti în regiune.

Acest lucru s-ar întâmpla prin existenţa unor spaţii în care vizitatorii pot afla mai multe informaţii despre trasee, starea drumurilor, floră, faună, obiceiuri şi tradiţii ale locului. Centrul de vizitare de la Reci pregăteşte turiştii pentru ceea ce urmează să găsească înăuntrul zonei protejate, asupra valorilor existente, şi îi conştientizează cu privire la necesitatea protejării naturii.

În cadrul Centrului, pe lângă activităţile de informare a turiştilor, vor fi organizate şi cursuri de învăţare a meşteşugurilor specifice zonei, a obiceiurilor populare, cursuri de instruire referitoare la posibilităţile de folosire durabilă a resurselor naturale, ore din domeniul ştiinţelor naturii pentru elevi.

Centrul de la Reci va fi realizat pe un teren de 2-2,5 ha, cu posibilităţi de dezvoltare şi extindere. Principalele obiective din cadrul centrului de vizitare cuprind clădirea centrală, realizată în stilul conacelor din zona judeţului Covasna, găzduind expoziţie, bibliotecă, sală de şedinţă cu încăperile auxiliare, punct de informaţii şi suveniruri, toalete, birouri, laborator, holuri, depozite şi aşa mai departe, apoi clădirea cercetărilor, centru de prezentare meşteşuguri tradiţionale şi alte construcţii gen şură, grajd, ateliere de meşteşuguri tradiţionale: fierărie, ţesătorie, olar etc., potecă de studiu, foişor, puncte de observaţie şi fotografiere/filmare.

În cadrul programului nu se pot accesa fonduri pentru realizarea unor spaţii de cazare şi masă, în schimb s-a prezentat ideea unei instituţii de genul şcolilor de pădure, care ar putea contribui la educarea copiilor într-un mediu cât mai natural. Proiectul adoptat joi de CJ Covasna va fi depus până la sfârşitul lunii prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Potrivit Planului de Dezvoltare a Judeţului Covasna pe Termen Mediu – 2006-2013, este în strategia judeţului Covasna realizarea unor instituţii care să faciliteze accesul turişilor în ariile naturale protejate, educarea şi informarea acestora, cât şi a populaţiei. Mestecănişul de la Reci şi bălţile de la Ozun-Sîntionlunca au o suprafaţă de 2.020 ha, iar Mestecănişul pe o suprafaţă de 2.112,6 ha este sit de importanţă comunitară.

Perioada de realizare a proiectului este 2009-2013, bugetul preconizat al proiectului este de 2.136.000 euro, iar termenul de depunere este 30 aprilie 2009. Toate cheltuielile eligibile sunt finanţate 100%, potrivit ghidului solicitantului, iar Consiliul Judeţean, în momentul aplicării la programul de finanţare, se obligă să asigure resursele materiale şi financiare necesare funcţionării centrului de vizitare pe o perioadă de minim 5 ani din momentul finalizării proiectului.

Pentru studii şi achiziţionare teren Consiliul a asigurat bugetul necesar din fondul de rulment, în valoare de 300.000 lei.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.