ACTUALITATE 28 mai 2015

Proiect de cartografiere, revitalizare şi popularizare a meşteşugurilor tradiţionale din judeţ

de Agerpres | 572 vizualizări

Meşteşugurile tradiţionale din judeţul Covasna vor fi cartografiate, revitalizate şi popularizate printr-un proiect al Centrului Judeţean de Cultură, finanţat din fonduri norvegiene.

Directorul Centrului de Cultură, Imreh Marton István, a declarat joi că în judeţul Covasna se mai păstrează 36 de meşteşuguri tradiţionale practicate de peste 250 de meşteri populari. Potrivit acestuia, în cadrul proiectului va fi realizată o bază de date digitală care va oferi informaţii referitoare la meşteşugurile tradiţionale şi meşterii populari din zonă şi vor fi realizate zece filme documentare. De asemenea, va fi realizată o strategie de marketing pentru atragerea turiştilor şi valorificarea produselor meşteşugăreşti.

„Instituţia noastră a mai făcut cercetări în această direcţie în urmă cu câţiva ani, am încercat să identificăm toţi meşterii populari din judeţ, dar nu am avut resurse financiare pentru a face un proiect mai amplu, de aceea ne bucurăm că am obţinut acest grant. Vreau să mulţumesc colegilor mei care au scris acest proiect care a concurat cu alte 300. Considerăm că e datoria noastră să ajutăm meşteşugarii din judeţ. Printre altele, vrem să realizăm zece filme documentare, pentru că ţinta noastră sunt pe de o parte meşteşugarii, să facem cunoscut ceea ce reprezintă ei şi ce fac, iar pe de altă parte tinerii. Lor vrem în primul rând să le prezentăm aceste filme, să mergem în şcoli şi la alte manifestări pe care le frecventează ei pentru a afla despre aceste meşteşuguri. De asemenea, vrem să facem o strategie pe baza căreia se vor realiza pachete sau oferte turistice pe care le vom trimite la operatori de turism, la pensiuni, peste tot unde turiştii se pot conecta cu aceste ateliere meşteşugăreşti”, a declarat Imreh Márton István.

În cadrul proiectului va fi realizat şi un muzeu virtual, care va prezenta obiecte folosite sau realizate în ateliere meşteşugăreşti astăzi părăsite fie pentru că meşterii nu mai trăiesc, fie pentru că sunt prea bătrâni să mai lucreze, iar în toamna acestui an, la Sfântu Gheorghe, va fi organizată Ziua Meşteşugurilor Tradiţionale.

Dr. Kinda István, muzeograf la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a declarat că este îmbucurător faptul că în aproape fiecare localitate din judeţul Covasna mai există cel puţin un meşter popular. El a menţionat că proiectul are o componentă multiculturală, întrucât va cuprinde meşteşuguri specifice românilor, maghiarilor şi romilor care trăiesc în zonă. „Unul dintre filme va fi despre oieritul practicat de românii din zona Întorsurii Buzăului, iar altul despre împletitul coşurilor de către romii din Zagon sau Cernat, vom vedea”, a spus dr. Kinda István.

Informaţiile privitoare la proiect, baza de date a meşteşugurilor, galeria de filme şi harta interactivă vor fi postate pe site-urile www.folktrades.ro şi www.mestersegek.ro până pe data de 24 aprilie 2016. Proiectul are o valoare de 301.792 lei şi este finanţat din Fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.