ACTUALITATE 24 iulie 2020

Proiect de 14 milioane de lei, pentru echipamente și aparatură medicală la SJU Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 959 vizualizări

Consiliul Județean Covasna a abordat joi, 23 iulie, în ședința ordinară, discuții despre un nou proiect depus de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe pentru obținerea unei finanțări europene. Valoarea totală se ridică la 14 milioane de lei. Banii ar urma să fie utilizați pentru achiziționarea de echipamente medicale și aparaturi, care să ajute, în continuare, la protejarea sănătății populației și creșterea capacității, în contextul pandemiei cauzate de COVID-19. 

Este un proiect pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Spitalul Județean a depus un proiect și acum urmează să dăm verdictul pentru o clarificare pe care a cerut-o Programul Operațional de Infrastructură Mare, este vorba despre POIM. Obiectivul general al investiției constă în creșterea capacității de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-COV-2 pentru Spitalul Județean de Urgență, prin dotarea corespunzătoare cu materiale și echipamente de protecție medicală și aparatură medicală. Este vorba despre o sumă de 14 milioane de lei, acoperită în totalitate de POIM”, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, în prezentarea proiectului în ședința online a Consiliului. 

Hotărârea de aprobare a clarificărilor a trecut cu unanimitate de voturi. Ulterior, prezent la ședință, managerul Spitalului, András-Nagy Róbert, a vorbit despre detaliile proiectului. 

Am depus un proiect în valoare de aproape 14 milioane de lei, aproximativ 2,9 milioane de euro. Proiectul acesta se axează în principal pe întărirea capacității spitalului pe două segmente: unul, pe achiziția de materiale și echipamente de protecție în valoare de aproape 7,5 milioane de lei, respectiv, achiziția de aparatură medicală nouă, în valoare de 5,22 de milioane de lei. (...) Practic, valoarea achizițiilor noi este de peste 12,5 milioane de lei, în sensul că în cadrul acestei axe, potrivit ghidului de finanțare, puteau fi decontate și acele cheltuieli pe care spitalele suport Covid în speța noastră, le-au generat în debutul pandemiei. Se referă la echipamente de protecție mai mult, la aparatură mică, la dezinfectanți și alte materiale sanitare. Valoarea pe care, noi, cu această ocazie, putem să o decontăm, este de un milion 200 de mii de lei noi”, a spus András-Nagy Róbert.  

Managerul a precizat și că în rândul echipamentelor care vor fi achiziționate se numără, de exemplu, 6 paturi de terapie intensivă, 10 ventilatoare, 45 de infuzomate și injectomate. „Toate vor fi achiziționate în cadrul acestui proiect și vor fi folosite la secția de Terapie Intensivă”, a punctat acesta. 

Centrul STROKE va avea o sală de operație hibrid

În intervenția sa din plenul, online, al Consiliului Județean, András-Nagy Róbert a vorbit și despre celelalte proiecte depuse de spital și care, din cauza COVID-19, au rămas pe plan secundar. Este vorba despre construirea clădirii de pneumologie, respectiv a centrului STROKE, care au suferit unele modificări, aduse de noul context mondial. 

În cazul centrului STROKE, „modificarea înseamnă proiectarea unui nou etaj, care include extinderea blocului operator, bazat pe două criterii: primul, cel epidemiologic pe care îl avem în momentul de față, respectiv creșterea numărului de intervenții chirurgicale care a putut fi observată din anii precedenți. Pe de altă parte, în cazul acestei extinderi, dorim să amenajăm trei noi săli de operație, din care una hibrid, asta însemnând că poate să permită intervenții chirurgicale minim invazive, însemnând nu laparoscopie, ci intervenții chirurgicale sub ghidaj de raze X, mai ales în domeniul chirurgiei vasculare”, a explicat managerul SJU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.